Samla försäkringar: Vad är fördelarna med att samla försäkringarna?

samla försäkringar
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 11 mars 2020 •  4 min

Du har säkert hört att du kan få lägre försäkringspremie om du har flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.

Det är sant!

Många bolag ger en rabatt om du samlar försäkringarna hos dem. Men det finns fler fördelar med att samla försäkringarna än så.

Om du fortsätter att läsa den här artikeln kommer du att se exempel på detta.

Rabatt när du samlar försäkringarna

Det är mycket vanligt att försäkringsbolagen erbjuder dig en rabatt på dina försäkringar om du har fler än en hos dem. Vissa som t. ex Länsförsäkringar kräver också att du ska ha ett bankkonto och ett månatligt sparande för att kunna få mer än 5% i rabatt på dina försäkringar.

Bättre villkor när du samlar försäkringarna ger t. ex Folksam. Hos dem kan du få 10% billigare premier när du har flera försäkringar. Men om det inte finns speciella skäl för dig att välja just Folksam finns flera andra bolag med bättre erbjudanden.

Skulle du istället teckna dina försäkringar hos Trygg Hansa eller Moderna Försäkringar kan du få upp mellan 5 och 20% i rabatt. Ju fler försäkringar du har samlade hos dem, ju högre rabatt erbjuder de.

Mindre kostnad för självrisken

Skulle du råka ut för ett skadetillfälle där flera olika försäkringar blir aktuella kommer du också tjäna på att ha dina försäkringar samlade.

Om du t. ex skulle råka ut för en villabrand som också skadar din bil blir ju både din bilförsäkring och din bostadsförsäkring aktuella. Skulle du då ha dessa hos olika försäkringsbolag kommer du att få betala två självrisker.

Om du istället har försäkringarna samlade hos ett bolag kommer du bara att behöva betala en. I och för sig får du betala den dyraste, men du tjänar ju på det i alla fall.

Fler fördelar med att samla försäkringarna

Har du många försäkringar hos ett och samma bolag så blir du automatiskt en bättre kund för dem. Även om det är svårt att lyckas förhandla ner premierna så försämras inte ditt utgångsläge. Tvärtom, ju mer du betalar, ju mer vill de ha dig kvar som kund och din förhandlingsposition stärks.

Den sista fördelen vi tänkte ta upp här är din bekvämlighet. Med alla försäkringar hos ett bolag blir det lättare att hålla reda på dem. Speciellt om du råkar ut för olyckor där fler försäkringar är inblandade, då behöver du bara ha kontakt med ett bolag.

Att samla försäkringarna är inte alltid bäst

Även om det låter bra med rabatter, kanske ända upp till 20% så är det inte säkert att detta är det bästa valet för dig. De dyrare försäkringarna, t. ex din bilförsäkring, kan skilja så mycket i pris mellan olika bolag att det kanske är bättre att välja ett annat för denna.

Du måste också titta på villkoren, kanske har ett bolag mycket lägre självrisk på en viss försäkring. Ett annat försäkringsbolag kanske inte täcker vissa skador. Så ta lite tid för att gå igenom det finstilta hos de olika försäkringsbolagen.

Sammanfattning

Du kan ofta få en rabatt om du har fler än en försäkring hos ett och samma försäkringsbolag. Hur mycket du kan få skiljer sig mellan olika bolag, men hos vissa kan den uppgå till 20%.

Du slipper dessutom betala fler än en självrisk om flera olika försäkringar behövs vid ett och samma skadetillfälle. Dessutom underlättar dt då att bara behöva ha kontakt med ett försäkringsbolag. Slutligen får du också en bättre möjlighet att kunna förhandla ner din premie.

Men innan du tecknar alla försäkringar hos ett bolag, kontrollera om priset verkligen blir lägre och att de övriga villkoren passar dig.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa