Avsluta Bilförsäkring: Hur avslutar man bilförsäkring?

avsluta bilförsäkring
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 13 mars 2020 •  3 min

Om du vill avsluta din bilförsäkring behöver du bara kontakta ditt försäkringsbolag och säga upp den. Men innan du ringer dem eller går in på webben och säger upp den bör du vara medveten om några saker.

Din försäkring gäller ett år

Eftersom din bilförsäkring, liksom de flesta sakförsäkringar, är ett ettårigt avtal har du inte alltid rätt att avsluta den i förtid. Att avsluta försäkringen innan dess huvudförfallodag får du bara göra om du inte längre har ett behov av en liknande försäkring.

Så om du t. ex vill avsluta den för att du hittat ett billigare alternativ får du glatt betala tills försäkringen löper ut. Så i sådana fall bör du se till att din nya försäkring inte börjar gälla innan detta.

Skulle du ställa av bilen behöver du inte längre någon trafikförsäkring. Så har du bara en sådan behöver du inte fortsätta att betala. De svenska bolagen för information från transportstyrelsen när du ställt av bilen, och pausar trafikförsäkringen utan att du behöver göra något.

Har du däremot halv eller helförsäkring och ställer av din bil upphör inte behovet av vissa delar av försäkringen. Bolagen ändrar då ofta automatiskt din försäkring till en billigare avställningsförsäkring.

Du har däremot rätt att säga upp din försäkring så att den slutar gälla omedelbart om du t. ex skulle sälja din bil, eller om du skrotar den.

Du måste alltid minst ha trafikförsäkring

Eftersom du enligt trafikskadelagen är tvungen att ha en trafikförsäkring om din bil inte är avställd kan avsaknad av försäkring bli en dyr historia.

Trafikförsäkringsföreningen, TFF, är ett samarbetsorgan som ägs av försäkringsbolagen. Det har fått i uppgift av staten att ersätta skador som orsakats av oförsäkrade fordon samt att ta ut avgifter av de som äger ett oförsäkrat fordon.

Då avgiften ska ses som en form av straffavgift är den relativt hög, oftast dyrare än den mest kostsamma försäkringen på marknaden. Det kostar dig 160 kronor per dag om du saknar en giltig försäkring.

Så om du avslutar din försäkring, men har bilen kvar: Kom ihåg att ställa av den!

Sammanfattning

För att avsluta din bilförsäkring kontaktar du ditt bolag. Du har bara rätt att säga upp den i förtid om du t. ex säljer bilen eller skrotar den, inte om du fortfarande har ett behov av en försäkring. Om du säger upp försäkringen men har kvar bilen måste du komma ihåg att ställa av den om du vill slippa dyra avgifter.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa