Hur kan man tjäna pengar på att resa?

tjana pengar pa att resa
Av Vera Kristen •  Uppdaterad: 15 mars 2023 •  6 min

I takt med att världen blivit alltmer uppkopplad och digital har nya möjligheter uppstått som tidigare bara varit en dröm för de flesta.

Idag är det inte alls ovanligt att vara del av gig-ekonomin och arbeta på resande fot.

När nu pandemin har lugnat ner sig i stora delar av världen kan det vara dags att damma av den där resplanen som legat på hyllan i några år.

I den här artikeln ges en översikt av hur man kan tjäna eller spara pengar när man reser – och i vissa fall till och med få betalt för att resa!

Hur kan man tjäna pengar på att resa?

Ett av de vanligaste sätten att tjäna pengar samtidigt som man reser är att använda sig av olika sociala medier, såsom Instagram och bloggar.

Genom att skapa en hängiven följargrupp eller läsarantal går det att samarbeta med olika företag inom resebranschen, affiliate marketing och andra relevanta branscher.

Bästa sätten att tjäna pengar på resande fot

Så länge man har tillgång till en laptop och stabil internetuppkoppling är det enkelt att komma i gång med inkomstbringande aktiviteter.

Det innebär dock inte att det går snabbt att komma upp i stora summor – det krävs mycket tid och engagemang för att bli framgångsrik.

 Som resebloggare måste man kunna skriva om sina resor på ett underhållande och samtidigt informativt sätt.

Det är viktigt att också ha en känsla för estetik, för att kunna skapa en anknytning till sina läsare även genom bilder.

För att driva trafik till sin hemsida bör man dessutom ha kunskap inom exempelvis sökordsoptimering.

Om man har mer avancerad förmåga inom fotografi kan det vara ett alternativ att sälja sina resefotografier till olika publikationer, byråer eller sälja via egen butik online.

Har man pedagogisk talang kan det vara av intresse att utöka sin verksamhet till att också erbjuda fotografikurser, antingen i fysiskt format eller via en utbildningsplattform, till exempel Udemy.

 Det blir mer och mer populärt att använda sig av video som kommunikationsmedel, både för företag och för privatpersoner.

Om man har kunskap inom videoredigering är detta alltså en möjlig inkomstkälla som inte har några fysiska begränsningar.

Man kan befinna sig på flygplatsen, stranden, i bergen och var som helst annars det finns pålitlig internetuppkoppling.

Därför är det också ett perfekt jobb för den som reser regelbundet.

Om man är insatt i sociala medier är ett tips att göra det till mer än bara en hobby.

Som sociala medie-assistent ansvarar man för företags sociala nätverk och ser till att allt som publiceras i företagets namn är i enlighet med policy.

Detta kräver inte heller en bunden plats, utan fungerar alldeles utmärkt att göra på distans medan man reser.

Bästa sätten att tjäna pengar på att resa

Inom vissa branscher är det naturligt att ta sig mellan olika platser i världen, vilket i princip innebär att en arbetsgivare betalar för ens resande.

 Om man gillar båtar är kryssningar ett av de bästa sätten att se stora delar av världen.

Det är också ett utmärkt sätt att träna sina språkkunskaper, eftersom gästerna kommer från alla möjliga länder.

För att kunna arbeta på ett kryssningsfartyg måste man vara minst myndig – vissa kryssningsföretag har även en 21-årsgräns – och kunna tala åtminstone engelska flytande.

De flesta kryssningsföretagen kräver också generellt att man har ett godkänt läkarintyg, ett prickfritt utdrag från belastningsregistret och genomfört en första hjälpen-kurs.

 Som influencer går det att använda sitt nätverk och sina sociala mediekonton för att komma i kontakt med stora företag som vill samarbeta för att visa sina produkter.

Dessa ger ofta bra betalt för att influencern ska posera med företagets produkt i en viss miljö.

Det är även vanligt att städers eller länders turistbyråer betalar influencerns flygbiljetter, tourer och boende utöver lönen, för att denne ska göra reklam för området.

 I många avseenden är arbete på en lyxyacht ett riktigt kanonjobb – man får se många nya ställen, träffa nya människor och samtidigt får man bra betalt för att göra detta.

Många som ger sig på att arbeta på en lyxyacht har aldrig satt sin fot på en sådan tidigare, så var inte orolig om detta är fallet.

Om man inte har någon erfarenhet är det vanligaste att man är antingen deckhand och arbetar på yachtens däck, eller steward(-ess) och arbetar på dess insida.

Man bör dock vara medveten om att det är långa dagar som gäller, minst 12–14 timmar, och gästerna kan vara mycket krävande eftersom dessa normalt är miljonärer eller biljonärer.

Samtidigt är fördelarna med denna typ av arbete mycket tilltalande och det kan vara ett perfekt sätt att uppleva någonting nytt för den som har tröttnat på det gamla vanliga kontorsjobbet.

Första stegen tas hemma

Innan man beger sig i väg är det bra att ha gjort någon sorts plan, samt att man har en plan B.

Beroende på vad man har tänkt sig för inkomstkälla under tiden man reser kan det också vara bra att ha lite pengar sparade som buffert om inkomsten inte räcker till under någon månad.

Särskilt om man har tänkt att arbeta som frilansare eller resebloggare kan det ta lite tid innan man får fart på läsarkretsen, lyckas få stabila kunder och så vidare.

Om man har möjlighet kan det vara värt att överväga att resa till länder där levnadskostnaden är låg.

Exempel på sådana områden är Sydostasien, Centralamerika och Sydamerika.

Eftersom levnadskostnaden är lägre blir varje krona värd mer, vilket gör det billigare att leva.

Har man tänkt att resa en längre tid – ett par år eller mer – är ett sätt att spara ihop pengar att sälja prylar som man inte kommer att behöva under resandet.

Detta kan vara allt från bilar och husvagnar, till köksredskap och kläder.

Eventuellt kan man också hyra ut sin bostad under tiden man är borta.

Se också till att ha betalat av alla eventuella skulder innan du åker.

Det är inte roligt att behöva betala till banken när det finns så många andra, betydligt mer intressanta saker att lägga pengarna på när man är utomlands.

Vera Kristen

Vera är Content Editor på tjanapengar.se. Hon har en examen från Stockholms Universitet och brinner för frågor om privatekonomi. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa