Behöver du en djurförsäkring för ditt husdjur?

behöver du en djurförsäkring för ditt husdjur
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 20 mars 2020 •  4 min

Visst vore det mysigt med en liten kattunge som kryper upp i ditt knä när du sitter framför din TV? Eller kanske en hund som både blir din bästa kompis och vaktar ditt hus? Funderar du på att skaffa ett husdjur är det mycket du måste tänka på.

Vilken sort ska du skaffa? Klarar den sig själv eller måste du ordna med t.ex en hundvakt? Frågor, frågor och fler frågor.

En fråga som är viktig att tänka på är: Vad händer om ditt husdjur blir sjuk eller råkar ut för en olycka? Behöver du en djurförsäkring och vad täcker en sådan? Vad kostar det? Så låt oss titta närmare på djurförsäkringarna.

Vad är en djurförsäkring?

En djurförsäkring ger dig en ekonomisk trygghet om ditt djur skulle råka ut för en sjukdom eller en olycka. Du betalar en premie till försäkringsbolaget och de hjälper dig då med de veterinärkostnader som uppkommer. Exempel på vad som kan ersättas är:

Ofta har försäkringsbolagen olika typer av försäkringar. De dyrare kan också ersätta mediciner, rehabiliteringskostnader samt ha en livförsäkring för djuret.

Om du behöver utnyttja försäkringen får du själv betala en självrisk. Oftast har djurförsäkringen en fast avgift som du bara betalar en gång under en viss period, och en rörlig del som du alltid betalar.

Det finns olika försäkringar som är anpassade för olika typer av djur, där de vanligaste är för hund respektive katt. Dessa och försäkringar för häst erbjuds av de flesta försäkringsbolag. Hos Agria som är specialiserade på djurförsäkringar kan du också försäkra andra typer av djur.

Behöver du en djurförsäkring?

Då veterinärkostnader till skillnad från vård av människor inte finansieras av det allmänna kan ett veterinärbesök bli mycket dyrt. Ett exempel beskrivs i Svenska Dagbladet. Där berättas om en hund som blev påkörd och krävde veterinärvård i 9 dygn innan den avled. Detta slutade med att ägaren fick en räkning på 138 000 kr.

Men även mindre behandlingar kan kosta ganska mycket. Hos en distriktsveterinär kan en planerad tandundersökning med borttagande av en tand kosta över 7 000 kr för din hund. Så om du inte har det väldigt gott ställt så skulle vi säga att du behöver en försäkring för ditt husdjur.

Var kan du teckna en djurförsäkring?

De allra flesta försäkringsbolagen ger dig möjlighet att teckna en försäkring för de vanliga husdjuren. Skulle du ha andra djur kan du oftast försäkra dem hos specialisten Agria.

Vad kostar en djurförsäkring?

Kostnaden för din försäkring skiljer sig åt beroende på vilken typ av djur det gäller, vilken ras, vad försäkringen täcker och hur hög självrisken är. Även vilket bolag du väljer påverkar ditt pris, t. ex ger de vanliga försäkringsbolagen ofta en rabatt om du har andra försäkringar hos dem.

Men för att ge ett exempel kostar en försäkring för en två år gammal hankatt av blandras hos Agria mellan 105 och 167 kronor per månad. Med den billigaste försäkringen täcks kostnader upp till 60 000 kr, vilket inkluderar medicin och rehabilitering upp till 6 000 kr var. Du får då betala en självrisk med en fast kostnad på nästan 3 000 kr och dessutom 25% av överskjutande belopp.

Sammanfattning

Eftersom veterinärkostnaderna för ett djur mycket lätt kan uppgå till tiotusentals kronor så behöver du en djurförsäkring. Annars finns risken att du måste avliva ditt älskade husdjur i onödan för att du inte har råd att behandla det.

Din djurförsäkring täcker oftast en större del av veterinärkostnaderna, men vid mindre kostnader kan självrisken göra att det inte är värt att utnyttja den.

Du kan teckna en försäkring för vanliga djur hos de flesta försäkringsbolag, men har du ett ovanligare djur är du hänvisad till Agria.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa