Peer to peer lån

Peer to Peer lån
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 7 december 2022 •  22 min

Vad är ett Peer to Peer lån

Ett peer to peer lån betyder att du lånar från specifika personer eller företag och inte från en bank. Du tar lånet via nätet och hittar investerare som vill investera i ditt lån. Detta betyder alltså att du kan få bättre villkor eftersom du inte har en bank som en mellanhand. Det är ett modernt och nyare sätt att låna pengar på och ger även långivaren möjlighet till en bra investering eftersom den ränta du betalar kommer direkt till långivaren. Peer to peer lån har funnits sedan 2005 och startade i Storbritannien. Idag finns det flera olika spelare på marknaden som erbjuder peer to peer lån. Finansinspektionen säkerställer och kontrollerar även dessa lån så att allt ska gå rätt till i Sverige så du kan alltså känna dig trygg med att ta ett sådant lån även om det inte finns en bank med i bilden som kontrollinstans.

Säkerhet

Ett peer to peer lån är ju ett lån som skiljer sig från andra låneformer och kan därför förstås skapa frågor kring säkerheten i dessa lån. När du tar ett vanligt lån från en bank har du självklart en större organisation som står bakom lånet och lånar dig pengarna. Men att ta ett peer to peer lån är också ett säkert sätt att låna pengar på. För att få förmedla peer to peer lån så krävs det att dessa aktörer följer finansinspektionens regler vilket gör att du som låntagare kan känna dig trygg med att ta ett peer to peer lån och inte ett lån från en bank.  

Vem får ta ett peer to peer lån

Alla som vill ta ett lån kan ansöka om ett peer to peer lån. Det man bör veta om är att det alltid görs kreditupplysning. Detta görs förstås för att de som lånar ut pengar ska känna sig trygg med att de låntagare som godkänns ska kunna betala tillbaka de pengar som de lånat. Om du tidigare har haft problem med dina betalningar och betalat in för sent och fått betalningsanmärkningar ligger det förstås dig i fatet då den som lånar ut pengar vill göra det till kunder som de kan känna sig trygga med. Att ha betalningsanmärkningar ställer till det för dig som vill ta alla slags lån inte bara peer to peer lån. De enda lånen där dom inte alltid gör en kreditupplysning är när du ansöker om ett snabblån. Dessa lån har däremot mycket högre ränta än de flesta andra lån eftersom de varken kräver säkerhet och det görs inte heller någon efterforskning på de kunder som vill ta lånet. Ett peer to peer lån handlar ju just om att kunna få ta ett lån med bra villkor och att få en bra räntesats på ditt lån och eftersom det inte är en bank som är involverad utan det är privatpersoners och företags pengar som du lånar så vill självklart dessa långivare vara säkra på att få tillbaka sina pengar och sin investering, att deras pengar ska vara i trygga och säkra händer med trygga låntagare därför är detta en säkerhet som görs innan du blir beviljad att ta ett peer to peer lån. Det är ju inte som hos en bank där det finns enorma summor utan den som lånar ut sina pengar via ett peer to peer lån förväntar ju sig att få tillbaka dessa plus ränta.  

Hur fungerar det

Om du vill ta ett peer to peer lån så gör du det genom att hitta ett ställe där du kan ansöka om detta lån, en plattform som kopplar ihop dig som låntagare med en passande långivare. Alla dessa lån sker över internet och du besöker alltså inget faktiskt ställe som ofta gör när du ansöker om ett vanligt lån från en bank. Nu finns ju fler och fler lån att ansöka om direkt via nätet även när du söker till exempel ett privatlån via en bank och det har också tillkommit många andra långivare som du kan låna av via nätet. Man kan jämföra det med Airbnb som låter dig hyra privatpersoners lägenheter till ett mycket förmånligare pris än vad en hotellkedja kan erbjuda dig. Sajten kopplar ihop dig med en drös potentiella boenden, eller i det här fallet långivare/låntagare och du kan på så sätt kringgå extra kostnader som det innebär att använda sig av en extern tjänst och istället göra ditt lån direkt via långivaren. Det är verkligen ett modernt och nytänkande sätt att hantera lån som innebär att du faktiskt kan få ett mycket förmånligare lån.

Lånar jag från en person eller flera

För att lånet ska vara tryggt både för dig som låntagare men framförallt också för långivaren så lånar du för det mesta pengarna utav flera personer och inte bara en enda. Om du lånar alla pengar från en och samma person och sedan hamnar i en situation där du inte kan betala tillbaka lånet blir det ju en väldigt knivig situation för den person som har lånat ut sina pengar, den personen vill ju förstås ha tillbaka sina pengar och det blir en väldigt stor risk om man lånar ut pengar till bara en person. Om man istället sprider ut sina pengar till olika låntagare minskar risken eftersom förmodligen kommer inte alla olika långivare få problem med att betala tillbaka sitt lån. Det här gör att långivare vågar sig på att låna ut sina pengar eftersom det inte står och faller med en person utan långivaren har en trygghet i att få tillbaka de pengar som de lånat ut. Det som också finns som trygghet i Sverige för en långivare som lånar ut pengar i ett peer to peer lån är att det finns inkassobolag och även kronofogdemyndigheten som långivaren kan använda sig av om betalningar av lånet uteblir från låntagaren. Att man som låntagare identifierar sig med sitt svenska personnummer via sitt BankID gör att lånens transparens även gäller för långivaren och om det blir problem med inbetalningarna av lånet så står inte långivaren där tomhänt utan möjlighet att göra något, utan då finns det möjligheter för långivaren att kräva in betalningen via olika fordringar. Det som är skillnaden här är ju att det då är privatpersonen eller ett företag som lånat ut sina pengar som behöver göra dessa fordringar och det är den privatpersonens ekonomi som det gäller, inte en storbank där en summa som är stor för en privatperson inte alls är av betydelse för banken eftersom de hanterar så stora summor.

Vilka andra låneformer finns det

Ett peer to peer lån är ett nyare slags lån, andra vanliga låneformer är privatlån, snabblån och förstås lån som du tar för ett specifikt ändamål som huslån och billån. Ett privatlån är ett lån som du tar och du kan ta det både med och utan säkerhet. Ett privatlån kan användas för att betala den del som huslånet inte täcker. När du tar ett huslån så får du låna till allt förutom handpenningen, om du inte har handpenningen, alltså ca 15% av husets värde kontant att betala direkt så kan du ta ett privatlån för den delen. Ett privatlån har också en högre ränta eftersom vid ett huslån så har banken huset som säkerhet. Samma sak gäller vid billån, om du tar ett billån så har du vanligen en bättre ränta än vid ett privatlån eftersom även där har banken bilen du köper för de lånade pengarna som säkerhet ifall du inte kan betala tillbaka lånet av någon anledning. Det skapar säkerhet för långivaren när det finns något av värde som pengarna som lånas används till. Det finns också lån som kallar snabblån. Dessa lån kan du få ta utan att det ens görs en kreditupplysning. Du kan också få pengarna på ditt konto redan samma dag. Kruxet med dessa lån är att räntorna kan vara skyhöga. Eftersom de som lånar ut pengar via dessa snabblån, som ibland kallas sms-lån, är att de lånar ut pengar i blindo. Om de inte ens gör en kreditupplysning på dig som kund så har de ingen aning om hur din ekonomiska situation ser ut och därför blir det ett lån utan säkerhet och utan säkerhet på dig som kund och därför tas också en mycket hög ränta ut. De olika låneformerna passar för olika slags utgifter och det är viktigt att se över vilka villkor som de olika lånen innebär. Många tar ett privatlån för att samla sina olika kreditlån för att få en bättre ränta på ett enda lån mot att ha många mindre lån med höga räntor som läggs på hög. Här kan förstås ett peer to peer lån vara fördelaktigt att välja eftersom du här kan få ett lån till mycket bra villkor. Vanliga privatlån innebär också oftast andra dolda kostnader som uppläggningskostnader vilket kan innebära att lånet blir mer kostsamt än du först trott. Sådan slipper du om du väljer ett peer to peer lån.

Görs en kreditupplysning även hos peer to peer lån

När du ska ta ett peer to peer lån så görs det en kreditupplysningar av dig för att se hur din ekonomiska situation ser ut. För att kunna ta ett lån måste du ha ett svenskt personnummer och identifiera dig med ditt bank id. Att vi i Sverige har dessa säkerheter med identifiering och personnummer gör att lånet blir mer säkert för den som lånar ut pengar. Det är ju privatpersoner som lånar ut pengar när det gäller peer to peer lån därför vill dessa långivare självklart säkerställa att de som godkänns för dessa lån är personer med god kreditvärdighet som kommer att kunna betala tillbaka de pengar de lånat samt räntan. På de allra flesta lån görs en kreditupplysning, det är i princip bara snabblån och så kallade sms-lån där det inte görs en kreditupplysning, men för de allra flesta andra lån görs detta för att säkerställa låntagarens ekonomiska situation och att hen kan hantera pengar. I de fall där en kreditupplysning inte görs så är det istället oftast en mycket hög ränta på lånet, dessa lån är också lån utan säkerhet så deras säkerhet blir då att ta ut mycket höga räntor. Just räntorna är ju det som kan vara mycket förmånligt med ett peer to peer lån och anledningen till varför man väljer ett sådant framför ett vanligt lån från banken.

Vad bör jag tänka på innan jag tar ett lån

Precis som när du tar ett vanligt lån så behöver du ha koll på din ekonomi innan du tar ett lån. Du behöver veta att du kommer kunna betala tillbaka lånet och att du har en rimlig summa kvar att leva för efter att du betalat ditt lån. Du bör har stenkoll på precis vad din månadskostnad för ditt lån kommer att vara innan du tar lånet och göra en plan och en budget där du lägger upp hur du ska betala tillbaka på ditt lån så du har det med i beräkningarna. Du bör också vara medveten om att ett lån som tas utan säkerhet betyder att om du inte betalar ditt lån så kommer det bli problem i form av inkassokrav och du kan få svårt att ta lån i framtiden, om du tar ett mindre lån idag som du får svårt att betala kan det göra att du inte i framtiden kan kunna köpa ett hus för att din kreditvärdighet inte är bra. Så innan du tar ett lån är det mycket viktigt att se över din ekonomiska situation och inte göra något förhastat. I andra fall kan ju ett lån vara en perfekt investering, kanske har du ett hus eller en lägenhet som du vill sälja, men för att kunna få ut mer pengar för din bostad så kanske det krävs en mindre renovering, ommålning eller liknande, en mindre investering som kan komma att löna sig vid en försäljning och generera pengar. Ett lån som tas som en investering är förstås ett bra alternativ och du kan förstås låna pengar oavsett om det är en investering eller inte men med det i åtanke att lånet måste betalas tillbaka och lånet har en ränta vilket gör att du betalar mer för det du använder pengarna till än om du hade sparat ihop till det du lägger dina lånade pengar på.

Hur lång tid har jag på mig att betala tillbaka mitt lån

Precis som med alla lån så har även peer to peer olika lång tid för återbetalningen. Det beror förstås på vilken summa du lånar, ett större lån innebär förstås längre återbetalningstid och ett mindre lån på en mindre summa förväntas betalas tillbaka under en kortare tidsperiod.

Hur ansöker jag om ett lån

Precis som med ett vanligt privatlån så ansöker du även med ett peer to peer lån via nätet, alla peer to peer lån sker just över nätet. För att initialt ta reda på vad och hur mycket du skulle kunna låna och till vilka villkor så kan du enkelt fylla i dina uppgifter om hur mycket du vill låna och hur länge du vill ha på dig att betala tillbaka ditt lån så kan du direkt få ett preliminärt besked om vad dina lånevillkor skulle bli. Det finns också flera olika sajter som erbjuder dig att genom att fylla i dina uppgifter en gång via deras sida ta fram ett antal alternativ och visa vilka erbjudanden som finns från olika långivare vilket blir ett smidigt sätt att få en första överblick. Det som också krävs av dig som låntagare är att du är skriven i Sverige, du behöver oftast vara över 20 år för att bli godkänd som låntagare, du behöver ha en fast inkomst och bra kreditvärdighet.

Vad är fördelarna med ett peer to peer lån

En av dom främsta fördelarna med ett peer to peer lån är att du kan få ett mycket attraktivare lån med bättre villkor genom ett peer to peer lån mot vad du hade kunnat få om du ansökte om ett lån via en bank. När du tar ett lån hos en vanlig bank får de reda på till vilken ränta du kan få låna och vad lånet kommer att kosta men sedan tillkommer i många fall andra dolda kostnader och avgifter som kan göra att lånet blir mycket dyrare än vad du först trott. Med ett peer to peer lån finns inte sådana extra kostnader eftersom det inte finns en bank som mellanhand som tar betalt. Detta betyder inte att lånet inte är säkert att göra då alla peer to peer lån fortfarande måste följa Finansinspektionens föreskrifter. Peer to peer lån blir mer transparenta än vanliga banklån och bidrar till att röra utvecklingen framåt för lånesektorn vilket självklart är positivt för dig som låntagare. Ett banklån innebär också mycket byråkrati som du med peer to peer lån slipper eftersom du lånar direkt från en privatperson eller ett företag.

Ansöker jag om pengar från en specifik person eller företag

När du ansöker om ett peer to peer lån så gör du det via nätet och den valda plattform och företag som i sin tur kommer att ha kontakt med de som lånar ut pengarna. I vissa fall kommer du att låna direkt från en person eller företag och det sköts genom plattformen men du lånar fortfarande från personen eller företaget som också ser till att du sköter dina betalningar. Men i de flesta fall så sköts allt via den plattform du lånar via och du som låntagare kommer alltså aldrig vara i direkt kontakt med dina långivare utan allt sköts via det peer to peer låneföretag som du lånat pengar via. Det här skapar förstås en trygghet för de privatpersoner och företag som lånar ut sina pengar. De lånar ut en viss summa och denna summa sprids sen mellan olika långivare, du lånar alltså inte av en specifik långivare, detta för att minimera riskerna för långivaren ifall en låntagare får svårt med sin betalningar. Det här innebär att du som låntagare inte heller kommer att kunna bli kontaktad direkt av en långivare och om du skulle vara i den sitsen att du får svårt att betala tillbaka ditt lån finns ofta en möjlighet att teckna ett låneskydd, alltså en försäkring. Denna försäkring kan skydda dig ifall du blir av med ditt jobb och därför får svårt att betala tillbaka på lånet under en viss period.

Samla lån

Det är många som har flera olika mindre lån med höga räntor som tickar, det kan vara kreditlån, smslån eller andra mindre fördelaktiga lån. Även om det är små lån så är det så att dessa lån kan bli väldigt dyra att betala varje månad då mindre lån ofta har höga räntor. Det är vanligt att ta ett privatlån för att lösa ut dessa lån och istället ha ett enda lån med en bättre ränta. Precis som med vanliga privatlån så kan ett peer to peer lån vara ett mycket fördelaktigt lån och kanske ännu mer fördelaktigt än ett vanligt privatlån att ta och lösa ut andra lån med tack vare att peer to peer lån vanligtvis har en lägre ränta än vanliga privatlån. Detta kan göra att du sänker dina utgifter varje månad och får mer pengar kvar efter att du betalat dina räkningar. Det är smart att se över dina utgifter och se om ett peer to peer lån kan vara en lösning för dig om du sitter med flera mindre lån som drar iväg i kostnad varje månad. Du kan ha mycket att spara på att byta låneform. Det behöver inte heller vara krångligt att göra detta eftersom du kan göra allt direkt via nätet så behöver du inte heller passa tider som banken har vilka kan vara svåra att få det att funka med tider som man är på sitt arbete. Du behöver inte heller besluta dig direkt utan kan fylla i dina uppgifter och få svar på vad det skulle kosta i räntor med ett peer to peer lån, därefter kan du jämföra vad du har för kostnader i dagsläget och om du skulle tjäna på att förändra din lånesituation och samla dina lån i ett peer to peer lån.

Spara i lån

Ett nytt sätt att se på sparande är ju genom att låta andra använda dina pengar under den tid du inte behöver dom och sedan öka din sparade slant i och med räntor som betalas på de pengar som du lånar ut. Det är ett nytt sätt att spara pengar på och med ett peer to peer lån så får du möjlighet att spara pengar på det sätt som banken alltid gjort, genom att låna ut pengar till en viss ränta. Detta är ett sparande som har en lägre risk än om du sparar i aktier och fonder och du kan därför känna dig trygg i att spara dina pengar genom att låna ut dom. Pengarna får du tillbaka i form av amorteringar och ränta varje månad och när tidsfristen gått ut för de pengar du lånat ut så kommer du att ha fått igen både dina pengar som du hade sen tidigare men också gått plus på den ränta som kommit in under tiden som du lånat ut dina pengar. Eftersom det görs noggranna kreditupplysningar samt att alla som blir beviljade peer to peer lån måste ha en fast inkomst så kan du som lånar ut dina sparade pengar känna dig trygg med att du kommer å igen dessa plus ränta.

Sammanfattning

Ett peer to peer lån är alltså ett mycket fördelaktigt lån för dig som låntagare då du kan få ett lån till mycket bra villkor. Detta slags lån innebär inte några extra dolda kostnader och uppläggningsavgifter utan det du betalar för är räntan. Just räntan kan hållas på en bra nivå tack vare att du lånar av privatpersoner och företag som investerat sina pengar i dessa slags lån och inte lånar direkt av en bank. Om du istället har tillgångar som du vill låna ut kan just peer to peer lån vara ett bra sätt att tjäna extra på dina innestående pengar eftersom om du lånar ut dina pengar så kan du få tillbaka dessa plus den ränta som du tjänar på att ha pengarna utlånade. Det är också ett säkert sätt att låna ut sina pengar eftersom du inte lånar ut bara till en enda person utan dina utlånade pengar sprids mellan olika låntagare. Den som lånar pengar ser hos vissa företag inte vem exakt det är dom lånar av så i dessa fall är dina uppgifter är skyddade och du behöver inte känna en oro som privatperson eller företag. Det är en säker investering som är tryggare än aktier och fonder och tillåter också låntagarna att få ta lån till bra räntor. Om du lånar pengar kan du använda dessa till att renovera ditt hem inför en försäljning för att generera en större vinst i slutändan när du säljer huset eller lägenheten. Det är alltså ett fördelaktigt och modernt sätt att låna pengar på och allt sker direkt över nätet utan krångel på ett tryggt och säkert sätt.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa