Tjäna pengar på aktier

Tjäna pengar på aktier
Av Per-Ola Hammar •  Uppdaterad: 3 september 2022 •  17 min

När det kommer till investeringar och att tjäna pengar så kommer aktier alltid högt upp på folks listor över möjliga alternativ till intjäning. Det är egentligen inte så konstigt, då aktier är ett av de äldsta, säkraste och mest pålitliga sätten att säkerställa att man får möjligheten att ta del av ett företags vinst. Men det tål att poängteras att man som aktieägare även tar den av ett företags eventuella förlust. Därför är aktier inte bara ett sätt att tjäna pengar, utan att sätt att placera sig själv i händelsernas centrum i den ofta snabbt föränderliga marknadsekonomi.

Begreppet aktie har i stor utsträckning gjorts mer krångligt än nödvändigt. Och när det kommer till kritan så är en aktie helt enkelt en andel i ett företag som drivs i formen av ett aktiebolag. Som aktieägare har man alltid rätt att ta del av företagets ekonomiska överskott och även, om man så vill, närvara på bolagsstämman där företagsledningen tar beslut gällande verksamheten. Huruvida aktier faktiskt leder till pengar beror i stor utsträckning på om det går bra för det företag som man har aktier i. Under väldigt dåliga tider, eller när ledningen beslutar om att spara pengar, så blir det sällan tillräckligt över för att ge pengar till aktieägarna. Men under normala omständigheter kan man förvänta sig regelbunden utdelning i form av pengar från sina aktier.

I Sverige har det traditionellt sett varit vanligast med utdelning till aktieägarna en eller två gånger om året. Men allt fler företag går över till att dela ut pengar kvartalsvis, vilket resulterar i fyra utdelningar om året. Men vad innebär en aktie? Hur skaffar man dem? Och hur ser man till att man får ut så mycket av sitt aktieinnehav? Låt oss titta närmare på aktievärlden och dess fallgropar och fördelar.

Vad är en aktie?

För att få en bättre förståelse för en akties fördel, nackdel, risk och potential så är det en bra idé att vi tar oss en noggrann titt på vad en aktie egentligen är, och hur det kommer sig att det det är så vanligt förekommande med aktieägande. Men för att förstå en aktie så måste man även ha viss förståelse för aktiebolag som juridisk konstruktion.

De flesta av oss har kommit i kontakt med aktiebolag. Oavsett om vi tänkt på det eller inte. I princip alla större företag drivs nämligen som just aktiebolag, eller som dess internationella motsvarigheter. Vad som kännetecknar denna sorts bolagsform är att det är en så kallad juridisk person som kan ingå avtal och ta på sig ekonomiskt ansvar. Detta brukar kallas för ansvarsfördelning, och innebär att det inte är enskilda personer som behöver bära det ekonomiska ansvaret om företaget skulle gå i konkurs. Detta är att jämföra med enskilda firmor, eller när man som privatperson tar ett lån, eftersom det i dessa fall är en själv som ansvarar fullt ut.

I samband med att ett aktiebolag bildas utfärdas ett visst antal aktier. Dessa tilldelas oftast de personer som bildat bolaget, eller eventuella investerar. Ett aktiebolag kan när som helst välja att öka antalet aktier, via utgivande av nya aktier eller via så kallad nyemission där man samtidigt tar in nytt kapital i bolaget. Som tumregel kan man säga att aktierna blir mindre värda desto fler som har utfärdats.

Som aktieägare har man aldrig något ansvar för bolaget i sig. Åtminstone så länge man inte äger mer än hälften av alla aktier, vilket är väldigt ovanligt bland privatpersoner. Däremot har man rätt till utdelning, vilket är när aktiebolag delar ut sitt ekonomiska överskott i form av vinst, och att säga sitt på bolagsstämman där ledningen tar beslut gällande såväl utdelning som företagets framtid.

Det är avsevärt mycket mer vanligt att personer äger aktier just för de ekonomiska rättigheterna, snarare än att aktivt ta del av företagets drift. Särskilt då det numera är så pass enkelt och billigt att köpa aktier. Men hur skaffar man egentligen aktier?

Hur köper man aktier?

För att ytterligare komplicera saker och ting så delas aktiebolag in i de två kategorierna privata och publika aktiebolag. Vad som skiljer dem åt är huruvida företaget erbjuder aktier till försäljning till för ledningen utomstående personer. Detta bör däremot inte förväxlas med börsnotering. Publika aktiebolag kan välja att göra sina aktier tillgängliga på det som kallas för aktiemarknaden. Denna marknad är en öppen handelsplats där vem som helst kan välja att köpa och sälja ett företags aktier.

När det kommer till att köpa aktier så handlar det därför nästan uteslutande om publika aktiebolag som är börsnoterade. Det är nämligen dessa som är tillgängliga utan några andra begränsningar än vad som gäller för börsen. Men hur gör man om man vill köpa aktier?

Börsen, mäklare och handelsplattformar

Som enskild person har man aldrig direktåtkomst till vare sig den svenska börsen eller några av de internationella börserna. Därför behöver man använda sig av en mellanhand som ofta kallas för mäklare, börsmäklare eller numera internetmäklare. Det finns att välja mellan såväl särskilda nätmäklare som traditionella banker. Och samtliga har sina för- och nackdelar.

Skaffa ett konto hos en mäklare

För att man ska kunna börja tjäna pengar på aktier så behöver man skaffa ett konto hos en bank eller särskild aktiemäklare. Har man redan ett konto hos någon utav storbankerna så kan man ofta testköpa då aktiehandel i de flesta fall ingår i deras tjänsteutbud. Men har man ambitionen att ofta köpa och sälja aktier så bör man redan nu överväga att skaffa ett konto hos en särskild mäklare.

Även om det har börjat dyka upp en hel del internationella nätmäklare så finns det endast ett fåtal inhemska svenska. Därför är det egentligen inte så mycket man behöver ta ställning till. De har så klart en del skillnader när det kommer till utbud, tjänster och prissättning. Men på det stora hela kan man förvänta sig en ganska likvärdig upplevelse. En fördel med de traditionella svenska alternativen är att man oftast har insättningsgaranti på de pengar som man ännu inte köpt aktier för. Värt att tänka på är att när man väl valt att köpa aktier för pengarna så finns det inga spargarantier. Minskar aktien i värde så är det endast en själv som får axla den ekonomiska smällen.

Är du osäker på vad du ska välja så kan du i de flesta fall skaffa ett gratis konto hos nätmäklarna. Då får du chansen att utvärdera deras tjänster för att se om de faller dig i smaken. Det enda man behöver göra är att upprätta med konto med hjälp av BankID, föra över pengar och sedan köpa de aktier man vill.

Hur mycket kostar aktiehandel?

När det kommer till kostnader i samband med aktiehandel så handlar det främst om två sorts kostnader. Nämligen eventuella utgifter som tas ut av nätmäklaren, och kostnader som uppstår i samband med köp- och försäljning av aktier. Dessa kostnader varierar stort mellan de olika aktörerna. Och för att vara säker på att man får förmånlig prissättning så är det en bra idé att jämföra de olika prislistorna.

Detta är de eventuella avgifter som man kan förvänta sig när man väljer att handla med aktier. Ofta så är de inte särskilt höga, och i bästa fall täcks de av den vinst som man får tack vare sin aktiehandel. Så oroa dig inte för eventuella småkostnader, har du som ambition att tjäna pengar på aktier så kommer det alltid vara långsiktighet som avgör.

Tjäna pengar med aktier – Så når du framgång

När det kommer till aktier så är det sällan en bra idé att börja köpa på måfå. Ofta så lönar det sig att utforma en investeringsstrategi. Det har skrivits en oändlig mängd böcker och blogginlägg om diverse sätt att förhålla sig till aktieköp. Därför tänker vi inte försöka oss på att sammanfatta alla investeringsfilosofier och ekonomiska teorier som finns därute. Däremot vill vi ge en snabb sammanfattning och lathund för hur man på ett enkelt sätt lägger upp en investeringsstrategi.

På sikt så kommer de flesta personer hur som helst att kringgå givna principer och utforma egna investeringsidéer och förhållningssätt. Det är ett oundvikligt resultat av att aktiehandel på många sätt är en personlig sak där man hela tiden tillämpar sina egna erfarenheter, värderingar och tankesätt. För även om det sällan är en bra idé att helt och hållet gå på magkänsla, så är det ändå viktigt att ens investeringar helt enkelt måste kännas rätt. Men låt oss titta på några enkla steg till framgång med aktiehandel.

Investeringsmetod – Värdeinvestering eller teknisk analys

Det är som sagt sällan en bra idé att planlöst köpa aktier. För att man på sikt ska få en känsla för hur man på bästa sätt värderar är det därför en bra idé att förhålla sig till en redan etablerad metod. Vi kan inte nämna samtliga metoder som finns, då det numera finns så många förgreningar och investeringsidéer att det skulle ta alldeles för stor plats. Däremot kan vi kika närmare på de två vanligast förekommande metoderna.

Genom att tillämpa endera värdeanalys eller teknisk analys så kan du få riktigt bra information om huruvida det är rätt läge att köpa en aktie. Men kom ihåg att det även finns de som är av åsikten att marknaden förr eller senare alltid kommer gå uppåt. Och att det därför alltid är köpläge så länge man har långsiktiga ambitioner. Fast kom även ihåg att det sker regelbundet att företag går i konkurs. Så fundera noggrant innan du gör ditt köp.

Budget – Hur mycket vill du investera per månad?

För att undvika att man gör slut på pengar man egentligen inte har så är det en bra idé att sätta en månadsbudget för sina aktieinvesteringar. Då får man även chansen att utvärdera huruvida man ligger på plussidan. Därför är en budget ett givet sätt att säkerställa så ens investerarkarriär blir så långvarig som möjligt. För när man väl har kommit igång med aktier är det faktiskt väldigt svårt att sluta.

Undvik de vanliga fällorna

Aktiehandel har förekommit under väldigt låg tid. Och man skulle kunna säga att många personer har gjort samma misstag gång på gång. Men andras felsteg kan lätt bli vår egen lärdom. Därför ska vi titta närmare på några av de allra mest vanligt förekommande investeringsfällorna som folk ofta hamnar i. Genom att undvika dem kan du på många sätt garantera dig själv bättre förutsättningar till att tjäna pengar på aktier.

Är det verkligen värt det?

Aktier är långt i från gratispengar. Tvärt om kräver det ofta disciplin, hårt arbete och utvärdering av sitt eget beteendemönster. Ett vanligt förekommande påstående är att man aldrig ska syssla med aktier om det påverkar ens nattsömn. Huruvida det är ord att leva efter är något man själv får ta ställning till. Men om du spelar dina kort rätt så kommer aktier att vara en investering för livet som ger dig både nöje och bättre ekonomi.

Per-Ola Hammar

Per-Ola Hammar är skribent inom entreprenörskap och började på TjänaPengar 2020. Per-Ola gillar att utveckla webbplatser och marknadsföra dem online för att göra dem till framgångsrika företag. Han har läst ekonomi på Karlstad Universitet och Högskolan i Skövde.

Fortsätt läsa