Bilförsäkring Enskild Firma: Vad ska du tänka på?

bilförsäkring ensklid firma
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 1 april 2020 •  4 min

Om du har en enskild firma och behöver en bil för dina resor i arbetet så kan du välja mellan att ha bilen i din firma eller ha den privat.

Din bilförsäkring för en enskild firmas bil kan ge vissa förmåner som vi ska titta på här, men att äga bilen via företaget kan också bli en dyr historia.

Du kan göra avdrag för försäkringen i din enskilda firma

Om du har en firmabil så är dina kostnader för bilförsäkringen avdragsgill. Även övriga kostnader som t.ex bilskatt, bränsle och service får du dra av från företagets vinst. Dessutom får du skriva av inköpspriset under ett visst antal år, vanligen fem. Om det är en lätt lastbil du har kan du även lyfta momsen på den.

Bättre försäkringsvillkor för firmabilen

Med en bilförsäkring för en företagsägd bil så är villkoren i allmänhet bättre än vad som erbjuds för en vanlig personbil. Bland mycket annat så spelar det oftast ingen roll vem som kör den eller hur gammal föraren är. Så länge denne har ett giltigt körkort är villkor som t.ex självrisker detsamma.

Hos t.ex Folksam slipper du dessutom självrisk vid personskador och om du har tillägget hyrbil betalar de hela kostnaden för den. Har du istället en vanlig bilförsäkring ersätter de bara 75% av kostnaden.

Även när det gäller maskinskada ger de ett bättre skydd för företagsbilar. Liksom hos en vanlig försäkring är den längsta tiden det gäller åtta år, men sträckan det gäller är 15 000 för företagets bil, mot bara 12 000 för en privatägd.

Du kan bli förmånsbeskattad

Hittills låter det ju väldigt mycket bättre att ha bilen på företaget än att ha den som privatbil, eller hur? Men nackdelen med att ha bilen på företaget är att du bara för köra 100 mil och maximalt vid 10 tillfällen per år privat.

Om du kör mer än så kommer du att beskattas för bilförmån. Det innebär att om din företagsbil har ett nyvärde inklusive extrautrustning på 450 000 så kommer du att få betala skatt på ett förmånsvärde som är närmare 60.000 kr per år. Och detta oavsett om du bara kört 101 mil, eller har en begagnad bil som bara är värd hälften.

Med en enskild firma kommer du dessutom troligen få svårt att övertyga skattemyndigheten om att du inte kört mer än tillåtet oavsett hur noga du är med att föra körjournal.

Privat bil ett alternativ

Vill du slippa trasslet med förmånsbeskattning så kanske en privat bil kan vara nog så bra. Med denna så får du istället göra avdrag på din skatt med 18,50 kr per mil för resor i tjänsten.

Sammanfattning

Bilförsäkringen för en företagsägd bil har oftast bättre villkor än en vanlig bilförsäkring. Du får också möjlighet att göra avdrag för bilens kostnader i ditt företag. Nackdelen är att det är mycket svårt att undvika att bli förmånsbeskattad.

Så om du bara kommer att köra kortare sträckor eller har köpt en billig begagnad bil kan det vara bättre att ha den som privatbil. Då kan du dra av de resor du gör i tjänsten.

 

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa