Gäller bilförsäkringen maskinskada vid 15 000 mil?

gäller bilförsäkringen maskinskada vid 15000
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 22 mars 2020 •  3 min

Det skydd som din bilförsäkring ger för maskinskada är lite speciell. Till skillnad från de flesta andra delarna gäller den inte hur länge som helst.

Så låt oss titta närmare på detta och på vad det är.

Vad är maskinskada?

Enkelt uttryckt kan man säga att maskinskada ersätter plötsligt uppkommen skada eller fel som påverkar bilens funktion. Det ska beröra komponenter som till exempel motor eller kraftöverföring samt elektronik som t. ex varningssystem eller annat som påverkar bilens framförande.

Men vad som ersätts specificeras noga i bolagens villkor, där uppemot 30 olika fel som täcks tas upp och nästan lika många exempel på när fel inte ersätts.

Undantag från ersättningsskyldighet

Då vissa saker som du gör kan medföra att skyddet slutar gälla ska vi ta upp dessa här. Du måste utföra service och sköta bilen enligt tillverkarens anvisningar och motoreffekten får bara höjas av generalagent eller dennes återförsäljare.

Förutom dessa finns många fler undantag, t. ex skador som orsakats av köld, väta, fukt eller korrosion.

Hur länge gäller skyddet?

Detta beror på vilket försäkringsbolag du tecknar försäkringen hos. Gemensamt för alla större bolag är att försäkringen gäller i 8 år, förutom IF:s stora bilförsäkring och Gjensidiges som gäller i 10 år. Skulle en viss körsträcka uppnåtts innan dess slutar skyddet att gälla då.

När det gäller körsträckan utmärker sig IF genom att både ha den kortaste och den längsta körsträckan. Med deras vanliga hel eller halvförsäkring gäller maskinskyddet högst 10 000 mil, medan deras Bilförsäkring Stor ger 15 000 mils skydd.

Folksam, Länsförsäkringar, Moderna, Gjensidige och Trygg Hansa har alla 12 000 mil för en privatägd personbil. Om bilen är företagsägd har Trygg Hansa även 15 000 mil som gräns.

Sammanfattning

Maskinskada i din bilförsäkring täcker plötsliga skador som påverkar bilens funktion. Det har en begränsad giltighetstid. Det vanliga är att skyddet gäller i 8 år eller 12 000 mil beroende på vilket som uppnås först.

Det bästa skyddet för maskinskada på privatägd personbil bland de större bolagen är det som ingår i IFs Bilförsäkring stor. Där gäller skyddet i 10 år eller 15 000 mil.

Då vissa saker som att höja motorns effekt hos en ej godkänd verkstad eller att inte serva bilen i tid kan göra att skyddet slutar gälla bör du vara noga med detta.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa