Visa eller Mastercard: Vad är skillnaden?

visa eller mastercard
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 12 februari 2020 •  3 min

Visa och Mastercard är de dominerande aktörerna inom kreditkort, men vad är skillnaden?

Har det någon betydelse vilket av dessa du har? Vad är Visa och Mastercard?

Låt oss undersöka detta vidare.

Vad är Visa och Mastercard?

Till att börja med kan det vara bra att förstå att ingen av dessa är kreditkortsutgivare och inte heller står de för krediten. Utgivarna kan vara olika typer av företag, t.ex ett bensinbolag, medan kreditgivarna, åtminstone i Sverige, alltid är banker.

Visa och Mastercard är betalningsförmedlare som ser till att betalningarna blir rätt och att de sker på ett säkert sätt. Vissa banker samarbetar med Visa medan andra valt Mastercard. När det gäller användbarheten skiljer det sig inte nämnvärt. Det brukar vara så att där du kan betala med ett Visakort kan du också betala med ett Mastercard.

Lojalitetsprogram

Här kommer vi in på det område där det kan skilja sig åt beroende på vilket sorts kort du väljer. Du bör dock vara medveten om att när det gäller de vanliga kreditkort som du ser hos banker och andra utgivare är skillnaden försumbar. Det finns dock mer exklusiva kort från både VISA och Mastercard än deras Platinumkort. Båda betalningsförmedlarna har ett system med tre klasser. Låt oss titta på Visa först och sedan Mastercard.

Visa kreditkort

Visas standardklass är den du oftast ser. Här finner du deras kreditkort:

De förmåner du hittar här är oftast jämförbara med Mastercard s. Det kan exempelvis vara fasttrack och tillgång till lounger på flygplatser samt personlig assistans med t.ex bokningar av hotell och restauranger.

Med de högre klasserna Signature och Infinite kan ge dig olika fördelar, allt från uppgraderingar på hotell och rabatter på bättre restauranger till rabatter vid hyra av ett privatplan.

Mastercard kreditkort

Mastercard har också tre klasser:

Deras standardklass ger ungefär samma fördelar som Visas. Med de högre klasserna kommer liksom hos Visa ett ytterligare antal förmåner att vara tillgängliga.

Tyvärr verkar de mer exklusiva korten vara en bristvara i Sverige, och de som finns har inte så bra förmåner att det är värt priset. Swedbank har haft ett Visa Infinity men har slutat sälja det och enligt recensioner hade det inga speciella förmåner. Nordea har ett Mastercard som hör till World Elite, Mastercard Black vilket inte heller har förmåner som direkt överglänser deras Platinumkort.

Så hur ska du välja?

Här i Sverige så skiljer sig inte de förmåner som är beroende på om det är ett Visa eller ett Mastercard åt direkt, då kortutgivarens villkor mer påverkan vad som är det bäst kreditkortet för dig.

Så i korthet, strunta i om det är ett Visa eller ett Mastercard, titta på deras ränta, bonus, rabatter och avgifter och välj det du gillar.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]