Behöver du en hyrbilförsäkring?

behöver du en hyrbilförsäkring
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 18 mars 2020 •  4 min

Låt oss börja med att fastslå att det råder lite oklarhet om vad en hyrbilsförsäkring egentligen är. Om du frågar försäkringsbolaget får du ett svar, frågar du en biluthyrare eller söker på nätet kanske du får andra svar.

Men du kan ta det lugnt, vi ska reda ut detta och se om du behöver en hyrbilsförsäkring i alla dessa olika fallen.

Vad är en hyrbilsförsäkring?

Om du skulle fråga någon som jobbar på ett försäkringsbolag vad en hyrbilsförsäkring är skulle nog svaret bli ungefär så här. Det är en försäkring som ibland ingår i din bilförsäkring, ibland kan tecknas som ett tillägg till den. Med en sådan får du tillgång till hyrbil om din vanliga bil skulle gå sönder.

Hos många försäkringsbolag ersätts 75% av kostnaden för en hyrbil om den bil du har försäkrad skulle gå sönder i Sverige. Skulle det hända utomlands ersätts vanligen hela kostnaden. Bilen du hyr måste vara i samma storleksklass som din egen och du kan få ersättning under 45 till 65 dagar. Om du inte skulle behöva hyrbil får du istället en kontant ersättning medan din bil repareras. Denna ersättning varierar beroende på bolag, men ligger oftast mellan 100 och 150 kr per dag.

Vad kan hyrbilsförsäkring annars betyda?

Många, t.ex biluthyrare, menar istället en försäkring för den bil du hyr. De stora biluthyrningsfirmorna i Sverige har oftast en obligatorisk försäkring, för vagnskada och stöld, som ingår i priset när du hyr en bil. Du bör dock kontrollera avtalsvillkoren noga då avsaknad av detta kan bli mycket dyrt

Utomlands är det kanske än viktigare att kontrollera vilket försäkringsskydd som ingår i hyran.

En tredje betydelse, som ofta används på nätet, är en självriskförsäkring. Med en sådan slipper du betala de höga självrisker som försäkringarna för hyrbilar har, eller får en kraftig reducering.

Behöver du en hyrbilsförsäkring?

Detta beror till stor del på hur din situation ser ut. Om du verkligen har behov av din bil och inte kan klara dig utan den så är en extra försäkring ett bra val. Är det inte nödvändigt och du skulle klara dig utan medan bilen repareras så kanske det är bättre att hoppa över detta.

Behöver du ha en försäkring för hyrbil?

Som skrevs ovan har i stort sett alla biluthyrare i Sverige en försäkring för vagnskada och stöld, men både här och utomlands bör du noga läsa igenom avtalet. Skulle försäkringar saknas så kan följden av en olycka bli att du blir skyldig flera hundra tusen.

Självriskförsäkring för hyrbil

En självriskförsäkring för hyrbilar om en skada skulle hända utomlands under din resa ingår ofta i de lite dyrare kreditkorten. Även vissa hemförsäkringar kan täcka detta.

Skulle du vilja ha en självriskförsäkring som även gäller i Sverige har Norwegian en sådan som du kan teckna om du har deras kreditkort. Den kostar 249 kr per år och du får dessutom ersättning om du eller din familj skulle avlida eller invalidiseras till följd av olyckan. Vid ett skadetillfälle betalar du 500 kr i självrisk.

Några viktiga undantag när försäkringen inte gäller:

Försäkringar för självriskeliminering kan också i många fall tecknas hos biluthyrningsfirman, men då till ett mycket högre pris. Hos t.ex Avis betalar du minst 110 kr per dag.

Eftersom självriskerna kan vara mycket höga, hos Avis kostar t.ex en vagnskada dig 7 500 kr, så tycker vi att Norwegians försäkring är ett bra alternativ. Om du har kortet kan du själv lägga till försäkringen online. Skulle du inte ha deras kreditkort så är det en fördel att det är gratis att skaffa och inte har någon årsavgift.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa