Hemförsäkring vid flytt: Hur fungerar det?

hemförsäkring vid flytt
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 25 februari 2020 •  3 min

Om du ska byta bostad kanske du undrar, vad händer med min hemförsäkring? Kan jag säga upp försäkringen och byta till ett annat bolag?

Detta och många andra frågor om vad som händer med din hemförsäkring vid flytt ska vi titta på här.

Måste du teckna en ny hemförsäkring?

I de flesta fallen behöver du inte teckna en ny försäkring om du flyttar. Två undantag från detta finns dock. Det första är om den som tecknat försäkringen inte flyttar med dig, då måste du teckna en ny försäkring.

Det andra undantaget är om du har en försäkring hos länsförsäkringar och flyttar till ett nytt län. Om detta är fallet bör du inte få några extra kostnader om du flyttar din försäkring till länsförsäkringar i det län dit du flyttar.

Om du inte hör till dessa undantag gäller din nuvarande hemförsäkring även på din nya adress. Det är din folkbokföringsadress som avgör var försäkringen gäller. Det finns ändå några saker du måste göra.

Du ska ta kontakt med ditt försäkringsbolag och meddela vilka eventuella ändringar som sker vad gäller vilka som bor i hushållet, hur stort ditt boende är och om du behöver ändra försäkringsbeloppet.

Vad gäller under själva flytten?

Oftast gäller din hemförsäkring både din gamla och din nya adress under en begränsad tid. Denna kan dock skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Hos ICA är du dubbelförsäkrad under 60 dagar medan IFs försäkring bara gäller båda adresserna under 1 månad.

Även under själva flytten ingår ofta ett visst begränsat skydd för ditt lösöre när du sköter flytten själv. Om du däremot anlitar en flyttfirma gäller inte din hemförsäkring. Då bör du kontrollera att firman har försäkringar.

Kan du byta försäkringsbolag?

Eftersom en hemförsäkring har ett avtal som gäller 12 månader kan försäkringsbolaget i de flesta fall kräva att du betalar fram till dess förfallodag. Det enda undantaget är om du kan visa att en hemförsäkring inte längre gör någon nytta, t.ex vid en flytt utomlands.

Eftersom det inte ger någon fördel att vara dubbelförsäkrad är det bästa du kan göra att säga upp din försäkring men betala tills den förfallit. Några dagar innan tecknar du den nya försäkringen och slipper betala dubbelt i onödan.

Sammanfattning

Om du byter bostad flyttas din försäkring över till din nya folkbokföringsadress. Du måste dock meddela ändringar i boendet som kan påverka försäkringens premie. Oftast är du försäkrad både på den gamla och nya adressen under en begränsad övergångsperiod.

Skulle du vilja byta bolag bör du vänta till din försäkringsperiods utgång då du normalt sett inte har någon laglig rätt att säga upp försäkringen i förtid.

 

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa