Vad är ett billån

Billån
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 8 september 2022 •  22 min

Ett billån är ett lån som du tar specifikt för att köpa en bil. Det finns många olika sorters lån så som huslån, privatlån, snabblån och just billånet tas förstås när du är påväg att köpa en bil. Lånet kan endast användas till detta och med ett billån så har banken din bil som säkerhet. Ett billån låter dig oftast låna upp till 80 procent av bilens värde, detta eftersom bilens värde snabbt sjunker. Resten av betalningen för bilen får du stå för antingen med kontanta medel som du redan har, ta ett privatlån för den delen eller byta in din nuvarande bil. Ett billån är ett lån som de flesta långivare erbjuder och är mer fördelaktigt än ett privatlån eftersom banken har bilen som säkerhet och erbjuder därför en bättre ränta än ett privatlån.

Varför ett billån istället för ett privatlån

Ett privatlån är ett lån som du kan ta och använda till vad du vill. Du behöver inte specificera vad du ska använda lånet till utan får disponera pengarna som du lånar via ett privatlån precis som du själv vill. Till skillnad från ett billån där du lånar specifikt för att köpa en bil och måste använda pengarna till detta. Med ett privatlån har banken ingen säkerhet, alltså det finns inget av värde som banken äger tills du betalat av ditt lån. Både huslån och billån ser ut på detta sättet, att om du inte skulle kunna betala tillbaka ditt lån kan banken ta huset eller bilen. De håller alltså något av värde som en trygghet för att låna ut pengar till dig. Det som dock skiljer sig mellan privatlånen och ett hus- eller billån är räntan. När banken har en säkerhet har de möjlighet att låna till en mycket bättre ränta, det betyder att du inte kommer behöva betala lika mycket i räntekostnader som om du hade tagit ett privatlån. Eftersom det med privatlånet inte finns någon trygghet för banken, betalar du inte så finns inget de kan ta som har något värde och då tar de därför ut en högre ränta för ett sådant lån. Ett billån ger dig möjlighet att köpa en bil och fortfarande ha en bra räntesats på ditt lån, därför är det fördelaktig för dig som konsument att välja just ett billån när du ska köpa bil och inte har tillräckligt med pengar för att betala hela summan för bilen direkt.

Vilka låneformer finns det

När du ska ta ett lån finns det många olika valmöjligheter. Det finns lån som är specifikt för dig som ska köpa ett hus eller en lägenhet. Behöver du ta ett lån för att betala en del eller hela handpenningen för huset eller lägenheten du ska köpa kan du inte göra detta med ditt huslån utan då behöver du utöver det lånet ta ett privatlån. Det är ett lån utan säkerhet som du får använda till vad du vill. Lånet du tar för huset eller lägenheten innebär att banken har huset eller lägenheten som säkerhet om du inte skulle kunna fullfölja dina betalningar för lånet. Ett privatlån däremot har en högre ränta för att lånet inte har någon säkerhet. Du kan ta ett privatlån och använda pengarna till vad du själv vill utan att banken lägger sig i hur och till vad du använder pengarna. Både huslån och privatlån har särskilda krav på dig som låntagare. Du behöver oftast vara minst 20 år och ofta för hus- och lägenhetslån minst 23 år gammal för att få ett lån. Långivaren kräver också att du inte har några betalningsanmärkningar och gör en UC på dig som ansöker om ett lån, har du betalningsanmärkningar får du inte ta ett lån. Snabblån är en annan låneform som ger dig som är yngre och som kanske har betalningsanmärkningar en möjlighet att låna. Du får inte låna lika stora belopp som med andra låneformer när du använder dig av ett snabblån, däremot får du pengarna mycket snabbt på ditt konto, ibland redan samma dag. Det som är mindre fördelaktigt med ett snabblån är att lånet har en hög och ibland mycket hög ränta. Så när man tar ett snabblån går det snabbt och smidigt att göra ansökan och få pengarna och många personer är kvalificerade för att få ta lånet eftersom kraven inte är så höga, men räntan för dessa snabblån gör att det snabbt blir mycket höga kostnader för det lån du tagit. Billånet är ett lån som du tar när du ska köpa en bil och du får ett mer fördelaktigt lån än om du skulle välja ett snabblån.

Vem får ta ett billån

För att få ta ett billån krävs oftast vissa saker, beroende på vilken långivare du ansöker om lånet hos. Men i vanliga fall krävs det att du inte har några betalningsanmärkningar. Detta är något som gäller för de allra flesta lån förutom snabblånet. Snabblånet är ett lån utan säkerhet som oftast har en mycket hög ränta och låter i många fall även de som inte har möjlighet att ta något annat lån ta dessa snabblån. Men för ett billån så behöver du vara utan betalningsanmärkning för att kunna få. Det krävs oftast också att du är över 20 år, detta för att långivaren vill känna sig säker på att låntagaren kommer att kunna betala tillbaka på lånet och därför är ett par år äldre än 18. Oftast krävs också att du har ett arbete och en inkomst. Du behöver tjäna en viss summa per år för att bli beviljad ett billån eftersom banken vill vara säker på att du kommer att kunna betala tillbaka på ditt lån. Du behöver också vara folkbokförd i Sverige för att kunna få ta ett lån.

Vad innebär det om jag inte kan betala tillbaka

Om du tar ett billån och inte kan betala tillbaka kommer banken att ta värdet de har, alltså bilen du köpt, istället för din betalning, som sista utväg. Om du inte betalar fakturorna som kommer så kommer banken eller långivaren att skicka påminnelser, därefter kommer de lämna vidare ditt ärende till ett inkassobolag som kräver in pengarna. Betalar du inte heller då så lämnas ärendet vidare till kronofogden.

Till vilken ränta kan jag låna

När du tar ett billån bestäms räntan utifrån din ekonomiska situation och vilka villkor det lån du ansöker om har. Det finns många som erbjuder billån och därför är det viktigt att jämför olika lån. Det finns tjänster som låter dig göra ansökningar hos många banker men med bara en UC. Det är viktigt att inte ha för många UC eftersom det påverkar din kreditvärdighet. Om du har ansökt hos många banker och långivare som har gjort kreditupplysningar på dig kommer din kreditvärdighet bli lägre ju fler kreditupplysningar som gjorts.

Olika slags räntor

När du ska ta ett billån kommer du stöta på termerna effektiv ränta och nominell ränta. Dessa termer talar om vilken ränta som du kommer betala och vad dina faktiska kostnader kommer att vara. Den nominella ränta talar om hur mycket din räntesats är och vad du kommer att få betala tillbaka. Den effektiva räntan räknar även med andra kostnader som tillkommer, det kan vara kostnader för avier, uppstartskostnader och andra eventuella tillägg som banken kräver. Den effektiva räntan har alltså dessa extra kostnader inräknade, både själva kostnaden för räntan samt andra tillägg som du kan komma att behöva betala. Den nominella räntan är den faktiska kostnaden för räntan för det du lånat utan andra kostnader inräknade.

Hur fungerar ett lån

Ett billån fungerar som alla andra lån att du lånar en viss summa, antingen för att betala hela ditt bilköp, vilket är ganska ovanligt, oftast erbjuder långivaren dig att låna upp till 80 procent av bilens värde. Eller så lånar du för att finansiera en del av ditt bilköp. Lånet har en viss ränta som bestäms utifrån din kreditvärdighet och du får också endast låna den summa som långivaren tror att du kommer att ha möjlighet att faktiskt betala tillbaka. Varför du oftast inte får låna mer än upp till 80 procent av bilens värde är på grund av att bilar snabbt tappar i värde och den värdeminskningen tar banken och långivaren höjd för, så att i det fallet om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet så förlorar inte banken den värdeminskningen.

Hur snabbt behöver jag betala tillbaka mitt billån

När du gör ett billån varierar det mycket hur lång tid du har att betala tillbaka ditt lån på. Det beror självklart på vilken summa du lånar, om du lånar en mindre summa för en begagnad bil till exempel har du självklart en kortare tid på dig att lösa ditt lån till skillnad från om du köper en helt ny bil med en dyrare prislapp. Vissa långivare erbjuder också dig som kund möjligheten att lösa ditt lån tidigare än betalningsplanen. Har du alltså möjlighet att betala av lånet snabbare än vad du och långivaren planerat kan du hos vissa banker och långivare göra detta och på så vis spara in den extra kostnad för ränta som skulle lagts på för den kvarvarande tiden på lånet. En sådan flexibilitet kan vara mycket bra eftersom om du har ett lån som sträcker sig över en längre period, över många år, kan självklart din ekonomiska situation komma att förändras mycket och du kanske om ett par år har den ekonomiska möjligheten att betala av den delen av lånet som kvarstår och på så vis få ner kostnaden för räntan på ditt lån, eftersom du löser det innan lånetiden gått ut. Det går också ofta att låna och välja att ha en restskuld på lånet. Detta betyder att du lånar en viss summa och sedan räknar banken ut hur mycket bilen tros vara värd när ditt lån går ut. Du betalar alltså inte av hela summan för bilen utan betalar en viss summa och sedan när lånets tid löpt ut kan du välja på att antingen förlänga lånet om du fortsatt vill ha samma bil, du kan också välja att sälja bilen och med dessa pengar betala den summa som finns kvar som en restskuld. Det är dock viktigt att veta att den summan kan förändras, värderingen på bilen behöver inte vara densamma när det är dags att betala och sälja bilen som när du tog lånet därför kan du komma att behöva betala en eventuell mellanskillnad. Det kan vara en god idé att välja att låna på detta sätt om du vet med dig att du inom ett par år kommer att byta bil eftersom dina kostnader varje månad med amortering sänks eftersom du då lånar en mindre summa och inte lånar för att betala hela bilen. Den summa som finns som restvärde sänker alltså ditt lån och du får ett mer fördelaktigt lån med en lägre summa och på så vis kan du få en mindre summa att betala varje månad.

Vilka krav ställs på mig som låntagare

När du ska ta ett billån finns det vissa saker som du behöver uppfylla för att bli godkänt som låntagare. Ofta måste du vara minst 20 år gammal, som yngst självklart 18 år gammal, men oftast vill långivaren att du är ett par år över 18 för att de ska vilja låna ut pengar till dig. Du behöver också vara skriven i Sverige för att kunna få ta lån i Sverige.Du behöver också ha en viss årsinkomst så att långivaren ser att du kommer att kunna betala tillbaka lånet du tar. När du tagit lånet amorterar du sedan på lånet varje månad, alltså betalar tillbaka en viss summa plus ränta varje månad. Ett billån kan du betala tillbaka under allt från en kortare period som till exempel två år upp till tio år, beroende på storlek på lånet och vilken bank du lånar från.

Till vilken slags bil kan jag låna

När du väljer att ta ett lån för att köpa en bil väljer du själv vilken bil du ska köpa. Du kan köpa både en ny och en begagnad bil och ändå finansiera det med ett billån. Det finns dock oftast krav på hur gammal bilen du lånar till får vara, både hur gammal den max får vara när du köper den och hur gammal den får vara när lånet löper ut. Detta för att långivaren ska ha en garanti på att bilen har ett värde under hela lånets period. Det är också oftast svårt att få ett billån för en bil med ett värde som understiger tio tusen svenska kronor, bilen måste således ha ett högre värde än det för att det ska bli aktuellt med ett lån. Detta hör självklart ihop med att banken och långivaren vill vara säkra på att bilen har ett andrahandsvärde eftersom bilen är den säkerhet som de har i och med billånet. Långivaren vill också veta var du köper din bil. Om du köper din bil genom en bilhandlare finns det en större säkerhet inblandat än om du för ditt köp direkt från en privatperson. Detta är också något som påverkar de villkor och långivaren kan kräva extra tester på bilen så du kan visa upp och ha på pränt vilket skick bilen du ska köpa är i. Du som är intresserad av att av att köpa en husbil eller husvagn kan tyvärr inte göra det med ett billån utan hänvisas då till att antingen spara ihop pengarna för att betala detta kontant alternativt ta ett privatlån för att finansiera detta. Vill du köpa en importerad bil går detta bra att göra men bilen behöver du importeras av en auktoriserad bilfirma för att banken ska godkänna ett lån för en importerad bil. Vill du köpa en elbil idag och göra en god gärning för naturen finns också ett mer fördelaktigt lån för dig hos flera banker vilket kan gynna dig. Så även om en elbil kan vara dyrare att köpa kan du alltså sänka kostnaderna för ditt lån och på så vis kanske du har möjlighet med en dyrare och mer miljövänlig bil tack vare ett lån med bättre villkor.

Billån direkt från bilhandlaren

När du ska köpa en bil och väljer att göra det från en bilhandlare erbjuder dessa ofta egna billån. Det kan vara en smidig lösning att lösa lånet direkt hos den firma där du köper bilen. Det som du dock behöver se över är till vilka villkor du får låna, vad är det för ränta till exempel. Det är viktigt att se över exakta villkor och faktiskt jämföra dessa med de villkor som du kan få hos andra långivare och banker. Du vill inte ta ett lån hos bilhandlaren och upptäcka att lånet har högre ränta än om du lånat via din bank eller en annan långivare. Dessa extra kostnader vill du förstås hålla så låga som möjligt. Något som också är viktigt att se upp med om du lånar direkt från din bilhandlare är uppläggningskostnader. Dessa kan i vissa fall bli höga och kosta dig extra. Så innan du tar ett lån från bilhandlaren ska du veta till exakt vilka villkor du tar ditt lån och vilka övriga kostnader som eventuellt tillkommer.

Hur lång tid har jag på mig för att betala tillbaka mitt billån?

När du tar ett billån så finns lite olika riktlinjer du kan hålla dig till när det gäller tiden som du bör betala tillbaka ditt lån. Om du använder ett privatlån för att finansiera en bil eller motorcykel som har ett andrahandsvärde men som samtidigt tappar i värde med tiden kan du rikta in dig på att en lagom tid att betala tillbaka ett privatlån för en sådan sak på mellan fem och absolut tio år som max. Med ett vanligt billån gäller samma tidsspann. Att tänka på är att ju kortare tid du betalar tillbaka lånet på desto mindre betalar du totalt för själva lånet eftersom räntan du betalar för det betalar du då under en kortare period. När du ska låna bör du både se över hur lång period du vill betala tillbaka lånet under och alltså också då se över hur mycket du faktiskt vill låna. När du ska betala tillbaka på ditt lån kallas detta för att amortera och varje månad behöver du amortera ditt lån, det vill säga betala tillbaka på lånet tills lånet är löst, alltså färdigbetalt. Om du köper en bil från en privatperson är det mycket viktigt att kolla upp så att en bil du köper inte är belånad.

Vad är snabblån och privatlån och vad har jag för nytta av dessa

Ett snabblån är ett lån som du inte behöver gå igenom en vanlig låneprocess för att få. Det är ett mindre lån som du snabbt och enkelt ansöker om och som också betalas ut snabbt. I vissa fall är också snabblånet ett lån som du tar utan att långivaren gör en UC på dig. Du kan alltså ta ett snabblån även om du har betalningsanmärkningar, om du har betalningsanmärkningar kan du inte ta andra slags lån då de nästan alltid kräver att du inte har någon betalningsanmärkning. Ett snabblån skiljer sig alltså mycket från ett vanligt lån. Du kan inte låna lika stora belopp som om du tar ett vanligt lån men det är flexibelt hur stor summa du kan låna. Det kan röra sig om så lite som femhundra kronor upp till trettio tusen, femtio tusen och ibland så mycket som hundra tusen beroende på vilken bank eller långivare du väljer. Du kan använda ditt snabblån för att betala den del av bilen som ditt billån inte täcker eftersom du bara får låna max 80% av bilens kostnad med ett billån. Ett privatlån är också ett lån utan säkerhet. Detta lån kallas också blancolån men idag använder de flesta bankerna termen privatlån då just termen blancolån inte är lika tydlig som att kalla det för privatlån, det vill säga ett lån som ska användas för privat konsumtion. Ett privatlån kan också gå under namnen banklån och flexibelt lån. Det kallas för just flexibelt lån då det är flexibelt. Du väljer själv precis vad du ska använda ditt lån till och behöver ingen säkerhet som en bil eller liknande. Du behöver inte heller berätta för banken vad du ska använda ditt lån till. Så du kan självklart använda även ett privatlån för att betala den del som är kvar när du tagit ett billån eller då köpa en bil eller en del av en bil så finns inget tvång att tala om för banken du lånar pengarna av vad du ska göra med dom. En fördel med ett privatlån är att du kan ta ett privatlån och då betala hela summan för en bil i ett svep och slippa ha flera lån. Men viktigt är då att se så att din räntekostnad blir lika låg som om du skulle ta ett billån.

Sammanfattning

När du ska köpa en bil är alltså billånet ett mycket bra alternativ för att finansiera din bil om du inte har tillräckligt med kontanta medel för att köpa den bil du vill ha. Det är viktigt att veta att ett billån endast tillåter dig att låna 80% av bilens kostnad. Om du inte har resterande kostnader i kontanta medel finns ett par möjligheter att lösa detta på. Har du sen tidigare en bil kan du ibland lösa in den som betalning. Det finns också den möjligheten att ta ett privat- eller snabblån för att finansiera den delen av bilen. För att bli godkänd för ett billån behöver du uppfylla vissa krav, du behöver vara myndig och i vissa fall äldre än så, vissa långivare kräver att du är minst 20 år eller ibland 23 år. Du behöver också vara skriven i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar. Till skillnad från snabblån så gör nästan alla långivare för alla andra låneformer kreditupplysningar på de kunder som ansöker om lån och erbjuder bara lån till de som inte har några betalningsanmärkningar. Det finns många olika billån, bilhandlaren där du köper bilen kan erbjuda ett lån och de flesta banker erbjuder billån så det är viktigt att se över vilken långivare som erbjuder bäst villkor och lägst ränta. Ett billån erbjuder dig oftast att låna till en lägre ränta än vad ett privatlån gör eftersom du lånar med säkerhet. Banken eller långivaren har bilen som säkerhet och har något av värde ifall det skulle vara så att du inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du kan låna till både en helt ny bil och även till en begagnad bil men det finns vissa krav på bilen, den får inte vara för gammal eller vara värd för lite, den måste ha ett visst värde vid lånets slut för att långivaren och banken tryggt ska kunna låna ut pengar till dig för bilen. Om du tar ett längre lån kan det vara värt att se över om du kan göra extra amorteringar, det vill säga betala av ditt lån i förtid. Om du har ett lån som löper över till exempel tio år kan din ekonomiska situation förändras och då kan det vara skönt att ha ett lån där du faktiskt har möjlighet att betala av det innan dessa tio år.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa