Bästa Sparrobot: Hitta den bästa sparroboten för ditt sparande

bästa sparrobot
Av Caroline Hasl •  Uppdaterad: 9 mars 2020 •  15 min

Vad är en Sparrobot?

En sparrobot är en robotrådgivare som är till för att hjälpa dig som kund att spara pengar. Det finns idag många olika aktörer som erbjuder just robotrådgivare som hjälper en att spara pengar eller investera för att stärka sin ekonomi för framtiden. En aktör erbjuder vanligtvis flera olika sorters robotrådgivare med olika inriktningar som exempelvis sparande, bolån, aktier, och pension. Beroende på ditt sparmål kan du välja den robottjänsten som passar just dig bäst.

Till skillnad från en mänsklig finansiell rådgivare så är en sparrobot helt automatiserad och arbetar utifrån den information som matas in. Detta innebär att kostnaderna och avgifterna för att använda en tjänst som denna är mycket lägre än att använda sig utav en mänsklig rådgivare. Tjänsten är också mer flexibel och oberoende av en fysisk plats vilket gör det väldigt smidigt att använda sig utav en sparrobot.

En sparrobot erbjuder rådgivning och tjänster baserat på den information som den får ta del av från sin kund. Du som kund uppger vad du har för mål och intresse av att spara och roboten erbjuder sedan olika alternativ till sparande som passar dina kriterier. Vidare kan en sparrobot operera via kommandon som att exempelvis lägga undan en viss summa pengar till ditt sparkonto varje månad eller till att investera i specifika fonder.

Sparroboten är till för att hjälpa dig att lägga undan en viss summa pengar varje månad i sparkonton eller fonder för att uppnå specifika mål som du uppger när du börjar använda tjänsten. Sparroboten arbetar utifrån den information som anges och arbetar därför optimalt när den får så mycket information som möjligt. Det kan därför vara bra att redan ha en idé om hur mycket du vill kunna spara och hur länge du vill spara för att uppnå ditt sparmål.

Vidare hanterar sparroboten ditt sparande kontinuerligt genom att exempelvis utföra omplaceringar eller hitta billigare och bättre fonder att investera i.

Att använda sig utav robotrådgivning kan vara något både för den som precis börjat spara eller den erfarna investeraren. Sparroboten anpassar sin strategi utifrån dina behov och med sina låga avgifter och automatiserade funktioner är den lönsam för alla som är ute efter att spara pengar.

Hur använder man en Sparrobot?

När du känner att det är dags att börja spara eller vill hitta ett mer effektivt sätt att spara på så kan det hända att du går in på din bank eller liknande sidor för att få mer information om sparande. Då kan du komma att se termen Sparrobot och Robotrådgivning och undra vad det innebär och hur man använder sig av denna tjänsten.

Robotrådgivning är en AI-baserad finansiell rådgivning som hjälper dig som kund med sparande genom att föreslå möjligheter för sparande baserat på den information du ger roboten. En sparrobot börjar med att fråga dig om din finansiella bakgrund och ekonomi för att få en bättre insikt och kunna ge passande rekommendationer. Du får även fylla i vilka sparmål du har och hur länge du är intresserad av att spara. På så sätt kan roboten räkna ut hur mycket du kan spara och hur lång tid det skulle kunna ta att uppnå ditt mål om du följer den plan som föreslås. Du behöver också specificera vilka risker du är villig att ta när det gäller ditt sparande.

För att du ska kunna använda en sparrobot och dess tjänster så behöver du först specificera målet med ditt sparande. Detta betyder att du behöver ha någon idé om vad målet med ditt sparande är, till exempel för att kunna köpa en bil, ha råd med en resa eller köpa ditt drömhus. Du behöver också kunna analysera ditt nuläge vilket innefattar vilka tillgångar du har just nu, hur mycket du tjänar, och hur mycket du skulle kunna spara baserat på din livsstil. Detta hjälper dig att skapa realistiska sparmål.

Vidare behöver du specificera vilka begränsningar ditt sparande har. Detta hjälper sparroboten att analysera vilka risker du är villig att ta med ditt sparande och kan baserat på det skapa en anpassad strategi. Det kan exempelvis vara så att du kan ta höga risker och siktar på att kortsiktigt uppnå ditt sparmål eller att du är mer fokuserad på ett långtidssparande med låga risker och få omplaceringar.

Sparroboten och dess funktioner

Sparrobotar erbjuds av många olika banker, internetbanker och privata företag. Deras funktioner kan skiljas åt men syftet är detsamma vilket är att hjälpa dig med ditt sparande. När det är dags för dig att välja din sparrobot så kan du ta en titt på de funktioner som roboten faktiskt erbjuder. Det finns vissa sparrobotar som endast erbjuder rådgivning och sedan låter dig hantera omplaceringar i olika fonder själv, det är alltså inte helt automatiserat. Sedan finns det helt automatiserade sparrobotar där du själv väljer en investeringsplan som roboten sedan följer. I vissa steg behöver du själv fatta beslut vilket också kan vara roligt och lärorikt medan roboten sköter resten på egen hand.

De funktioner som en sparrobot erbjuder är tillgångsfördelning vilket innebär att de summor du sätter in för sparandet fördelas enligt roboten i fonder och på sparkonton som du sedan tidigare bestämt gynnar dig bäst. Roboten kan identifiera och analysera de fonder som passar dig bäst och är mest lönsamma. En sparrobot gör alltså det som du i vanliga fall hade gjort själv, vilket är att fördela dina sparpengar i fonder och sparkonton som hjälper dig stärka din ekonomi.

Enligt forskning, statistik och studier om sparrobotar så visar det också att roboten gör detta jobbet bättre än man själv hade gjort det eftersom att de baserat på stora mängder data identifierar de fonder som gynnar just din ekonomi bäst och kan följa trender i marknaden, något som man själv kanske inte alltid hinner göra då det är ett aktivt arbete.

Sparroboten väljer bra och billiga fonder där dina tillgångar kan investeras och balanserar om sparandet årligen, något man också vanligtvis annars gör på egen hand när man sparar. Att årligen placera om sitt sparande kan vara nyttigt då nya möjligheter kan ha dykt upp och man kan ändra strategi om man har ett nytt fokus med sitt sparande, exempelvis ett större sparmål.

Roboten erbjuder också månads- eller långtidssparande som beror på dina specifika sparmål. Ett månadssparande kan exempelvis innebära att en fast summa förs över till ett sparkonto varje månad eller att en summa förs över i samband med särskilda inköp. Ett långtidssparande kan till exempel vara en investering i vissa fonder som förväntas öka med tiden. Sparroboten automatiserar sparandet och skapar en stark fondportfölj där du som kund kan slappna av och följa utvecklingen smidigt via en hemsida eller mobilapplikation.

Hur väljer man rätt Sparrobot

När du ska välja din sparrobot så kan det vara svårt att veta vilken tjänst som matchar just dina behov. Det smidigaste är att börja att kolla på de tjänster som din nuvarande bank erbjuder. Det är många banker som har börjat erbjuda digital rådgivning och det kan kännas tryggare att börja med en sparrobot som erbjuds av den banken som du redan varit kund hos i många år. Det finns också många sparrobotar som erbjuds av privata företag och internetbanker som visat stor succé och med hjälp av några snabba sökningar kan du snabbt se och jämföra deras erbjudanden.

Du kan börja med att göra en egen tankekarta kring ditt sparande och vad det är för mål du vill uppnå med ditt sparande. Detta är också den informationen som sparroboten kommer behöva så det kan vara smart att redan ha en idé om hur mycket du vill kunna spara och hur lång tid det ska ta. Frågor du kan ställa dig själv för att förtydliga syftet med ditt sparande är:

 

Baserat på dessa frågor kan du få en idé om vilka funktioner din ideala sparrobot bör erbjuda och du kan då börja söka efter en robot som kan hjälpa dig med just detta. Även om alla sparrobotar har samma syfte, vilket är att hjälpa dig med ditt sparande, så kan deras nivå av automatisering skilja sig åt. Med vissa robotar får du allt automatiserat, från överföringar till att balansera om årligen, till andra robotar där du får fatta fler beslut på egen hand eller själv behöver utföra överföringarna. Avgifterna kan också skilja sig åt så du behöver specificera hur mycket du vill lägga på sparrobotens avgifter.

När du bättre förstår syftet med ditt sparande så kan du testa en sparrobot genom att få en konsultation. Roboten ställer vanligtvis liknande frågor som nämnts tidigare och ber dig definiera ditt sparmål för att ge dig förslag på ditt framtida sparande. När du väl ser att en sparrobot erbjuder de funktioner som du letar efter så kan du börja använda tjänsten för ditt sparande.

Det du kan tänka på när du väljer en sparrobot är att se om den fyller det övergripliga syftet du har för ditt sparande. Du bör också ta hänsyn till robotens avgifter där vissa robotar är billigare vilket kan innebära att du behöver utföra vissa funktioner på egen hand, som exempelvis överföringar, medan andra är lite dyrare men där allt sker automatiserat. Robotrådgivning är dock fortfarande billigare än mänsklig finansiell rådgivning och på många sätt mer lönsamt än om du väljer att hantera din fondportfölj på egen hand.

När du väljer din sparrobot så är det även viktigt att ta en titt på de villkor som du går med på i samband med användningen av sparroboten så att du är medveten om vad exakt roboten kan göra med ditt sparande.

Fördelen med att använda en Sparrobot

Det finns många fördelar med att använda en sparrobot istället för en mänsklig finansiell rådgivare. En sparrobot är oberoende av en fysisk plats vilket innebär att du kan börja ditt sparande direkt, oftast via några enkla klick på mobilen eller via en hemsida. Många sparrobotar finns även som mobilapplikation vilket gör det lätt att följa sitt sparande och göra ändringar när som helst. Du slipper alltså boka ett möte med en mänsklig rådgivare och kan få all hjälp du behöver via internet.

Eftersom att en sparrobot är oberoende av en mänsklig rådgivare och en fysisk plats så innebär det att avgifterna för tjänsten är betydligt mycket lägre än om du skulle boka tid med en finansiell rådgivare. Du sparar även tiden som hade krävts för att möta en rådgivare på en bank. Det är många som börjar använda en digital rådgivare just för att spara på kostnaderna som istället kan investeras i sparandet. Eftersom att det mesta är automatiserat så sparar du också tiden du annars hade behövt för att på egen hand leta efter bra fonder och utföra överföringar.

Med en sparrobot blir rådgivningen och informationen väldigt tydlig. Baserat på den informationen du ger roboten får du rådgivning och finansiella planer smidigt och snabbt via mobilen eller datorn. Där kan du i egen takt läsa igenom de förslag som roboten ger dig och kan snabbt se hur lång tid du kommer behöva för att uppnå ditt mål. En sparrobot är väldigt flexibel vilket också innebär att du kan välja mellan olika sparplaner och byta strategi när du exempelvis ser att du kan spara ännu mer pengar eller när ditt sparmål ändras.

En sparrobot har också många automatiserade tjänster som att exempelvis själv omplacera fonder när den identifierar mer potential för sparande i andra fonder. Det betyder att det krävs lite från ditt håll och du behöver inte hålla koll på marknaden för att se vad som är bäst att investera i, detta sköter sparroboten per automatik.

Risker med sparrobotar

Det finns få risker identifierade med användningen av sparrobotar och det viktigaste är att du själv har en tydlig bild av vad för typ av sparande du är ute efter. En sparrobot anpassar sin tjänst efter dig och den information som du ger roboten vilket innebär att du själv behöver ha en idé om ditt sparande först. Sparroboten erbjuder dig sedan de funktioner som passar dig bäst.

Det kan vara bra att vara realistisk med sitt sparande och ta en titt på de begränsningar som en sparrobot kan sätta i form av låga och höga risker. Beroende på om du är ute efter ett långtidssparande med låga risker eller ett korttidssparande med hög avkastning så är det fortfarande viktigt att vara realistisk med vad som går att uppnå. När du väljer din sparrobot bör du läsa igenom de villkor du går med på och vad sparroboten kommer och inte kommer att göra åt dig när det gäller ditt sparande.

Sammanfattning Sparrobot

Sparrobotar och digital rådgivning är en trendande IT-baserad lösning som erbjuds av många banker, internetbanker och privata företag idag. Även om det är en rätt så ny trend så är det redan många tusentals användare och nöjda kunder som använder sig utav digital finansiell rådgivning just på grund av de många fördelar som tjänsten innebär.

Med en sparrobot kan du spara och investera pengar för att förbättra din ekonomi. Tjänsten är i de flesta fall helt automatiserad och arbetar utifrån den information som du ger roboten. Roboten baserar spar- och investeringsplaner baserat på dig, din ekonomi, och dina sparmål. Sparroboten kan sedan ge förslag på olika planer som du kan välja bland och sköter sedan sparandet per automatik.

En sparrobot kan exempelvis föra över pengar till ett sparkonto varje månad eller baserat på specifika inköp och vidare spara i fonder. Du sätter själv dina mål och hur mycket pengar du vill spara som roboten sedan arbetar utifrån. Det är smidigt och kräver inte kontinuerlig input från dig som kund utan du kan lätt följa robotens steg antingen på en hemsida en via en mobilapplikation.

Många byter nu till digital rådgivning på grund av de låga avgifterna och kostnaderna som det innebär som istället kan användas för att spara mer. Det är också en okomplicerad lösning som kräver lite tid från kundens sida med ett effektivt resultat. Det är en lönsam lösning för både dig som precis börjat spara eller för dig som är erfaren och vill ha en mer automatiserad lösning när det gäller ditt sparande.

Caroline Hasl

Caroline Hasel är skribent inom privatekonomi och sparande. Caroline har en examen inom företagsekonomi Högskolan i Borås samt en master's degree från Luleå Tekniska Universitet. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa