Tjäna pengar på foton

Tjäna pengar på foton
Av Per-Ola Hammar •  Uppdaterad: 4 september 2022 •  16 min

Det har nog aldrig tidigare varit så enorm efterfrågan på bilder och foton, och därmed möjligheten att tjäna pengar på foton.

Anledningarna är många och varierar utifrån hur djupgående och filosofisk du känner för att vara. Men det är nog ingen hemlighet i att vi lever i ett bildorienterat samhälle. Tidningar, publikationer, bloggar, sociala medier, skyltar och i princip allt kan man tänka sig präglas av att bilder spelar en central roll. Detta är en utveckling som pågått under väldigt lång tid, och som verkligen sköt i höjden i och med internets utbredning.

Men finns det en mer djupsinnig anledning? Många skulle nog påstå att människan i sin natur är en visuell varelse. Mycket av såväl våra enskilda som våra kollektiva kulturella identiteter är nämligen grundade i det visuella. Ett talande exempel på detta är att vi mer eller mindre intuitivt använder foton för att framställa oss själva på särskilda sätt. Oavsett om det handlar om ett semesterfoto, passfoto eller ett blogginlägg med bild så är den visuella aspekten så viktigt att den ofta helt och hållet präglar saker och ting. Som en följd av den oerhört utbredda användningen av bilder så har så klart efterfrågan på foton ökat. Då få personer nog kan tänka sig en värld utan bilder så finns det föga förvånande väldigt stora möjligheter att tjäna pengar på foton och bilder.

Vad som aldrig heller tidigare varit möjligt är att ta professionella och högkvalitativa foton med utrustning som var och en numera har i hemmet. Moderna mobiltelefoner är nämligen ofta utrustad med kameror som på många sätt kan mäta sig med dyr utrustning. Därför har det blivit möjligt för alla som känner för det att fota på ett sätt som tidigare var reserverat för yrkesfotografer. I kombination med en växande marknad för foton så finns det riktigt bra förutsättningarna för att använda foton till att generera både en och annan slant.

Men det finns många olika vägar att välja mellan om man planerar att tjäna pengar på foton. Allt i från att erbjuda fototjänster till att publicera sina bilder på någon av de många tillgängliga plattformarna för återförsäljning av foton. I många fall kan man tjäna betydande pengar utan någon nämnvärd ansträngning. Fast hur tjänar man pengar på foton? Vad bör man tänka på? Och varför är foton i så stor efterfrågan?

Vad är en foto?

Det kanske låter dumt att fundera över vad ett foto egentligen är. Men för att man på bästa möjliga sätt ska kunna använda fotokonsten till sin fördel är det faktiskt en bra idé att fundera på vad det är som vi egentligen förknippar med ett foto. Den språkliga definitionen av ett foto är helt sonika en bild som har framställts genom att man fångat ljus på kemisk eller elektronisk väg. Detta säger däremot absolut inget om de estetiska aspekt av ett foto. Och för att förstå dessa måste vi ta en titt i backspegeln.

De tidigaste framställda och bevarade foton är scenografiska framställningar från början av 1800-talet. Dessa går i ett kvalitativt hänseende knappast att jämföra med dagens foton. Men vad även dessa gamla bilder vittnar om är att man redan då strävade efter att på bild fånga en känsla, upplevelse eller vy. Det är väldigt talande att de äldsta kända bilderna samtliga avbildar vyer från fönster. Med tiden så har fotografier förbättrats oerhört mycket. Åtminstone i ett kvalitativt hänseende. Och tack vare oerhörda tekniska framsteg kan man nu utan någon egentligt speciell utrustning framställa oerhört högupplösta och tekniskt avancerade bilder. Det krävs inte längre den ofantligt dyra och otympliga utrustning som tidigare var en nödvändighet. Detta har gjort att var och en kan ta foton som på ett unikt, särpräglat eller till och med helt alldagligt sätt avspeglar verkligheten.

I takt med att det har blivit enklare, smidigare och billigare att fotografera så har även ett stort antal stilistiska förgreningar vuxit fram. Detta har gjort att man kan inspireras och använda olika sorts bildspråk för att på egen hand göra kraftfulla, känslomässiga och minnesvärda bilder. Det enda som krävs är lite eftertanke och planering. Men detta kommer vi att titta närmare på lite senare när vi kikare närmare på olika tekniker fot att foto. Först ska vi ta en titt på hur man faktiskt tjänar pengar på foton.

Hur tjänar man pengar på foton?

Planerar man att tjäna pengar på foton så bör man först och främst fundera på vilken sorts arena man planerar att sälja sina bilder på. Det finns nämligen ett flertal olika alternativ. Även om det fortfarande är väldigt vanligt att på traditionellt sätt erbjuda sina fototjänster, så väljer allt fler personer att använda sig av särskilda plattformar för fotoförsäljning.

Dessa två är de förmodligen mest förekommande sätten att tjäna pengar. Vilket som ger mest intäkter eller leder till snabbast framgång är omöjligt att svara på. Att etablera sig som fotograf kräver i de flesta fall en aningen mer kontakter, meriter och formella förutsättningar än att helt enkelt bjuda ut sina foton på en befintlig plattform.

Plattform för försäljning av foton

Det finns ett flertal befintliga distributionskanaler för försäljning av foton. Dessa har den stora fördelen att man inte behöver göra så mycket mer än att skaffa ett konto, ladda upp sina foton och välja hur mycket man vill sälja dem för. Vid försäljning så tar de som driver plattformen en viss andel i provision. Resten tillfaller dig i egenskap av upphovsrättsinnehavare. Försäljningen innebär att den som köper fotot får rätt att använda den i den utsträckning som framgår av plattformens villkor.

Bli fotograf

Det helt klart mest traditionella sättet att tjäna pengar på foton är att erbjuda sina fototjänster till privatpersoner och företag i egenskap av fotograf. Typiska sätt att tjäna pengar på fotograf har varit att erbjuda sina tjänster på bröllop, möhippor, inför skolfotografering och liknande. På senare tid så har konkurrensen i stor utsträckning ökat, och det är numera väldigt många som erbjuder sina tjänster som fotograf. Därför försöker många hitta olika sätt att sticka ut. Detta kan ske genom att man säkerställer att man har tillgång till mer särpräglad utrustning, erbjuder särskilda paketupplevelser och liknande.

Kombinera fotografitjänster med onlinetjänster

Många väljer numera att både erbjuda sina tjänster som fotograf, och sälja fotografer på olika webbplatser. Detta leder i de flesta fall till större exponering, och kan i många fall göra att de olika projekten gynnar varandra. Om man via en fotoplattform blir upptäckt så kan det vara enklare att använda den uppmärksamheten för att lansera sig själv som fotograf. Det är helt enkelt meriterande att faktiskt ha sålt foton. Det är också vanligt att fotografer lägger upp sina foton på gratissajter i syfte att bli omnämnd på så många olika platser som möjligt. Detta är ett marknadsföringstrick som är helt gratis och utan några egentliga nackdelar.

Hur skapar man foton som efterfrågas?

Du är knappast den enda person som överväger att tjäna pengar på foton. Tvärt om är det förmodligen fler personer än någonsin tidigare som har fått upp ögonen för möjligheten. Därför är det en bra idé att fundera lite på hur du faktiskt skapar foton som folk vill ha. Tyvärr är detta inte något som man kan räkna ut på egen hand, utan man får helt enkelt se till att ta reda på vilka bilder folk vill ha och hur man på bästa sätt skapar dem.

Efter att man ha sysslat med foton ett tag så kommer man märka att man med tiden utvecklar en viss fingertoppskänsla för vad som efterfrågas. Då kommer man att kunna både anpassa sig till marknaden, och samtidigt lägga till sin egen prägel på saker och ting. Här kommer iallafall några förslag på hur du får bättre insikt i vilken sorts bilder folk vill ha.

Gör efterforskningar på vad som efterfrågas

Efterfrågan är vad som styr möjligheterna till försäljning. Det är en av marknadsekonomins allra mest grundläggande regler. Därför är det alltid en bra idé att ta reda på viken sorts bilder folk vill ha. När det kommer till sajter för försäljning av foton så är detta väldigt enkelt gjort. Man kan i många fall sortera bilder utifrån efterfrågan, vilket gör att man får ett bra grepp om vad för slags foton som är efterfrågade. Därefter kan du fokusera på att framställa liknande bilder för att helt enkelt ta del av den befintliga efterfrågan.

Har man bestämt sig för att erbjuda sina foton i egenskap av fotograf så är det ofta lite svårare ett kontrollera vad som faktiskt efterfrågas. Förslagsvis kan man göra en intressekoll på internet för att se om det ens finns en efterfrågan på fototjänster i ens närområde. Med lite tur så finns det faktiskt ett tomrum som du kan fylla.

Lär känna din tekniska utrustning

Det kommer nog inte som en överraskning att det faktiskt krävs viss utrustning för att man ska kunna ta foton. Men hur mycket du är villig att spendera på utrustning är helt och hållet upp till dig. I många fall räcker det med din befintliga mobiltelefon för att ta bra och högupplösta bilder. I många fall så kan man kompensera tekniska brister med uppfinningsrikedom.

Men för att bilderna ska bli bra så är det viktigt att du åtminstone är bekant med den utrustning du ha. Ta varje tillfälle i akt att fotografera i olika ljus och olika motiv. På så sätt lär du dig intuitivt hantera din utrustning för att ta bra bilder i alla tillfällen. Man har sällan full kontroll över den situation där de bästa bildtillfällena uppstår. Att kunna arbeta utifrån rådande förutsättningar är ofta en egenskap som är mycket mer värd än utrustningen i sig.

Testa olika stilistiska grepp

Det finns många olika sätt att ta foton. Och att kunna förutspå hur en motiv kommer att framstå på bild är något som kommer att göra dig stor nytta. Därför är det viktigt att du blir bekväm med olika sätt att ta stilistiska bilder. Det finns oerhört många tekniker när det kommer till fotografering. Och det finns ingen möjlighet för oss att djupgående diskutera samtliga. Därför nämner vi endast övergripande några av de grepp som varje fotograf kan ha stor nytta av.

Du kommer snabbt att märka att det alltid är som mest viktigt att helt enkelt testa sig fram. På så sätt får man en känsla för ens egna styrkor och svagheter. Och med tiden kommer man att utan större ansträngning kunna anpassa sig utifrån omgivningens krav.

Dessa punkter kommer definitivt att göra skillnad för dina fotografer. Det kanske allra viktigaste tipset är att faktiskt ha roligt. Skaparglädjen kommer aldrig att kunna tvingas fram, och i slutändan är det den som kommer att avgöra huruvida folk reagerar positivt på dina foton. Oavsett hur dyr utrustning och hur mycket tekniskt kunnande man har så kommer man aldrig kunna ersätta kreativitet och spännande val av foton.

Gör ett namn för dig själv

Inget säljer så bra som renommé. Med det vill vi säga att det ofta lönar sig att synas. Många fotografer väljer att synliggöra sig själv genom att lägga upp bilder på recensionssajter, kartsajter och liknande. Då kan man nämligen visa ens fotoförmåga för en väldig stor mängd människor. Denna sorts publicitet är i många fall guld värd. Ett annat populärt marknadsföringsknep är att lägga upp vissa av sina foton på gratissajter. Tack vare internationell upphovsrätt så har man alltid rätten att namnges som upphovsmakare av fotot. Därför kan man säkerställa att ens namn blir allmänt känt genom att man gör sina foton tillgängliga.

Det är däremot inte nödvändigt att vara regelrätt känd för att faktiskt sälja foton. Många tjänar pengar på foto utan deras namn är kända överhuvudtaget. Men det skadar aldrig att satsa på att nå framgång via så många sätt som möjligt. Att vänta på att försäljningen ska starta av sig själv gör att man kan behöva vänta väldigt länge.

Är det verkligen värt det?

Huruvida man i slutändan tjänar pengar på sin foton går aldrig att förutsäga. Som alla andra kreativa branscher så är fotobranschen full av nyck och infall. Det som är i stor efterfrågan ena stunden kanske är helt passé lite senare. Därför är det viktigt att hela tiden utmana sig själv och testa nya sätt att fota. Turligt nog är det iallafall enklare än tidigare att  ge sig in i fotobranschen. Och tack vare de befintliga plattformarna för fotografier så har man ofta inget att förlora.

Det tål iallafall att upprepas att det viktigaste är att du känner att du gör vad du faktiskt vill. Många ser möjligheten att tjäna pengar på foton som en chans att förena sin hobby med eventuella intäkter. Med detta förhållningssätt kan det inte gå fel, och på sikt kommer man hur som helst att förbättra sin fotokonst vilket i sig på sikt ökar chanserna till försäljning. Vi är övertygat om att du i slutändan kommer att tycka det var värt det. För hur det än blir med det rent monetära så kommer du att ha tjänat kunskap och erfarenhet.

Per-Ola Hammar

Per-Ola Hammar är skribent inom entreprenörskap och började på TjänaPengar 2020. Per-Ola gillar att utveckla webbplatser och marknadsföra dem online för att göra dem till framgångsrika företag. Han har läst ekonomi på Karlstad Universitet och Högskolan i Skövde.

Fortsätt läsa