Samla lån

Samla lån
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 9 december 2022 •  22 min

Varför ska du samla dina lån

Du har nog ofta hört det talas om att samla lån i olika sammanhang men kanske har du inte helt förstått varför man bör samla sina lån eller vad de faktiska fördelarna är. Det finns många fördelar med att samla dina lån, framförallt så kan man genom att samla sina lån spara mycket pengar. Om man har flera olika lån hos olika långivare kan det också vara svårt att få en bra överblick och kunna utläsa sina exakta kostnader, samlar man sina lån så har man endast en bank att göra sina betalningar till och du kan också se exakt vad du har för kostnader för ditt lån, vad räntan är och hur lång avbetalningstid du har. Det är alltså en bra sak att samla sina lån, både för att få ett bättre grepp över din ekonomi men också för att spara in pengar genom att sänka dina kostnader för dina lån genom att samla flera till ett och endast betala ränta för ett lån och också kunna få ett lån med en lägre ränta.

Hur samlar man sina lån

När du bestämt dig för att du vill samla dina lån så finns det flera sätt att gå tillväga på. Det absolut smidigaste sättet är att använda dig av en tjänst som hjälper dig söka hos en mängd olika banker och långivare på samma gång. Du kan alltså uppge dina uppgifter kring din nuvarande lånesituation och vad du har för inkomster och via tjänsten söka ut vad du skulle få för lånevillkor hos många olika banker och långivare. Det som också kan vara en fördel med att använda sig av en tjänst som gör sökningen åt dig är att det då endast görs en kreditupplysning samtidigt som du får svar från ett stort antal banker och långivare som annars var och en hade gjort en kreditupplysning. Varför det du inte vill att det ska göras allt för många kreditupplysningar på dig är för att det påverkar din kreditvärdighet och kan alltså i förlängningen påverka vad du ha möjlighet att få för villkor på det lån du söker. Det är alltså en smart tjänst som också gör att du kan få en snabb överblick på vilka villkor som finns för dig, du kan utläsa vilket spann de ligger i och vad dina kostnader skulle bli. Det finns flera olika tjänster av detta slaget och du gör det direkt via nätet. Sen kan du fortfarande självklart ta kontakt direkt med en bank eller långivare som du känner dig trygg med. Kanske har du en bank du sköter de flesta av dina transaktioner hos och det är förstå värt att höra med dom. När du väl har bestämt dig för vilken bank eller långivare du vill samla dina lån hos kan du ofta även göra detta direkt via nätet. Det behöver alltså inte vara en alltför betungande uppgift att samla dina lån utan något relativt enkelt som du kan göra direkt hemifrån via nätet. Så känner du att du har höga kostnader och lån hos flera olika långivare kan en inte alltför stor och krånglig insats skapa mer spelutrymme för annat än att betala av höga räntor i livet.

 

Vad betyder samla lån

Att samla lån betyder att du samlar flera lån som du har hos olika banker och långivare och istället ha ett enda lån. Du tar alltså istället ett större lån som täcker dina tidigare lån. Om du har flera lån hos olika banker kan du alltså samla dessa och istället för att ha flera mindre lån hos olika långivare ha ett större lån hos en och samma bank eller långivare. Så att samla dina lån betyder helt enkelt att du samlar lån som du har utspritt hos flera olika banker och långivare och istället tar ett större lån hos en enda bank eller långivare. Detta medför ofta att du sänker dina faktiska kostnader för dina lån, du kan ofta få en bättre ränta och ett lån till bättre villkor och på så vis spara pengar genom att samla dina lån. Du tar alltså ett större lån som täcker dina utspridda lån och betalar med det nya större lånet av din mindre utspridda lån och på så vis skapar du förutsättningarna för att betala mindre varje månad i och spara in pengar som du kan använda till annat än att betala av höga räntekostnader.

Vilken bank bör du välja

Om du har lån hos en en befintlig bank kan du fortfarande välja samma bank om banken i fråga erbjuder dig ett lån till bättre ränta. Kanske har du ett lån hos den bank du väljer att samla dina lån hos och andra lån hos andra långivare. Men du bör se över vilka banker och långivare som erbjuder dig ett lån till bäst ränta och med bäst villkor och det kan då vara mycket fördelaktigt att byta till denna bank. Det beror alltså helt på dina förutsättningar, vad du har för kreditvärdighet, inkomst och anställning, vad du kan få för slags lån. En bank eller långivare räknar in många olika parametrar när de bestämmer till vilken ränta du har möjlighet att låna till och det bestäms utifrån din ekonomiska situation. Det är därför värt att leta runt och hitta en bank som har bästa erbjudandet för just din situation. Om du inte har en fast anställning kan du fått höra att det inte är möjligt för dig att ta ett lån till en mer rimlig ränta än de/det lån du redan har, men det finns långivare som ger dig möjlighet till att låna trots att du saknar en fast inkomst eller har en tidsbegränsad anställning där du kan få låna till bättre villkor, även om inte alla gör det. Så vilken bank eller långivare du bör välja att samla dina lån hos beror helt på din situation och vad du själv önskar av lånet. Eftersom det finns många långivare att välja bland är det förstås mycket möjligt att hitta ett bättre alternativ och samla dina lån för att få en bättre ekonomisk situation.

Vilka fördelar finns med att samla dina lån

Det finns många fördelar med att samla dina lån, den kanske främsta anledningen är för att du faktiskt kan spara in på dina utgifter för dina lån genom att istället för att ha flera olika lån samla dom till ett enda lån. Eftersom dina flera mindre lån blir ett lite större lån när du samlar dom så lånar du en större summa av en och samma bank om du samlar de lån som du har utspridda. Banker ger dig oftast en bättre ränta när du lånar en större summa från samma bank och du kan alltså genom att samla dina lån sänka dina räntekostnader. Om man har flera olika slags lån, du kanske har betalat en summa med ditt kreditkort och har en ränta som du betalar av där och ett mindre privatlån där också räntan tickar iväg kan du alltså istället välja att ta ett större lån och betala av dessa två mindre lån och på så vis få en räntekostnad att betala istället för två och också förhoppningsvis kunna hitta ett lån med en lägre räntekostnad. En annan fördel kan också vara att du får en bättre överblick. Om du har flera olika lån och banker är det förstås fler betalningar att komma ihåg vilket gör det lättare att missa en betalning. Du får också en mycket tydligare överblick om vad dina faktiska kostnader för lånet är, vad du exakt behöver betala varje månad och hur lång avbetalningstiden är. Om du har flera olika lån skiljer förmodligen villkoren sig från varandra och det kan vara svårt att få en klar och tydlig överblick över alla olika avtal, villkor och kostnader.

Finns det några nackdelar

Att samla dina lån har oftast bara fördelar och inga nackdelar.  Eftersom banker och långivare gärna lånar ut större summor och ger bättre villkor till dessa så kan du förmodligen tjäna på att samla dina lån. Många mindre lån och krediter har mycket kostsamma räntor och istället för att betala flera olika och förmodligen höga räntor så kan du istället samla lånen för att få ner kostnaderna för dina lån. Du får också en bättre överblick över vad du faktiskt betalar och vad du har för lån om du endast har ett lån att hålla koll på istället för att försöka få en överblick över flera olika lån hos olika banker med olika räntor och villkor. Så att säga att det skulle finnas några nackdelar med att samla dina lån är svårt, för dom allra flesta är det mycket positivt samla sina lån. Det krävs inte heller alltför mycket av dig som låntagare, idag kan du enkelt samla dina lån direkt över nätet och kan alltså sänka dina kostnader för dina lån varje månad utan att ens behöva besöka ett bankkontor.

Hur mycket får jag låna

Hur mycket du får låna när du ska samla dina lån beror på vilken bank eller långivare du väljer samt framförallt hur din egna ekonomiska situation ser ut. Det som banken eller långivaren ser till är vad du har för inkomst, de vill vara säkra på att du kommer att kunna betala tillbaka det lån du tar hos dom. Banken eller långivaren räknar på vad kostnaden för ditt lån skulle bli varje månad och räknar också på att du behöver ha en viss summa att leva för varje månad och ser ifall ekvationen går ihop med var du har i inkomst och vad dina utgifter med lånet skulle bli. Hur mycket du får låna beror också på om du har en fast inkomst, det vill säga en fast tjänst eller en pension till exempel. En person utan en fast tjänst, som kanske är en timvikarie, har en tidsbegränsad anställning eller om du har ett vikariat har oftast svårare att få ett lån, men det är möjligt, men får också oftast låna en mycket mindre summa än en person som har en fast tjänst och en fast inkomst. Banken eller långivaren vill förstås vara säkra på att de får tillbaka pengarna som de lånat ut och därför ser villkoren olika ut. En person som har en fast tjänst med en fast inkomst har troligare möjlighet att betala tillbaka en högre summa eftersom det finns en större säkerhet att den personen har en fast inkomst och banken eller långivaren vet då också vad personen i fråga har för inkomstnivå under en förmodad längre period.

Vad krävs av mig som låntagare

För att du ska få ta ett lån i Sverige krävs att du är minst 18 år gammal, du behöver också vara folkbokförd i Sverige och oftast också ha varit skriven i Sverige i minst ett års tid. Andra krav som oftast ställs på dig som låntagare är att du har ett fast inkomst, det vill säga ett fast jobb som du får lön från eller en pension som du får varje månad. Om du inte har ett fast jobb utan arbetar under vikariat, timanställning eller liknande kan du också ha möjlighet att ta lån, men då får du oftast endast låna en mindre summa än de som har en fast anställning har möjlighet till att göra. Om du har en tidsbegränsad anställning behöver du oftast ha minst sex månader kvar av din anställning för att ha möjlighet till att ta ett lån. Om du har en mer osäker anställning men vet med dig att du inom en snar framtid kommer att befinna dig i en annan situation gällande jobb och anställning kan det vara värt att vänta eftersom du då har möjlighet till att få ett lån med ännu bättre villkor och kunna betala ännu mindre i ränta eftersom du då kan ses som en låntagare med lägre risk för banken eller långivaren.

Hur ansöker du om ett lån

Idag är det mycket enkelt att ansöka om ett lån, där du tidigare behövde besöka en bank under deras inte alltid så generösa öppettider kan du idag istället ansöka om lån dygnet runt direkt från ditt egna hem. Du kan enkelt ansöka om lån via nätet och för vissa lån krävs det inte att du kommer till en bank över huvud taget. Med dagens teknik är det fullt möjligt att göra all research, leta fram den bank eller den långivare med bäst villkor, ansöka och få ditt lån endast genom att använda dig av din dator och internet.

Räntor och kostnader

Ett lån medför alltid kostnader i form av ränta, en räntesats för ett lån kan variera kraftigt och beror helt på vilket lån du tar. Ett lån som har en säkerhet, det vill säga ett bolån eller ett billån kan erbjuda lägre räntor än lån utan säkerhet eftersom långivaren då har något av värde som säkerhet, det vill säga en bil eller en bostad i form av ett hus eller en lägenhet. Det finns också andra kostnader som tillkommer när du tar ett lån, uppläggningsavgift är en kostnad som du behöver betala för att lägga upp ditt lån. Ibland kan du hitta erbjudanden där du slipper betala denna avgift om du till exempel använder dig av en söktjänst som hjälper dig samla dina lån kan det finnas erbjudanden där tjänsten står för denna uppläggningsavgift för att du använt dig av deras tjänst. Det kan finnas andra dolda kostnader förknippade med ett lån som kan verka små men som tillsammans kan bli en avsevärd summa. Oftast tas det ut en fakturaavgift som du kan slippa om du väljer att sköta betalningarna digitalt. Se till att du har full koll på vilka villkor som gäller för ditt lån så det inte uppstår några oväntade kostnader. Det du främst bör veta är vad dina räntekostnader kommer att bli och räntor varierar som sagt kraftigt mellan olika lån och olika låneformer. Du kan därför tjäna mycket på att hitta ett mer fördelaktigt lån som kan erbjuda en bättre ränta än de lån som du har, därför kan du spara in pengar på att samla dina lån.

Kan man låna pengar trots betalningsanmärkningar

Man kan tro att om man har en betalningsanmärkning så är det helt omöjligt att få ta ett lån. Men så behöver inte fallet vara, även den som har en betalningsanmärkning har möjlighet till att få ta ett lån. En person som har en betalningsanmärkning kan oftast inte få låna lika höga summor som en utan en betalningsanmärkning med hur mycket du kan få låna bestäms också utifrån hur dina inkomster ser ut. Du kan inte ha en skuld hos kronofogden och om du har haft det tidigare måste du ha varit skuldfri i minst sex månader för att ha möjlighet att bli beviljad ett lån. Även här gäller det att du är skriven och folkbokförd i Sverige. Det är alltså fortfarande möjligt att få ta ett lån trots att du har en betalningsanmärkning och om du har flera lån som tickar iväg i kostnader för räntor så är det värt att kika på vad du skulle kunna ha för möjligheter till att samla dina lån och hur du skulle kunna sänka dina kostnader varje månad genom att göra detta.

Vilka andra låneformer finns det

Det finns en hel del olika låneformer, det finns privatlån, bolån, blancolån och billån för att nämna några. Dessa lån har olika förutsättningar, krav, återbetalningstider och räntor. Den största skillnaden lån emellan är huruvida det finns en säkerhet. När du tar ett bolån tar du oftast ett lån på en större summa, detta är möjligt eftersom banken du lånar pengar från då har bostaden som säkerhet. Det betyder alltså att banken inte riskerar alltför mycket eftersom om du skulle få problem med att betala tillbaka ditt lån så är det banken som äger huset och de går då inte tomhänta och helt med förlust om du inte skulle kunna betala tillbaka ditt lån. Därför kan banken också erbjuda dig som låntagare som tar ett bolån en lägre ränta, när du tar ett stort bolån har du också många år på dig att betala av ditt lån. Ett blancolån är motsatsen till ett bolån, ett blancolån är ett lån du tar där du inte har någon säkerhet. Dessa lån har därför mycket högre ränta, just räntan på dessa blancolån kan variera kraftigt och för vissa blancolån kan räntorna vara skyhöga, det betyder att även mindre lån kan komma att bli mycket kostsamma historier om du inte har möjlighet att snabbt betala av dom. När det kommer till billån gäller samma som som med bolån, banken har istället för ett hus eller en lägenhet bilen du köper som sin säkerhet. Det betyder att du kan få ett billån med en schysst ränta eftersom bilden används som säkerhet och är något av värde som banken äger om du inte kan betala av ditt lån. Ett bolån och billån kan endast tas för att köpa dessa specifika saker, du kan inte ta ett billån och använda pengarna till något annat. Företagslån är en låneform som endast företag kan ta och inte du som privatperson. Peer to peer lån är en låneform där man har uteslutit banken eller långivaren och istället lånar av andra personer, det finns olika slags former för detta men tanken med dessa lån är att eftersom mellanhanden utesluts så ska du kunna låna till bättre villkor med lägre räntor.

Vilka slags lån kan man samla

Du kan samla lån och krediter som du har som har höga räntesatser. Du kan förstås samla lån även med lägre räntesatser och se till att du får en bättre överblick över dina utgifter och förhoppningsvis även sänka dina räntekostnader. När du samlar dina lån så samlar du dina tidigare lån som du har hos olika banker och långivare hos en enda bank eller långivare. Det kan handla om blancolån som verkligen kan variera kraftigt, du kanske har köpt något på avbetalning från ett företag med en hög räntekostnad, dessa slags lån kan du istället samla hos en långivare som eftersom du samlar flera summor som blir till en större summa kan erbjuda dig bättre villkor och en lägre ränta. Om du har köpt något på impuls och valt att betala det under en längre periods avbetalning kanske du inte tänkt på vad den faktiska kostnaden för lånet blir, men börjar man räkna kan man se att sådana lån kan bli väldigt kostsamma i slutändan. Har man flera sådana lån kan det komma att bli mycket kostsamt och också svårt att få en tydlig överblick på sina utgifter. Samlar man istället sina lån så får man en faktura att förhålla sig till i månaden gällande sina lån och eftersom du istället för att låna mindre summor här och där lånar en större summa hos en långivare eller bank kan de också ha möjlighet till att ge dig en bättre räntesats på ditt lån. Du kan alltså till exempel välja att samla privatlån du tagit för att renovera hemma, köp som du valt avbetalning på och krediter som du tagit på ditt kreditkort hos en och samma långivare, antingen hos din befintliga bank om de har ett bra erbjudande men du kan också välja att samla de hos en annan långivare eller bank som kan erbjuda dig ett mer fördelaktigt och förmånliga lån till bättre villkor.

Sammanfattning

Att samla lån kan vara en mycket fördelaktig sak att göra och kan spara in mycket pengar för den som har flera lån spridda hos olika banker och långivare. Det är också relativt enkelt och smidigt att samla sina lån, det kan göras direkt via nätet och genom en mindre ansträngning kan det faktiskt göra stora förändringar i ekonomin. Mindre lån och krediter kan ha riktigt höga krediter och kan vara något man inte tänker på eftersom det är mindre summor man lånat men som i det långa loppet blir dyra historier. Det finns idag enkla tjänster du kan använda dig av på nätet som söker fram vilka banker och långivare som kan tänka sig att hjälpa dig att samla dina lån och till vilka kostnader. Om du använder dig av en sådan tjänst tas endast en kreditupplysning och du kan via den få svar från en mängd olika banker och långivare och på så vis slippa sänka din kreditvärdighet genom att det görs många kreditupplysningar men samtidigt få en god överblick över vad du har för möjligheter till att sänka kostnaderna för dina lån och räntor. Den som har en fast inkomst, det vill säga en fast tjänst eller pension har förstås möjlighet att få bäst villkor med lägst räntor. För den som har betalningsanmärkningar eller mer osäkra anställningsformer är det dock inte kört utan trots detta kan man fortfarande få ta ett lån och kunna samla sina lån på ett ställe till en mer fördelaktig ränta. Krav som alltid ställs på låntagare som vill samla sina lån är att man är folkbokförd och skriven i Sverige och inte har en skuld hos kronofogden. Att samla sina lån kan alltså skapa utrymme för annat och skapa en bättre ekonomisk situation för den som har utspridda lån hos flera olika långivare och banker och också ge en bättre översikt och kontroll över ekonomin.

 

 

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa