Bilförsäkring lätt lastbil: Skiljer den sig från en vanlig bilförsäkring?

bilförsäkring lätt lastbil
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 28 mars 2020 •  3 min

Behöver du en speciell försäkring om du har en lätt lastbil? I så fall, skiljer den sig från en vanlig bilförsäkring? Men låt oss börja med frågan om vad en lätt lastbil egentligen är.

Vad är en lätt lastbil?

Du och din granne kan ha exakt samma bil på era uppfarter, ni har båda en skåpbil, men ändå har han en lätt lastbil, och du en personbil. Hur kan det vara så? Jo, det beror på att en lätt lastbil kan förutom att vara det som ny även vara en personbil som har registrerats om till lätt lastbil.

Det finns några krav på bilen för att du ska kunna göra detta. Den får inte ha en totalvikt som överstiger 3500 kg, måste huvudsakligen användas för godstransport och inte anses vara buss eller personbil. Du måste också ha lastutrymmet avskilt från förarutrymmet samt monterade öglor för lastsäkring.

Du behöver inget speciellt körkort för att köra en sådan, utan det räcker med ditt vanliga bilkörkort.

Vilken försäkring ska du ha?

Här beror det på vilket försäkringsbolag du väljer. De flesta har speciella försäkringar för lätta lastbilar, medan några som Moderna, har en gemensam försäkring för personbil och lätt lastbil. Oavsett vad du väljer så är det skydd du kan få i stort sett identiskt med skyddet för personbilar, likaså skiljer sig priserna inte sig åt så mycket.

Du kan välja mellan att ha bara trafikförsäkring. Komplettera det med stöld, brand, glas, maskin, räddning och rättsskydd, samt om du vill också lägga till vagnskada, Även tillägg som hyrbil där du vid skada får en hyrbil till reducerad kostnad kan fås.

Skulle du köpa en ny lätt lastbil kan det vara bra att veta att vagnskadegaranti normalt inte ingår. Så då bör du teckna en försäkring som har vagnskada direkt, och inte vänta i tre år som du kan göra med en personbil.

Sammanfattning

En bil som är registrerad som lätt lastbil kan du köra på ett vanligt B-körkort. När du ska försäkra den har de flesta bolag speciella försäkringar för detta, men skyddet de ger är jämförbart med en personbilsförsäkring liksom kostnaden. Eftersom lätta lastbilar normalt inte har garanti för vagnskada bör du teckna en sådan försäkring direkt.

 

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa