VISA Kreditkort: Hitta bästa VISA kreditkort för dig

visa kreditkort
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 29 februari 2020 •  9 min

Hur fungerar Visa kreditkort

När du handlar med ett VISA kreditkort så handlar du på kredit, det betyder att du handlar med bankens pengar. Banken står för pengarna vid köptillfället och du betalar sedan tillbaka detta till banken.

Banken skickar dig en faktura varje månad på de köp som gjorts med ditt VISA kreditkort och du betalar sedan in den summa som finns på fakturan till banken. Du kan också välja att delbetala när du handlar med ditt kreditkort. Oftast har du upp till två månader på dig att betala tillbaka pengarna räntefritt. Men behöver du längre tid på dig kan du delbetala under en längre tid, men då behöver du i de allt som oftast betala ränta på det du är skyldig.

Eftersom banken står för pengarna när du använder dig av ett kreditkort och du sedan betalar i efterhand genom faktura får du en bra överblick av dina köp varje månad i och med fakturan där du ser alla köp specificerade.

Delbetalning

Med ditt VISA kreditkort kan du oftast delbetala om du inte kan betala av allt direkt när du får fakturan. Detta medför en räntekostnad som bestäms av den kortutgivare du har. Om du vet att du med ditt kreditkort kommer att göra större köp som kommer kräva en delbetalning av dig är det viktigt att se över vad för ränta de olika kortutgivarna erbjuder så du väljer det kort som är förmånligast för dig. Oftast erbjuder kortutgivaren dig 60 dagar räntefritt, men vill du betala tillbaka i ett långsammare tempo tillkommer då den ränta som banken du använder dig av har.

Vilka banker erbjuder Visa Kreditkort

Tidigare användes Visa hos de flesta banker, men idag har de större bankerna gått över till att använda sig av Mastercard i Sverige. Visa kreditkort finns numera alltså hos mindre aktörer, men Visa är ett kort som fungerar att betala med på de allra flesta platser och är ett av de mer kända korten som finns. Det är bara i mindre länder som du kan stöta på patrull. Visa hittar du hos kortutgivare som:

Visa Kreditkort Norwegian Bank

Med Norwegian Visakort har du många fördelar om du reser. Du har ingen avgift som tillkommer när du tar ut pengar utomlands. Du kan också tjäna så kallade Cash points, Norwegians bonuspoäng, vilka du kan använda som betalmedel när du köper resor hos Norwegian. Du behöver dock registrera ditt kort på din Norwegian profil för att poängen ska registreras på dig.

Om du värvar en vän eller en annan familjemedlem som också skaffar ett Norwegian Visa kreditkort får du också extra bonuspoäng. Du har sex veckor, alltså 45 dagar, på dig att betala dina köp utan att det tillkommer ränta. Handlar du biljetter hos Norwegian med ditt kort får du upp till 10% bonuspoäng. Detta kort erbjuder dig upp till 100 000 kronor i kredit och du kan hålla koll på dina köp med deras app. För att få använda detta kort måste du vara minst 23 år gammal och du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Visa Kreditkort Ikano Bank

Om du väljer Ikano som din kortutgivare får du ett kort där du inte har någon årsavgift, själva kortet kostar alltså inget. Du kan ansöka om en kredit på upp till 60 000 kronor. Du får även en reseförsäkring om du betalar mer än 75% av din resa med ditt kort och resan måste kosta minst 1 000 kronor samt att du måste starta din resa i Norden. Då har du bland annat avbeställningsskydd, ersättning om ditt bagage blir försenat och om själva planet blir försenat.

Du kan också vara lugn på resan för om något skulle hända ditt hem får du självrisken betald. Det som Ikano också erbjuder med sitt Visa kreditkort är 1% rabatt på drivmedel, så du får alltså köpa din bensin billigare med kortet. Om du vill delbetala har du inga fria dagar utan du får betala ränta om du inte har möjlighet att betala när din faktura kommer.

Visa Kreditkort Skandia Bank

Skandias Visa kreditkort ger dig möjlighet att delbetala utan att betala ränta i upp till 60 dagar och du kan ansöka om en kredit på upp till 100 000 kronor, det minsta beloppet du kan ha på din kredit är 20 000. Ditt kort fungerar över hela världen men ska du ta ut pengar utomlands tillkommer ett valutaväxlingspåslag på 1,65 %. Kortet har en årsavgift, men är gratis det första året om du använder dig av deras tjänst ‘Vardagspaketet’. Om du är just ute och reser har du en reseförsäkring via ditt kort som ger dig trygghet och kan stå för utgifter du har vid försenat flyg eller försenat bagage.

Visa Kreditkort OKQ8

Detta kort har ingen årsavgift och du kan lägga till extra kort utan extra kostnad. Kreditgränsen är allt mellan 500 kronor upp till 100 000 kronor. Med ett Visa kreditkort från OKQ8 har du självklart förmåner och rabatter på drivmedel. När du får ditt kreditkort från OKQ8 blir du automatiskt medlem hos dom och börjar samla bonus på allt du handlar där.

Du får också tillgång till deras erbjudanden och rabatter. Med detta kort får du även bonus på alla andra köp du gör med kortet, förutom om du handlar drivmedel hos ett annat företag, köp som innefattar spelande eller hos finansiella institut. Så även om det inte är hos just OKQ8 du handlar hos så får du 0,3% bonus på alla köp. Du får sedan en bonuscheck som du kan handla för eller lösa ut som pengar på någon av deras bemannade stationer runt om i Sverige.

Du får ut din bonuscheck en gång varje kvartal och vill du hålla koll på dina köp gör du det enkelt via deras internetbank. Du har också som med de allra flesta kort en reseförsäkring med detta kort.

Att använda ditt VISA kreditkort

Med ditt Visa Kreditkort bestämmer du och banken vad du ska ha för kreditgräns, alltså för hur mycket du max ska kunna handla för på kredit med ditt kort. Detta bestäms utifrån vad du och banken tror att du kommer att ha för möjlighet att betala tillbaka, väljer du en lägre summa kan du oftast också höja denna i efterhand. Det krävs att du har en fast inkomst på en viss summa för att du ska få teckna ett kreditkort. När du fått ditt Visa Kreditkort kan du göra stora eller små köp som underlättar din vardag. Behöver du köpa en ny frys akut när din har gått sönder kan du göra det med ditt kort och betala det senare. Vill du boka en semester innan priserna på flygbiljetter stiger kan du betala resan med ditt Visa kreditkort och sedan delbetala ditt köp eller dela upp det upp till två månader utan extra ränta.

Blippa med din mobil istället för kortet

En ny tjänst som finns är att du kan lägga in ditt kort i din mobil och använda det kortet för att betala med. Detta sätt är precis lika säkert som att betala med ditt kort och ger dig fler valmöjligheter för att göra din vardag så smidig som möjligt. För att kunna göra detta behöver du lägga in ditt kort i den tjänst som din mobil erbjuder, Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay. Du kan också använda mobil betalning hos Klarna och Nordea.

Säkerhet

Att betala med ett kreditkort är säkert, men det finns saker du kan tänkta på när du använder dig av ditt kreditkort. Om du främst använder kortet i Sverige kan du ofta begränsa kortet till att bara kunna användas i Sverige och ändra detta om du ska resa. Du får också en faktura varje månad där alla dina köp står specificerade, den är bra att gå igenom så att du ser att allt stämmer.

Om du har extrakort som till exempel en partner har är det fortfarande du som är betalningsskyldig även om det är någon annan som gjort köpen om du står på huvudkortet. Du kan också välja att ha en köpgräns på ditt kort och kan då inte göra köp som är utöver detta. Spara också dina kvitton så kan du jämföra dessa med din faktura om du upptäcker något som inte verkar stämma.

Visa Kreditkort Sammanfattning

Det viktigaste när du ska välja vilket Visa kreditkort du ska ansöka om är att se till vilka behov du har. Reser du mycket finns det ett kort som passar detta, kommer du istället vilja delbetala dina köp så är det viktigt att se över vilka räntesatser olika kortutgivare erbjuder och om du har möjlighet till fria dagar där du inte behöver betala ränta.

I Sverige är idag Mastercard det kort som de större bankerna valt att erbjuda och Visa finns hos de mindre alternativen. Detta kan passa dig som har ett mer specifikt behov, som till exempel vill få bonus på drivmedel eller dig som reser mycket och vill samla poäng där. Det finns också Visa kort som inte har någon årsavgift och du kan därför ha ett Visa kreditkort som inte kostar dig något.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]