Byta Bilförsäkring: Hur byter man bilförsäkring?

byta bilförsäkring
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 12 mars 2020 •  3 min

Eftersom priset för en bilförsäkring kan variera mycket mellan olika försäkringsbolag kan det vara en god idé att lägga ner lite tid på att jämföra dem.

Men om du hittar ett billigare alternativ ställs du ju inför frågan, hur byter man en bilförsäkring?

Här finns några viktiga saker att tänka på som jag kommer att ta upp här.

Hur gör man?

Att byta din bilförsäkring är inte svårt. Du kontaktar bara det försäkringsbolag där du har din gamla försäkring hos och säger upp den. Sedan tecknar du en ny försäkring i det bolag du vill byta till. Båda dessa saker kan du enkelt göra över nätet, eller via telefon.

Men du måste tänka på ett par saker innan du gör detta.

Se till att du inte är oförsäkrad

Eftersom du alltid är skyldig att ha en giltig trafikförsäkring bör du se till att din nya försäkring gäller från och med dagen efter din gamla slutat gälla. Skulle du stå utan försäkring kan du få betala dyra avgifter till trafikförsäkringsföreningen. Några dagar utan försäkring kanske gör att du kommer att betala mer än om du behållit din gamla försäkring.

Undvik att bli dubbelförsäkrad

Om du hittat en annan billigare försäkring för din bil, köp den inte omedelbart. Eftersom bilförsäkringar gäller för ett år bör du först kontrollera när dess huvudförfallodag är. Du har bara rätt att säga upp den i förtid om du inte längre har behov av en försäkring, t.ex om du sålt bilen.

Därför bör du teckna den nya försäkringen, så att den börjar gälla dagen efter den gamlas sista giltighetsdag. Du vill väl inte betala dubbla premier utan att få något extra för det?

Sammanfattning

Att byta din bilförsäkring är lätt. Kontakta ditt gamla försäkringsbolag och säg upp försäkringen så att den slutar gälla på dess huvudförfallodag. Teckna därefter din nya försäkring från och med dagen efter att den gamla slutat gälla. Svårare än så är det inte.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa