Hundförsäkring för din blandras

Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 23 januari 2022 •  6 min

Tänker du skaffa en försäkring för din blandrashund? Då är du minsann inte ensam. Enligt Agria var den vanligaste hunden som de försäkrade en blandras.

Men vilken försäkring ska du välja?

Här ska vi titta på varför du bör ha hundförsäkring för din blandras, om behovet skiljer sig gentemot om du skulle haft en rashund och vad du ska tänka på när du väljer.

Du behöver en hundförsäkring!

Oavsett om din hund är av blandras eller om du har en rashund som vunnit flera utställningar behöver du en försäkring för hunden. Du vet ju inte vad som kan hända, plötsligt kanske hunden blir sjuk eller råkar ut för en olycka och du måste uppsöka veterinären.

Om du då saknar försäkring kan detta kosta mer än en månadslön. Till och med mindre undersökningar eller ingrepp kostar oftast minst någon tusenlapp. Skulle det behövas mer vård kan det stiga till tiotusentals kronor, ja ibland kan notan bli mer än 100 tusen.

Ersättningen för veterinärvård är viktigast

Med en blandras är skyddet mot veterinärkostnader antagligen det viktigaste. Visst kan även en livförsäkring vara bra att ha, men än hur mycket du älskar din hund är det ekonomiska värdet på den bra mycket mindre än på en renrasig hund.

Kostnaderna för vård om hunden skulle behöva hjälp av veterinären är däremot densamma oavsett om du har en renrasig hund eller en blandras. Då är frågan bara hur stora veterinärkostnader du ska försäkra din hund för.

Skyddet mot veterinärkostnader varierar, både mellan olika bolag, och mellan olika försäkringar inom samma bolag. Det lägsta försäkringsbeloppet du kan teckna är 25.000 kr med Folksams hundförsäkring bas. Vill du istället ha ett maximalt skydd så får du välja Bought by many Premium med 140.000 kr i veterinärskydd..

Vad ska du tänka på när du väljer försäkring?

Det finns flera saker du bör tänka på innan du bestämmer vilken försäkring du bör välja. Låt oss titta på dessa.

Hur hög ersättning vill du kunna få för veterinärvården?

Visst är det bra att ha så högt belopp som möjligt, men detta kostar då ganska mycket mer. Vill du lägga ut några extra hundralappar varje månad för att slippa oroa dig för om din hund skulle råka ut för något allvarligt och kostsamt?

Kanske en försäkring i mellanklassen som ersätter upp till 60.000 per år är det bästa alternativet då riktigt dyra veterinärräkningar inte är så vanligt. Skaffar du en sådan får du ändå ett ganska bra skydd som täcker de flesta fall.

Lusläs villkoren!

Sen bör du kolla vilka undantag som finns i de olika försäkringarna. Vid vissa sjukdomar ersätts inte veterinärkostnaderna eller så finns det krav på att hunden ska varit försäkrad sen den var ung.

Ibland kan begränsningarna bara gälla vissa raser. Men det finns en risk att din blandras blir utan ersättning då du antagligen får svårt att bevisa att din blandras inte har den rasen i sin härstamning.

Vad kostar en försäkring?

Hur mycket du får betala för din försäkring är precis som med andra försäkringar svårt att ge något exakt svar på.

Priset skiljer sig åt mellan olika försäkringar och bolag så du måste kolla upp detta själv. Du kan gå in på deras hemsida och fylla i uppgifterna om din hund och få en prisuppgift.

För att ge ett exempel, hos Agria kostar en försäkring för en två år gammal blandrashund mellan 139 och 458 kronor per månad beroende på ersättningsbelopp och vad den täcker.

Vad som spelar in här är hur högt försäkringsbeloppet är, vad som ingår förutom veterinärvård, hur gammal din hund är och hur hög självrisk du får betala.

Hur hög är självrisken?

Hur mycket du själv får betala vid en skada skiljer sig åt mellan olika försäkringar. I de allra flesta fall så får du betala en fast avgift som kan variera från nån tusenlapp till ca 3.000. Dessutom får du betala en viss del, 15-25% av kostnaderna som överstiger den fasta avgiften.

Hos de flesta bolagen kan du ibland själv välja hur hög självrisk du vill ha, och detta val speglar också priset. Kanske kan det vara värt några tior extra i månaden för att ha en så låg rörlig självrisk som möjligt? Skulle du råka ut för riktigt dyra veterinärkostnader kan ju 10% mindre betyda tusentals kronor mindre i utgift.

Om du vill ha livförsäkring.

Då bolagen har en maxålder för att teckna livförsäkring som kan skilja sig åt kan du vara mer begränsad i ditt val av hundförsäkring.

Bland de som du kan teckna så kommer ersättningen att minska när hunden blir äldre för att slutligen helt upphöra. Både vid vilken ålder den minskas och upphör kan skilja sig åt, så detta bör du ta med i beräkningen när du väljer mellan olika försäkringar.

Sammanfattning

Då även en blandrashund kan råka ut för sjukdomar och olyckor behöver du en försäkring för veterinärkostnader. En livförsäkring är kanske inte lika nödvändig då du inte kan få så mycket ersättning för en blandras.

Du kan välja olika maxersättningar för veterinärskyddet, men ju högre belopp, ju dyrare försäkring.

Självrisken påverkar också ditt pris och även här kan du välja olika nivåer. Den består av en fast summa du alltid betalar själv och en rörlig, där du betalar en viss procent av det överstigande beloppet.

Slutligen bör du kolla i försäkringsvillkoren vilka särskilda bestämmelser som finns för vissa sjukdomstillstånd.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa