Blancolån

Blancolån
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 9 september 2022 •  22 min

Vad är ett blancolån

Ett blancolån är ett lån du tar som inte har någon säkerhet. Det betyder att du kan ta lånet även om du inte har en säkerhet. Ett blancolån kallas också för privatlån och det är alltså ett lån som är knutet till dig som person och är ett lån som du också kan använda till precis det du själv önskar, banken lägger sig alltså inte i hur och till vad du använder ditt lån utan du kan spendera dessa pengar på precis det sätt du önskar. Privatlån kan dock ofta kräva en säkerhet vilket ett blancolån aldrig gör. Ett blancolån har oftast en högre ränta än till exempel ett bolån och ofta är tanken med ett blancolån att du ska kunna betala tillbaka det under en kortare period. Med ett blancolån lånar du oftast en mindre summa, alltså inte flera miljoner som du kan göra med ett bolån, ett blancolån är alltså tänkt att täcka mindre summor. Ett blancolån kan du också använda i kombination med ett bolån när du ska köpa en ny bostad. När du ska köpa en lägenhet eller ett hus så måste du själv stå för handpenningen, detta är inget som du kan låna till via ditt bolån utan är något du själv måste ha sparat ihop. Dock kan dessa handpenningar vara ganska stora idag och det är inte alltid som köparen har möjlighet att betala detta kontant. Då kommer blancolånen in i bilden, det är ju som sagt ett lån som du kan använda precis som du vill och du kan därför alltså låna ihop till hela eller delar av en handpenning och på så vis ha möjlighet att genomföra köpet av det hus eller den lägenhet som du vill flytta till. Blancolån är alltså ett flexibelt lån som oftast är på lite mindre summor som du själv väljer precis hur du använder, du kan spendera lånet precis på det sätt du själv önskar.

Fördelar med ett blancolån

Ett blancolån är ett lån som du kan ta även om du inte har en säkerhet, du kan alltså få lånet utan att i gengäld ge banken en säkerhet, säkerheten är någon som banken tar ifall du skulle få svårt att betala tillbaka lånet du tagit. Det betyder att även du som till exempel inte har ett hus att använda som säkerhet fortfarande har möjlighet att få ta ett lån. Det är alltså ett lån som många har möjlighet att få ta även de som inte har något att erbjuda banken i gengäld. En självklar fördel är förstås också att banken inte kan ta till exempel ditt hus eller bil eftersom du inte har satt dessa som säkerhet så du riskerar alltså inte din bostad genom att ta ett blancolån. Fördelen med ett blancolån är också att även den som har en betalningsanmärkning och inte har möjlighet att ta andra slags lån faktiskt har möjligheten att ta ett blancolån. Det öppnar alltså upp helt nya möjligheter för den person som har en betalningsanmärkning. En annan fördel med ett blancolån är också att du kan låna en mindre summa om du får en akut utgift som du snabbt behöver lösa. Just snabbt är också ett ledord för blancolån, du kan mycket snabbt få ut dina pengar du lånat när du blivit godkänd för att ta ett lån. Ett blancolån har också fördelen att du inte behöver berätta för banken vad du ska använda det till utan du kan fritt utan deras inblandning spendera ditt lån. Om du vill köpa en bostad är också blancolånet ett sätt att möjliggöra detta eftersom du kan använda lånet till att betala handpenningen som du inte får låna till via ett bolån. Ett blancolån kan alltså både lösa en situation på kort varsel, du kan möjliggöra drömmar och faktiskt också spara pengar med ett blancolån i det fallet du samlar flera mindre lån som har sämre villkor och istället tar ett blancolån där du samlar dina mindre lån.

Vad kan du använda ditt blancolån till

Den som tar ett blancolån kan använda lånet till det dom vill. Det är en fördel med ett blancolån att banken inte lägger sig i vad du ska använda lånet till. Om du ska ta ett företagslån behöver du ju visa på hur du ska använda ditt lån för att skapa lönsamhet i ditt företag och då är det upp till banken att avgöra om de tycker din idé är stark nog. Samma sak gäller ett bolån, då ser banken över dina ekonomiska förutsättningar och gör själv beräkningar för hur mycket de anser att du behöver för peng varje månad i levnadskostnader, detta kan ju vara summor som inte alls stämmer överens med dina faktiska kostnader men det är bankens uträkningar som gäller och anser de inte att det går ihop får du avslag på din låneansökan. Ett blancolån däremot kan du få ta utan att behöva visa vad du ska använda det till. I vissa fall uppkommer oförutsedda kostnader som vi bara måste lösa, kanske går tvättmaskinen eller frysen sönder hemma, då är det inte så mycket att funderar över utan det är något som man måste lösa, har man inte sparat undan en peng för detta kan blancolånet lösa det och man kan istället betala av lånet under en viss tid medan man under tiden man fortfarande kan tvätta sina kläder och förvara dina frysta matvaror.

Hur mycket kan jag låna

När du ska ta ett blancolån så finns det olika sorters lån men det som oftast blancolån har gemensamt är att du kan låna allt från en ganska liten summa upp till en mer betydande summa. I vissa fall kan du låna så lite som fem till tio tusen kronor och du kan alltså genomföra köp som du kanske behöver göra i stunden men som du inte har pengarna för just nu. Det är ofta en resa ska köpas vid en viss tidpunkt där du inte vid köptillfället har möjlighet att betala hela summan men vet att nästa månad har du möjlighet att lägga resterande peng, då kan ett blancolån hjälpa dig få ett bra pris på din resa och du betalar snabbt tillbaka lånet. Vill du låna för att betala en handpenning handlar det förstås oftast om större summor än så. Idag kan man bara i Sverige låna upp till 85% av en bostads värde och du behöver därför själv lägga resterande och då kan du använda ett blancolån till att finansiera detta. Det finns alltså blancolån som du kan låna ett par hundra tusen för och det finns till och med blancolån där du kan låna ända upp till en halv miljon eller mer. Blancolånet är alltså ett väldigt flexibelt lån som du kan anpassa efter dina behov och du behöver inte låna mer eller mindre än vad du faktiskt behöver. Du behöver heller inte övertyga banken om en idé eller hur dina omkostnader faktiskt ser ut.

Vad bör du tänka på innan du tar ett blancolån

Det som är viktigt att tänka på innan du tar ett blancolån är vilka villkor som det blancolån du ska ta faktiskt har. Det är ju så att blancolån generellt är dyrare att ta en andra lån. De är dyrare eftersom det inte finns någon säkerhet med i bilden och därför tar banken ut en högre ränta. Det blir ju en högre risk för banken när det inte finns någon säkerhet och därför tar de ut en högre ränta som en slags försäkring, eftersom de inte med säkerhet vet om de kommer att få tillbaka det dom lånat ut, om du inte betalar och det inte finns någon säkerhet så finns det ju inte något som med hundra procent säger att banken får tillbaka pengarna. Det kan skilja sig mycket mellan olika blancolån så det är också något som är viktigt att verkligen göra ordentlig research innan du väljer vilket lån som passar dig. Eftersom bankerna som nämnt tar ut en högre ränta för ett blancolån kan det alltså bli ett kostsamt lån och då är det viktigt att du i förväg har koll på vad de faktiska utgifterna blir och är medveten om villkoren för ditt lån så du inte efter att du tagit lånet upptäcker vad den faktiska kostnaden är. Ett blancolån tar man oftast med en kortare avbetalningstid än till exempel ett bolån. Så vet man med sig att man kommer kunna betala tillbaka lånet på en viss tid, några månader eller ett år, så vet man också att den höga räntan inte kommer att vara på alltför många månader. Då kan det förstås vara värt att ha en högre ränta eftersom det i slutändan inte blir en alltför stor summa eftersom du betalar av lånet relativt snabbt. Ett bolån är ju oftast på stora summor och är inte ett lån som du oftast kan betala av på ett halvår, därför är det förstås av en helt annan vikt vilken ränta du har på ett sånt lån jämför med ett blancolån. Ett blancolån kan de flesta få ta, det kan till och med du som har en betalningsanmärkning få ta, men det gäller för dig som låntagare att ha koll på vad den faktiska kostnaden blir och att du faktiskt har möjlighet att betala tillbaka lånet under en inte alltför lång tid. Något annat som är viktigt att ha koll på är om och vad för uppläggningsavgift som tillkommer. En uppläggningsavgift är en avgift som långivaren tar ut för att initiera lånet, det är alltså en administrativ kostnad som banken eller långivaren tar för det arbete som krävs för att starta ditt lån. Dessa avgifter kan variera och är inte alltid med i beräkningen för ditt lån. Uppläggningsavgiften betalas oftast i och med att du får din första faktura. Det finns också blancolån som faktiskt inte tar ut denna uppläggningsavgift.

Ansöka om ett blancolån

När du ska ansöka om ett bolån kan du göra det direkt via nätet. Precis som med alla lån finns det sidor du kan söka fram olika alternativ hos och du kan ofta hos de olika bankerna snabbt räkna ut hur mycket du skulle kunna få låna och vad det skulle komma att kosta dig, vilka räntor som skulle erbjudas och uppläggningsavgifter. Ett bra sätt att börja på är förstås genom att jämföra olika blancolån för att få ett lån med så låga avgifter som möjligt. Eftersom blancolån generellt har högre eller till och med mycket högre räntor än andra lån så är det värt att lägga ner tiden på att sortera ut vilka lån som är mer förmånliga än andra. Det kan också skilja mycket på olika blancolån och deras villkor. När du ska ta ett blancolån görs förstås en kreditupplysning och vanligtvis har du som har betalningsanmärkningar här ingen möjlighet att ta ett lån. Men när det kommer till blancolån så finns det nu flera alternativ även för dig med betalningsanmärkningar att faktiskt få möjligheten att ta ett lån, dock brukar dessa ha en högre ränta eftersom det blir ett lån med en hög risk för långivaren, det finns varken en säkerhet som ett hus eller en bil och den kund som tar lånet har också tidigare visat sig ha svårigheter att betala i tid, därför tar långivaren ut en högre ränta mot att de tar en högre risk med att låna till en person som har betalningsanmärkningar. Men för dig som har en betalningsanmärkning och vill ta ett lån kan det vara mycket värdefullt att det faktiskt finns ett sätt för dig att låna trots detta. När du valt vilken långivare som har de bästa villkoren för dig kan du enkelt ansöka om lånet direkt via nätet. Du använder dig av ditt BankID som du identifierar dig med och kan alltså få ett lån utan att fysisk behöva gå till en bank. Idag finns det många olika slags långivare och vi vet att många av de traditionella bankerna inte har särskilt generösa öppettider så det är ett enkelt och smidigt sätt som du kan ta ditt lån direkt via nätet.

Hur fungerar andra lån

Det finns flera olika andra slags lån som skiljer sig mycket från ett blancolån, det finns bland annat lån som:

Bolån

Ett bolån är ett lån du tar specifikt när du ska köpa en bostad. Det kan gälla ett hus eller en lägenheten. Ett bolån ger dig oftast en bättre ränta än till exempel ett privatlån. Banken eller långivaren har möjlighet att hålla en bra ränta på bolånet eftersom de har huset som säkerhet.

Företagslån

Ett företagslån är ett lån som du som företag kan ansöka om, det är ett lån som är kopplat till ditt företag i första hand och inte dig själv som privatperson, så länge du har ett aktiebolag. I vissa fall kommer du som privatperson dock ändå stå som betalningsskyldig om företaget inte har tillräcklig likviditet för att betala lånet kan du behöva gå in som borgenär eller om du har en enskild firma eller ett handelsbolag, då är det du och din privatekonomi som är högst ansvarig för att lånet återbetalas.

Billån

Ett billån är ett lån som du tar specifikt för att köpa en bil. Lånet kan endast användas till detta och med ett billån så har banken din bil som säkerhet. Ett billån låter dig oftast låna upp till 80 procent av bilens värde, detta eftersom bilens värde snabbt sjunker. Resten av betalningen för bilen får du stå för antingen med kontanta medel som du redan har, ta ett privatlån för den delen eller byta in din nuvarande bil.

Peer to peer lån

Ett peer to peer lån betyder att du lånar från specifika personer eller företag och inte från en bank. Du tar lånet via nätet och hittar investerare som vill investera i ditt lån. Detta betyder alltså att du kan få bättre villkor eftersom du inte har en bank som en mellanhand. Det är ett modernt och nyare sätt att låna pengar på och ger även långivaren möjlighet till en bra investering eftersom den ränta du betalar kommer direkt till långivaren.

Vem får ta ett blancolån

Ett blancolån är ett lån som många låntagare kan ha möjlighet att ta, till och med den som har betalningsanmärkningar kan få ta ett blancolån. Blancolån har ökat kraftigt de senaste åren, kanske har det att göra med att det kommit mycket striktare regler kring bolån som gör att fler ser möjligheten med ett blancolån istället. Det som är viktigt att veta att ett blancolån för det mesta brukar medföra höga räntor, det kan vara dubbelt så hög ränta som ett bolån, så det betyder att du kommer behöva betala tillbaka mycket mer till banken om du tar ett blancolån och speciellt om du tänkt betala av lånet under en längre tid. Men ett blancolån är det alltså fler som har möjlighet att få och därför kan det vara ett lån som är attraktivt. När man ska ta ett blancolån är processen oftast smidigt och man fyller i sina uppgifter och långivaren tar en UC, alltså en kreditupplysning. Ibland kan de begära att du också skickar in kontoutdrag, arbetsgivarintyg eller anställningsavtal och lönespecifikationer för att styrka dina uppgifter, men för det mesta så är det en smidig, snabb och enkel process att ta ett blancolån. Utifrån de uppgifter som du skickat in och det som framkommit genom deras kreditupplysning tilldelas du en kreditklass och utifrån den bestäms också den räntenivå som du har möjlighet att låna till. Du kan själv enkelt söka fram information kring kostnader och många sidor erbjuder en kalkylator där du kan se ungefär hur mycket det skulle kosta dig att ta ett blancolån vilket kan vara mycket behjälpligt när du ska göra en ungefärlig kalkyl för dina förutsättningar att ta och betala tillbaka ett blancolån.

Hur lång avbetalningstid har man på ett blancolån

Det finns olika långa löptider på blancolån och är något som du ofta kan anpassa beroende på hur lång avbetalningstid du vill ha och hur stort lån du tar. Om du väljer att betala av ett blancolån under en längre tid medför det förstås högre kostnader då ett blancolån ofta har en hög räntesats. Om du ska använda till blancolån för att betala handpenningen som du saknar eftersom du inte kan låna till detta via ett bolån så kanske det handlar om en större summa och då behöver du förstås längre tid att betala tillbaka lånet än om du kanske tar ett blancolån för att finansiera en ny tvättmaskin när den du haft plötsligt gått sönder. Ett blancolån kan du själv avgöra hur lång avbetalningstid du önskar, det kan handla om allt från ett par månader upp till flera år. Detta avgör förstås också vad dina kostnader för lånet blir. Om du tar ett större lån kan du ha möjligheten att välja en avbetalning på ända upp till tio år. Om du har möjlighet att betala av ditt lån tidigare än beräknat finns också denna möjlighet.

Spara pengar med ett blancolån

Om du har flera olika lån hos flera olika långivare kan det bli en mycket kostsam historia. Om du behöver betala dyra räntor och flera olika dyra räntor kan dessa kostnader bli riktigt dyra. Det många då göra är att samla sina lån. Det betyder att du tar ett större lån och med det lånet betalar du av dina mindre lån som du har olika långivare och på så vis har du endast ett lån som du betalar av. Ofta kan du sänka dina kostnader för ränta när du gör på detta sätt och kan på så vis faktiskt spara pengar genom att ta ett blancolån. Att samla sina lån gör också att du får det enklare att hålla koll på dina avbetalningar eftersom du då endast har ett lån du betalar av på istället för flera, det minskar förstås risken för att du ska missa en betalning och gör också att du får en bättre överblick och verkligen kan hålla koll på ditt lån och hur mycket du ska betala in. Det finns också blancolån som erbjuder ett lån där du inte betalar någon ränta alls om du betalar tillbaka lånet inom en eller två månader. Det betyder att du kan genomföra ett köp tidigare än om du skulle behöva spara ihop pengarna men samtidigt behöver du inte betala någon ränta om du månaden efter kan betala tillbaka summan. Det kan också vara så att du använder dig av ett blancolån för att till exempel installera bergvärme eller solpaneler och på så vis sänka dina fasta kostnader och på lång sikt kan du komma att spara in stora summor genom att har investerat i det som krävs och bekosta det med ett blancolån som du betalar av och i slutändan går du plus tack vare att du tagit ett lån som kanske har en högre räntesats än andra lån men som du använt för att göra en investering som lönar sig längre fram.

Sammanfattning

Ett blancolån har definitivt sina fördelar och sina nackdelar. Det som du utan tvekan kan förvänta dig är ett lån som du snabbt kan ta direkt via nätet. Med dagens smidiga teknik kan du identifiera dig via BankID och få ditt lån mycket snabbt. När du blivit godkänd för ett lån kan du direkt få dina pengar på ditt konto. Du slipper pappersarbete och att vänta på att pengarna ska synas på ditt konto. Ett blancolån kan du använda till precis vad du vill, vare sig du är i köptagen av en ny bostad och behöver låna till en handpenning eller om du vill förverkliga en semesterdröm eller behöver köpa nya vitvaror så kan ett blancolån hjälpa dig att finansiera detta. Du behöver inte berätta för din långivare vad du ska använda ditt lån till utan du bestämmer själv helt hur du spenderar dina lånade pengar om du tagit ett blancolån. Lånet kan till och med göras av personer som har en betalningsanmärkning vilket förstås öppnar upp för många personer som inte har möjlighet att ta andra slags lån. Du behöver inte oroa dig över att ha en säkerhet eller att bli av med en säkerhet som när du tar till exempel ett bolån om du skulle få problem med betalningarna. Det som man bör ha koll på är att ett blancolån har en högre räntesats än andra lån där det finns en säkerhet, så det är viktigt att ha koll på vad kostnaden för lånet faktiskt blir. Det är också viktigt att jämföra olika slags lån då det kan skilja sig mycket i vad kostnaden för blancolånet blir i slutändan beroende på vilken långivare du väljer. Ett blancolån kan alltså vara ett bra alternativ som du kan använda för att genomföra en drömresa, köpa ett nytt hem för och till och med spara pengar med om du samlar dina lån med det gäller att du har koll på vad det lån du valt har för avgifter och vad kostnaden för räntan för det lån du valt faktiskt har. Så gör ordentlig research och jämför olika alternativ och välj det lån som ger dig bäst villkor.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa