Bilförsäkringsbolag: Vilket bilförsäkringsbolag ska du välja?

Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 3 april 2020 •  5 min

Om du precis har köpt en ny bil antar vi att du inte bara köpte första bästa bil. Du tittade säkert på flera, frågade vänner och bekanta om råd och kanske kollade vad som skrevs om bilarna på nätet.

Precis lika noga bör du vara när du väljer bilförsäkringsbolag!

Både priser och villkor kan skilja sig åt hos de olika bolagen, så att lägga lite tid på det valet kan ge en bra utdelning. Så låt oss titta lite närmare på dem.

Vilka bilförsäkringsbolag finns att välja på?

När det gäller trafikförsäkringen måste du välja ett svenskt bolag, men det övriga skyddet kan du teoretiskt sett teckna i vilket land du vill.

Men eftersom de svenska lagarna inte gäller om du gör det senare, och inte heller Allmänna reklamationsnämnden tar upp tvister med utländska bolag, så tror jag att vi koncentrerar oss på de lite större svenska försäkringsbolagen.

Dina Försäkringar

Dina Försäkringar är ett samarbete mellan 6 olika små försäkringsbolag som tillsammans är landets sjätte största bolag inom sakförsäkring. Du kan hitta ett kontor nära dig på deras hemsida, där du också kan ange ditt telefonnummer för att bli kontaktad.

Folksam

Folksam kan du nå via deras hemsida, eller via telefon, 0771-950 950,

De är ett så kallat ömsesidigt försäkringsbolag. Det innebär att det ägs av kunderna, så den vinst de gör kommer dig tillgodo genom sänkta premier. De ger också återbäring på vissa försäkringar, bland annat fordonsförsäkringar.

Så istället för att några aktieägare får utdelning kommer du under våren att få dela på överskottet från föregående år om du varit kund då. För att kunna sänka sina kostnader, och i förlängningen också dina, har de också tagit ett beslut att inte dela ut bonusar till ledningen.

Gjensidige

Gjensidige kan du hitta på deras hemsida, eller på telefon 0771-326 326.

De är kanske inte lika kända som de övriga här, men de är faktiskt det tredje största bolaget på den nordiska marknaden. De är börsnoterade på aktiemarknaden i Oslo.

IF

IF kan du kontakta via webben, eller genom att ringa 0771-655 655.

Då IF liksom Gjensidige är ett börsnoterat bolag så går överskottet inte tillbaka till kunderna. Det delas istället ut som aktieutdelning. Om detta är en nackdel finns det ju delade meningar om. Vissa anser ju att vinstintresset gör ett bolag mer effektivt och därmed ger kunderna mer för pengarna.

De är enligt egen uppgift det ledande försäkringsbolaget i norden, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Baltikum.

Länsförsäkringar

Då de består av 23 självständiga länsförsäkringsbolag beror det på din bostadsort vilket av dessa du kan teckna en försäkring hos. För att hitta ditt bolag kan du söka på ditt postnummer på deras hemsida. Då får du upp ett aktuellt telefonnummer och en mailadress.

Länsförsäkringars bolag är alla kundägda och gruppen som helhet hade 2019 högst anseende av alla försäkringsbolag enligt en artikel i GP. De har också de mest nöjda kunderna inom både sak och fordonsförsäkringar enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Trygg Hansa

Trygg Hansa kan du kontakta via deras hemsida, eller på telefon 0771-111 110.

De är ett dotterbolag till ett danskt försäkringsbolag som i sin tur ägs av ett engelskt försäkringsbolag.

Vilket är billigast?

Priset på en försäkring beror på den risk som försäkringsbolagen anser finnas att du som kund kommer att kräva ersättning. Eftersom de olika bolagen gör sina egna riskbedömningar och detta inte är någon exakt vetenskap kan man inte säga att något bolag alltid är det billigaste.

Därför måste du tyvärr själv jämföra priserna för just dig och din bil.

Passar villkoren dig?

De flesta bolagen ger samma skydd i sina försäkringar, men du bör ändå titta lite på deras villkor. Hur mycket du får betala i självrisk vid en skada kan t.ex skilja sig åt mellan olika bolag och även vissa krav på aktsamhet kan vara olika.

Sammanfattning

När det gäller vilket bilförsäkringsbolag du ska välja kanske priset ändå är det viktigaste att ta hänsyn till. Detta kan ju skilja ganska mycket, medan villkoren för försäkringarna ofta är likartade. Om du hittar flera som inte skiljer sig åt i pris och villkor kanske saker som att ett visst försäkringsbolag ägs av kunderna kan avgöra ditt val.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa