Hemförsäkring inneboende: För dig som tänker hyra ett rum och för dig som tänker hyra ut

hemförsäkring inneboende
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 28 februari 2020 •  4 min

Både för dig som tänker hyra ett rum att bo i och för dig som tänker hyra ut till en inneboende är det viktigt att veta hur hemförsäkringen gäller.

Behöver du en egen hemförsäkring som inneboende eller räcker det med den som du hyr av har?

Som hyresvärd, vad händer om din inneboende skulle orsaka någon skada? Många frågor blir det.

Om du är inneboende

Hur är det egentligen, behöver du en egen hemförsäkring? Svaret på den frågan beror på vilket försäkringsbolag din hyresvärd har sin hemförsäkring hos.

I avtalsvillkoren anges vilka som omfattas av försäkringen, och de flesta kräver att de som ska omfattas måste dela hushåll med den som tecknat den. Eftersom du som inneboende inte anses dela hushåll med din hyresvärd behöver du en egen hemförsäkring.

När du inte behöver en egen hemförsäkring

Om din hyresvärd har en försäkring tecknad hos Trygg Hansa behöver du inte en egen. Där ställs inga krav på att man måste dela hushåll för att vara medförsäkrad. De krav som Trygg Hansa anger i sina avtalsvillkor är att de som ska omfattas måste finnas angivna i försäkringsbrevet och vara bosatt på adressen.

Så om din hyresvärd har Trygg Hansas hemförsäkring måste denne anmäla till bolaget att du ska skrivas in i försäkringen. Detta kan hen göra själv på sin Mina Sidor på bolagets webbplats. Även om du inte är folkbokförd på adressen kan du vara medförsäkrad.

När du behöver en egen hemförsäkring

Skulle hyresvärden ha sin hemförsäkring hos ett försäkringsbolag med kravet att medförsäkrade ska tillhöra hushållet behöver du en egen försäkring. Skulle du sakna ett försäkringsskydd kan det leda till skulder som kanske förföljer dig hela livet.

I en hemförsäkring ingår ju bland annat ett ansvarsskydd. Detta gör att om du skulle anses vållande till en olycka täcks det skadestånd du kan dömas till att betala. Vid t.ex en brand som sprider sig till flera lägenheter kan skadeståndet uppgå till många miljoner.

Även andra delar av din hemförsäkring kan ge ersättningar på miljonbelopp. Reseskyddet ger ju ersättning för vårdkostnader, och eventuellt ambulansflyg, om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka vid resor utomlands.

Förutom dessa skydd som kanske är de viktigaste ingår ju även ett skydd för dina saker, ersättning för vissa kostnader för juridiskt ombud och ett överfallsskydd.

För dig som hyresvärd

Om du hyr ut delar av din lägenhet till en inneboende så täcker ju din hemförsäkring även din inneboende om du har Trygg Hansa. Då behöver du bara gå in på webbplatsens Mina Sidor och lägga till personen som medförsäkrad.

Har du ett annat bolag där det i avtalet står att medförsäkrad måste vara en medlem i ditt hushåll bör du kräva av din inneboende att denne tecknar en egen hemförsäkring. Detta bör du skriva in i det avtal du gör med din inneboende, och du bör kräva att få se att denne tecknat den.

Eftersom du enligt jordabalken i alla fall utom vid brand alltid är ansvarig för skador som din hyresgäst orsakar kan du få höga kostnader om denne saknar försäkring.

Skulle något hända så blir det ju mycket enklare om du i din tur kan rikta ditt krav mot hyresgästens försäkringsbolag. I andra fall kan det ju vara svårt att få dina pengar även om en domstol ger dig rätt till skadestånd.

Sammanfattning

I de flesta fall täcker inte värdens hemförsäkring en inneboende. Både för hyresvärden och den inneboende är det viktigt att den senare då tecknar en egen hemförsäkring. Skulle detta inte ske kan de ekonomiska konsekvenserna bli stora för bägge två.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa