Tjäna pengar på sociala medier

Tjäna pengar på sociala medier
Av Per-Ola Hammar •  Uppdaterad: 6 september 2022 •  16 min

Chansen att sociala medier behöver en närmare förklaring är inte så stor. De flesta av oss är vid det här laget kommit i kontakt med ett flertal olika sociala nätverk. Ibland till och med ofrivilligt. För deras inflytande är så stort att man ofta inte har något annat val än att känna till dem. Att försöka sig på att i närmare utsträckning beskriva dessa medier kan lätt bli krystat. Men i grova drag så är de internettjänster som möjliggör kommunikation med hjälp av textmeddelanden, ljud, bild, film och vad annat man nu kan tänka sig att den specifika tjänsten i fråga tillhandahåller. Det unika är däremot att de gjort det enkelt för människor runt om i världen att komma i kontakt med varandra. Helt utan några egentligen begränsningar, utöver fysisk närvaro förstås.

Om vi sätter företeelsen i en historisk kontext så blir sociala medier på många sätt något helt otroligt. Det är inte bara faktumet att det möjliggör enkel kommunikation som är otroligt. Utan även att tjänsterna används i stor utsträckning att hela världen har blivit tillgänglig via några få knapptryck. Man kan välja att prata med privatpersoner och företag helt oberoende av avstånd. Aldrig någonsin förut har detta varit möjligt. Enligt statistik gällande internetanvändning så är ett flertal sociala medier de allra mest välanvända tjänsterna på hela internet. Och med tanke på hur stort detta globala nätverk är så är det hisnande att tänka sig hur många människor som förenas av just sociala nätverk.

Men vad har allt detta med att tjäna pengar på sociala medier att göra? För att ge ett perspektiv på hur omfattande möjligheterna är, så var det på sin plats att poängtera exakt hur världsomfattande sociala medier är. För om de sammanlänkar miljarder människor världen över så är det av naturliga skäl en otroligt intressant arena när det kommer till att tjäna pengar. Men hur tjänar man pengar på sociala medier? Det ska vi titta närmare på. Låt oss däremot först ta en närmare titt på sociala medier.

Vad är sociala medier?

Vi har redan i svepande ordalag beskrivit vad som kännetecknar sociala medier. Men för att få en känsla för hur man på bästa sätt tjäna pengar på dem så kan det vara en bra idé att ta en närmare titt på hur dessa medier uppstår. Det är nämligen ofta enklare att använda saker till sin fördel när man har en djupare förståelse för vad man planerar att tjäna pengar på.

Historiken kring sociala medier har på många sätt försvårats av att ingen är riktigt överens om när det hela uppstod. Vissa väljer att blicka så långt tillbaka som till 1960-talet och dåtida datornätverk som var under utveckling av den Amerikanska militären. För redan då hade man möjligheten att skicka meddelanden till alla som var anslutna till samma nätverk. Men dåtidens tekniska begränsningar gjorde att dessa nätverk hade väldigt lite gemensamt med vad vi numera förknippar med sociala medier. Därför väljer många istället internets allmänna utbredning under 1990-talet som något utav en startpunkt. För det var nämligen då som interaktiva webbsajter dök upp där folk kunde registrera ett konto, skapa en profil och interagera med andra användare.

Nutida sociala medier kännetecknas av att de är interaktiva, möjliggör för användare att dela innehåll och främjar skapandet av sociala nätverk. Huruvida det sker via en hemsida eller app är däremot inte nödvändigtvis avgörande för definitionen. Men av naturliga skäl så brukar sociala medier som är tillgängliga via appar ha fler användare. För att vi inte ska bli allt för långrandiga är det dags för att titta på hur man faktiskt tjäna pengar.

Hur tjänar man pengar på sociala medier?

Vi har redan konstaterat att det finns en hel del pengar att tjäna på sociala medier. Men det är inte nödvändigtvis uppenbart hur man faktiskt gör det. Som en av världens största plattformar för mänsklig kontakt så är det av naturliga del en viktig del av den rådande världsekonomin. Och sociala medier har blivit en plattform för marknadsföring, direktförsäljning och mycket mer. Därför går de att använda till sin fördel på att flertal olika sätt.

Det finns ingen möjlighet att nämna exakt varje enskilt sätt som man kan tjäna pengar på sociala medier. Men vi kan absolut titta närmare på några av de mest förekommande sätten. Dessa kan även ge dig inspiration. För i de flesta fall så är det just förmågan att tänka kreativt som ligger bakom de största intäkterna.

Detta är några av de vanliga sätten som folk tillämpar när det kommer till att tjäna pengar på sociala medier. I många fall kräver det däremot att du har något att erbjuda, och i detta hänseende blir de sociala medierna bara en sorts marknadsförings- eller försäljningsplats. Därför kan det vara svårt att tjäna pengar utan en bakomliggande idé.

För att man ska nå framgång så måste man däremot vara väldigt lyhörd. Och du kommer märka att det alltid är oerhört viktigt att utvärdera allt man har gjort. Genom att använda tillgänglig statistik, och verkligen ta del av vad folk säger, så kan man med stor enkelhet justera det man sysslar med för att det i större utsträckning ska motsvara faktisk efterfrågan.

I många fall kan det ta ganska lång tid innan man faktiskt börjar tjäna pengar. Många gör misstaget att ge upp i förväg, vilket bara resulterar i att all ansträngning har varit i onödan. Då det är väldigt få kostnader förknippade med sociala medier så skadar det aldrig att vara ihärdig. Fortsätt att hålla dig aktuell så kommer du se att det på sikt verkligen lönar sig.

Marknadsföring på sociala medier

Oavsett vad du sysslar med så är sociala medier en oerhört viktig marknadsföringsplats. Det är helt enkelt att sätt att nå ut till fler personer än vad som annars vore möjligt. Så när vi pratar om marknadsföring på sociala medier så pratar vi om det i ett brett hänseende. Oavsett om du planerar loppis, vill lansera dig som musiker, fotograf eller något helt annat så kan du med hjälp av sociala medier komma i kontakt med enormt många intressenter. Ett knep är att noggrant fundera på vilken ens målgrupp är, för då kan man välja att speciellt rikta sig mot de som faktiskt är intresserade på riktigt.

Försäljning av varor och tjänster

Det är ingen hemlighet att världen på många sätt har blivit digital. Men trots detta går det knappast att undvika faktumet att vår värld är fysisk i sin natur. Däremot är internet och sociala medier en perfekt plats att använda för faktisk försäljning. Så oavsett om du i egenskap av privatperson vill säga begagnade varor, eller om du som företagare letar efter jobb så är sociala medier en perfekt plats för försäljning. Bäst av allt är nog att det inte kostar något att sälja på sociala medier, vilket innebär mer pengar att tjäna. Kom ihåg att det är oerhört viktigt att framställa det man säljer på ett tilltalande sätt. Spendera därför lite extra tid på text och bilder för att verkligen locka.

Hur väcker man intresse på sociala medier?

Om man vill lyckas tjäna pengar på sociala medier så är det oerhört viktigt att faktiskt väcka intresse. Annars är risken stor att man blir en i mängden av alla personer som vill tjäna pengar. Därför bör du satsa på att anstränga dig gällande hur du framställer dig på sociala medier. För kom ihåg att det inte bara handlar om vad du erbjuder, utan även hur folk upplever din profil. Detta är en av de mer knepiga aspekten av att använda sociala medier för att tjäna pengar. Det är nämligen så att du som person per automatik kommer att förknippas med vad du sysslar med. I viss utsträckning går det att undvika genom att skapa en särskild sida för ens projekt, men då blir det även ofta svårare att hamna i folks flöden. Så hur sticker man ut?

Skaffa dig en känsla för vad folk är intresserade av

På många sätt så handlar sociala medier om att fånga upp folks intresse. Det är nämligen så man säkerställer att man hela tiden håller sig aktuell i flödet. För i viss utsträckning är dessa kanaler självbekräftande på så sätt att de gör att folk kommer i kontakt med mer av vad de redan är intresserade av. Så för att lyckas med att tjäna pengar på sociala medier så bör du se till att få en känsla för vad som efterfrågas av den typ av personer du tänker fokusera på. Ofta sägs det att halva framgången ligger i att känna sina potentiella kunder.

Fokusera på din visuella profil

Sociala medier är även visuella medier. Det första folk kommer att lägga märke till är hur du och din sida framstår. Därför är det väldigt viktigt att det som syns är visuellt tilltalande. Numera så har man stora möjligheter att anpassa sin profil på sociala medier i sådan utsträckning att den blir helt och hållet individuell. Räds inte för att ta till stilistiska grepp för att verkligen sticka ut. Ett ofta förekommande påstående är att man numera inte bara erbjuder varor, tjänster eller skickar ut förfrågningar, tvärt om så förmedlar man en identitet. Om du tycker det är svårt att ordna det visuella så finns det väldigt många att ta hjälp av.

Släpp all prestige

När vi menar att man ska släppa all prestige så menar vi inte att man ska släppa sin värdighet. Tvärt om ska du verkligen hålla fast vad det som gör du unik, men du måste även acceptera att man aldrig är berättigad till något. Om din idé inte fungerar så finns det inget annat val än att tänka om och testa på nytt. Därför är negativ prestige alltid ett hinder när det kommer till att tjäna pengar på sociala medier. Tänk på hur du vill framställa dig själv, och lyft fram det som är positivt. Genom att förmedla bra energi så kommer andra människor också att reagera positivt.

Inspireras av andra

Det finns väldigt många som med stor framgång har använt sociala medier för att tjäna pengar. Oavsett om det handlar om influencers som med stor framgång marknadsförts sig på sociala medier, personer som väckt intresse för särskilda frågor eller något helt annat så är antalet succéhistorier många till antalet. Genom att dra lärdom av andra personers framgång så kan du själv se till att lyckas på samma sätt. Var däremot försiktig med att inte helt och hållet kopiera något annan, då detta kan leda till problem på sikt. I tider då identitet och varumärke är hårdvaluta så är det många som är pigga på att försvara sin egen särprägel. Och det leder bara till bortslösad tid.

Håll dig aktuell

En av de mest unika saker med sociala medier är att de är väldigt snabbt ombytliga. Det händer nämligen saker hela tiden. Därför är det oerhört viktigt att hela tiden hålla sig aktuell. Ett vanligt knep är att säkerställa att flödet alltid är aktivt, vilket har gjort att många väljer att publicera dagliga uppdateringar och inlägg gällande vad som händer och sker. Det är knappast en överdrift att påstå att det på många sätt råder krig om att vara mest aktuell. Var däremot försiktig så att du inte riskerar att bli allt för påträngande. Att hitta en gyllene mellanväg och bra balans är väldigt viktigt.

Använd tillgänglig data för att utvärdera din framgång

Med sociala medier har man alltid tillgång till enorma mängder statistik. Man kan se vilka som besökt ens sidor, vilken period som varit mest hektisk och allt där i mellan. Det gör att man helt gratis har möjligheten att utvärdera hur bra man har lyckats med en kampanj, eller hur eftertraktat en viss sak är. Använd detta till din fördel och se till att alltid utvärdera dina projekt. Du kommer på sikt att få en bra känsla för vilka som är intresserad av det som du sysslar med och kommer därefter kunna anpassa ditt innehåll och det du erbjuder för att säkerställa största möjliga effekt.

Är det verkligen värt det?

Sociala medier är faktiskt ett av vår tids under. Det sammanlänkar människor från världens alla hörn och gör att man kan komma i kontakt med dem alla. Därför finns det alltid intressenter och nyfikna personer där ute. Och detta är något som du kan dra nytta av för att tjäna pengar på sociala medier. Men det sker så klart inte automatiskt. En sällan uppmärksammad baksida av det hela är att det finns väldigt många personer därute som tänker i samma banor som du. Av denna anledning måste du fokusera på att hitta det som gör dig unik och särskiljer just dig. För endast genom att verkligen förmedla din egenart kommer du att kunna hitta personer som är intresserade av det du har att erbjuda.

Så för att nå framgång måste du fundera på såväl vad du har att erbjuda, hur du vill framställa dig på sociala medier samt se till att utvärdera ditt resultat. Kom ihåg att de flesta saker alltid kan förbättras, och undvik att sätta prestige på att göra saker på ett visst sätt. Nyckeln till framgång handlar ofta om flexibilitet.

Per-Ola Hammar

Per-Ola Hammar är skribent inom entreprenörskap och började på TjänaPengar 2020. Per-Ola gillar att utveckla webbplatser och marknadsföra dem online för att göra dem till framgångsrika företag. Han har läst ekonomi på Karlstad Universitet och Högskolan i Skövde.

Fortsätt läsa