Vad kostar bilförsäkring i Spanien?

vad kostar bilförsäkring i spanien
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 15 mars 2020 •  4 min

Om du funderar på att överge kalla Sverige och bosätta dig i det lite behagligare Spanien är det säkert mycket du måste tänka på. Hur bilförsäkringar fungerar och vad de kostar kanske inte är det första du tänker på, men ändå nog så viktigt att ha koll på.

Så fortsätt att läsa så vet du snart lika mycket som en infödd spanjor.

Behöver du en spansk bilförsäkring?

Om du redan har en bil med svensk försäkring gäller dess trafikförsäkring alltid inom EU, således även i Spanien. Då det gäller övrigt skydd som ingår i din hel eller halvförsäkring bör du kontrollera med ditt försäkringsbolag, men normalt sett ska även det gälla.

En bra ide kan vara att beställa ett så kallat grönt kort från ditt försäkringsbolag. Detta är ett bevis på att du har en giltig försäkring. Även om det enligt försäkringsbolagen inte ska vara nödvändigt i Spanien så kan det underlätta vid en eventuell olycka.

Om du tillbringar mer än 6 månader i Spanien är du tvungen att registrera din bil där och i och med det kravet gäller inte heller din svenska försäkring. Då måste du dessutom skaffa en spansk försäkring och de kräver precis som Sverige minst en trafikförsäkring. Saknar du en giltig sådan kan du få böter på över 30.000 kr eller till och med bli dömd till fängelse.

Får du teckna en som utlänning?

Även om du inte har registrerat dig som boende i Spanien kan du teckna en spansk bilförsäkring. Det enda kravet för att skaffa en är att bilen det gäller är registrerad i Spanien och att du har ett giltigt körkort.

Vilka bilförsäkringar kan du skaffa?

I Spanien kan du precis som i Sverige nöja dig med en trafikförsäkring eller skaffa en halv eller helförsäkring för din bil. Då du tittar på försäkringarna kan det vara bra att kunna de namn de har på spanska. Här heter de:

Vad kostar de?

Precis som i Sverige skiljer sig priserna åt beroende på bilmodell, årsmodell, din ålder, vart du bor och vilket försäkringsbolag du väljer. Naturligtvis är även en halvförsäkring dyrare än en trafikförsäkring, och en helförsäkring dyrast. Skulle du ha gjort dig skyldig till trafikförseelser kan din premie bli högre, vid t.ex ett rattfylleri kan premien bli riktigt hög.

Bilförsäkringarna brukar normalt sett vara något billigare än jämförbara försäkringar i Sverige. Till skillnad från här i Sverige kan det verkligen löna sig att försöka pruta på priset i Spanien,

Ett tips som kan underlätta valet av försäkringsbolag är att använda en försäkringsmäklare, t.ex Kaas & Kirkemann Insurance Brokers. Då får du kostnadsfritt offerter från flera olika bolag, och du kan tillgodoräkna dig dina skadefria år i Sverige.

Sammanfattning

Kostnaden för en spansk försäkring ligger normalt sett lite lägre än i Sverige, och det lönar sig ofta att förhandla om priset. För att kunna teckna en spansk försäkring måste bilen vara registrerad i Spanien.

Om du har en svensk bil kan du använda din svenska försäkring i upp till 6 månader. Därefter för du inte köra med bilen innan du registrerat den i Spanien, och försäkringen gäller då inte heller.

Då straffen för att köra utan trafikförsäkring är hårda och du dessutom kan bli skadeståndsskyldig vid en olycka så blir rådet: Kör inte utan försäkring.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa