Bilförsäkring gammal bil: Vilken bilförsäkring du ska välja

bilförsäkring gammal bil
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 31 mars 2020 •  6 min

Hör du till dem som tillbringat enormt mycket tid och pengar på att renovera en gammal bil till nyskick? Eller har du en halvrisig Volvo från 77 bara för att så billigt som möjligt ta dig till och från jobbet?

Även om bilarna i de båda fallen är gamla så skiljer sig behovet av bilförsäkring åt ganska mycket. Så låt oss se på vilken bilförsäkring som passar för en gammal bil i ditt fall.

Är din veteranbil ditt största intresse?

Om du t.ex har en Cadillac från 50-talet kan den ju vara värd flera hundra tusen, även om den inte är i utställningsskick. Oavsett om du köpt den för dyra pengar eller om du spenderat all din fritid på att renovera den har den ju ett värde som överstiger många nya bilar. Då jag skulle tro att du också vill ha ett fullgott skydd för den, så finns det två olika bilförsäkringar att välja på.

Vanlig helförsäkring

Med en helförsäkring är din ögonsten skyddad mot både stöld, brand, skadegörelse och trafikolyckor. Men du får också fler fördelar med en sådan.

Skulle den gå sönder under färd eller vid en olycka, kan du få assistans med bärgning till närmaste verkstad. Dessutom kan du och dina passagerare också få ersättning för att kunna ta er dit ni ska eller hem.

Du får också ersättning om dina vindrutor skulle skadas, t.ex genom att du får ett stenskott.

Genom din helförsäkring får du också tillgång till rättsskydd. Detta gör att du kan få ekonomisk hjälp med att anlita advokat vid tvister som rör ditt fordon.

Veteranbilsförsäkring

Använder du inte din gamla bil som bruksbil? Kanske du bara besöker bilträffar som Västerås summer meet, och tar ut den från garaget för kortare turer under sommaren. Då kan detta vara försäkringen för dig. Denna typ av försäkring kan också gå under namnen entusiastförsäkring eller samlarfordonsförsäkring.

Ofta krävs det att du är medlem i en motorklubb, eller annan förening med den inriktningen, för att få teckna en försäkring. Hos t.ex IF kan försäkringen bara tecknas via de motorklubbar de har avtal med.

Med en veteranbilsförsäkring får du samma försäkringsskydd som en vanlig helförsäkring ger, men till ett avsevärt lägre pris. Det kan ibland bara kosta hälften av vad en normal försäkring gör.

Men innan du bestämmer dig för att en billigare försäkring är vad du vill ha bör du tänka efter en gång till. Det ställs ganska hårda krav för att du ska få ersättning från en veteranbilsförsäkring.

För att få teckna denna måste din bil vara minst 20 eller 30 år gammal. Den får inte användas som bruksbil, ofta finns en högsta körsträcka den får användas per år. Och du måste också ha den parkerad i ett godkänt garage då den inte används.

Genom de ovan nämnda krav som ställs finns en risk att du kan bli nekad ersättning om du skulle behöva utnyttja din försäkring.

Skulle du t.ex ha tagit bilen till arbetet och något händer då så har du ju brutit mot kravet på att inte använda den som bruksbil. Skulle du ha lämnat den på garageuppfarten istället för att parkera i ditt garage kan du också bli utan ersättning, likaså om du kört längre än tillåtet.

Värdera din bil

Om du ska teckna en försäkring för en värdefull gammal bil bör du se till att dokumentera din bil och dess värde. Oftast kräver bolagen att du skickar in fotodokumentation på bilen om du tecknar en entusiastförsäkring. Om du uppgett ett riktigt högt värde på den får du dessutom oftast besök av en värderingsman innan försäkringen godkänns.

Om du tecknar en vanlig helförsäkring bör du själv se till att du har bevis på bilens värde, fota din bil från alla tänkbara vinklar, både in och utvändigt. Glöm inte dess motorrum. Spara också alla kvitton som har med bilen att göra. Då är det lättare att få rätt vid en tvist med försäkringsbolaget om dess värde.

Är din gamla bil bara en gammal bil?

Har du en gammal bil som inte har något större värde kanske du kan nöja dig med att bara ha den obligatoriska trafikförsäkringen eller en halvförsäkring på den.

Skulle du bara få ut några tusenlappar för bilen om den stjäls eller skadas kan ju den vinsten snabbt försvinna genom premierna för ett utökat försäkringsskydd. Genom dess låga värde kommer ju försäkringsbolagen troligtvis inte reparera din bil utan de läser istället in den för det låga värde den har.

Är bilen värd något mer kanske en halvförsäkring passar. Då är du ju skyddad mot allt utom skador på bilen vid olyckor du själv orsakat eller skadegörelse.

Sammanfattning

När du ska välja bilförsäkring för en gammal bil bör du utgå från dess värde. Är detta mycket lågt kan du med gott samvete nöja dig med att bara ha trafikförsäkring eller att ha den halvförsäkrad.

Skulle bilen däremot vara värd lite mer kanske du vill ha en mer omfattande försäkring. Då är ju det billigaste alternativet en försäkring för veteran eller entusiastbilar. Men med de krav som ställs för denna kanske istället en vanlig helförsäkring är att föredra.

 

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa