Bilförsäkring Företag: Vad ska man tänka på?

av Mikael Boman
| Uppdaterad: 16 mars, 2020

  Din e-post

Genom att ange din mailadress samtycker du till att få utskick från Tjäna Pengar. Vi respekterar din integritet och premunationen kan avslutas när som helst.

Start / Försäkring / Bilförsäkring Företag: Vad ska man tänka på?

För företag finns det speciella bilförsäkringar och du får inte teckna en vanlig försäkring för en företagsägd bil. En företagsbilförsäkring liknar en vanlig bilförsäkring, men det finns ändå vissa skillnader som det kan vara bra att veta om.

Vad är en företagsägd bil?

Det ät precis vad det låter som, en bil som ägs av ett företag. Den kan användas som tjänstebil eller som förmånsbil. Företaget står normalt sett för de flesta kostnaderna för bilen såsom inköp, skatt, försäkring och reparationer. Däremot betalar de inte alltid bränslekostnader om det rör sig om en förmånsbil. De kan även göra avdrag för bilens kostnader i företaget.

Vad är skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil?

  • Tjänstebilen ska huvudsakligen användas i tjänsten och får inte köras privat mer än 100 mil om året. Du får inte heller använda den utom tjänsten mer än 10 gånger per år.
  • En förmånsbil kan du däremot köra privat hur mycket du vill. Du kommer dock att få skatta på det värde som förmånen innebär.

Hur högt förmånsvärde bilen får beror på vilken bil och årsmodell det är, extrautrustning, hur mycket du kör och om du betalar bränslet själv.

Varför försäkring för företagsbil?

Du kanske undrar varför du måste ha en speciell försäkring för företagsbilen. I grunden beror det på att den kan komma att köras av olika personer. Så om du skulle ha en vanlig bilförsäkring skulle det bli omöjligt för försäkringsbolagen att beräkna vilken premie de ska ta ut.

Men det finns också fördelar för dig som kund med denna försäkring. Ett skäl är att företaget kan teckna en samlingsförsäkring för alla bilar det äger, och då ofta få ner kostnaden.

Med en försäkring för företagsbil kan du dessutom ofta teckna en tilläggsförsäkring som skyddar företagets saker som finns lösa i bilen. Det kan vara bra att ha om du t.ex har dyra stöldbegärliga verktyg.

Skulle ditt företag transportera gods åt andra kan du också lägga till transportansvarsförsäkring för godset du fraktar.

Priset då?

Kostnaden för en försäkring för företagsbil kommer precis som andra försäkringar att variera. Till skillnad från en vanlig bilförsäkring spelar förarnas ålder och kön ingen roll.

Det är istället huvudsakligen vilka bilmodeller och hur hög självrisk du väljer som spelar in. Priset påverkas också normalt sett av hur många bilar som försäkras, ju fler, desto billigare.

Sammanfattning

Då en bil som ägs av ett företag kan komma att köras av olika förare måste du teckna en speciell försäkring för den.

Du har samma skydd som en vanlig bilförsäkring men kan dessutom teckna tilläggsförsäkringar som skyddar de dyrbara saker du kanske förvarar i bilen eller gods som du transporterar åt någon annan.

Priset för en försäkring varierar, men om du tecknar en samlingsförsäkring för flera fordon blir det oftast billigare.