Virtuellt kreditkort: Få ett unikt kreditkortsnummer kopplat till ditt konto

virtuellt kreditkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 22 februari 2020 •  4 min

Ett virtuellt kreditkort är en tjänst som vissa banker tillhandahåller. Detta kan minska din sårbarhet vid kapning av dina kortuppgifter.

I Sverige har det under senare tid bara funnits en bank som erbjudit denna tjänst, Swedbank, med deras E-kort.

Tyvärr tog de bort tjänsten under 2019 så för tillfället är vi utan detta sätt att öka vår säkerhet. Men det finns ändå några sätt att försäkra dig om att ditt kreditkort inte blir tömt om hackare skulle komma över dina uppgifter.

Låt oss titta närmare på hur det virtuella kreditkortet fungerade och vilka alternativ som finns.

Hur fungerar ett virtuellt kreditkort?

Det fungerar så att du får ett unikt kreditkortsnummer som är kopplat till ditt konto. Detta kortnummer kan bara användas vid onlineköp och kan spärras till ett köp, flera köp med ett fastställt högsta totalbelopp eller köp i en viss butik.

För att beställa ett E-kort från Swedbank loggade du in på deras internetbank eller deras bankapp. Där fyllde du i om du ville ha Visa eller MasterCard, hur länge ditt e-nummer skulle vara giltigt och köpgräns på kortet. Därefter skapades ett kort där du kunde se kortnummer, säkerhetskod och giltighetstid, det vill säga alla uppgifter du behövde för att använda det på nätet.

Så vad är alternativen nu då?

Det finns fortfarande några olika sätt att skydda dina pengar mot risken att någon kommer över dina kortuppgifter på nätet. Även om obehöriga köp som gjorts med hackade uppgifter normalt ersätts av banken, så får du ju minst betala en självrisk på 400 kr och får dessutom en massa besvär. Så det bästa är ju att se till att det inte kan hända. Här är några sätt du kan använda.

Separat konto för nätköp

Ett av de enklaste sätten att säkra ditt konto är att extra konto med tillhörande debetkort som du använder vid nätköp. Detta konto har du i normalfallet inga pengar på, utan när du ska göra en betalning på nätet för du bara över den summa du behöver från ditt andra konto. Skulle en hackare komma över dina kortuppgifter så finns ju inget att ta från det kort du använt över internet.

Detta har dock en nackdel, du får ju inga bonuspoäng som vid köp med ditt kreditkort. Då kanske nästa alternativ är bättre.

Öppna kreditkortet vid köp

Du kan välja att ha ditt kreditkort spärrat för nätköp. När du ska göra ett inköp på internet så öppnar du det tillfälligt via din internetbank eller bankapp. Efter ditt köp kan du stänga ditt kort för köp igen, men du kan också låta kortet vara öppet en viss tid.

PayPal

Ett tredje alternativ är att skapa ett konto hos PayPal. En stor andel av näthandlarna, speciellt de utländska ger en möjlighet att betala via dem. Till ditt konto hos PayPal kan du föra över pengar både via ditt kreditkort och genom en överföring från ditt bankkonto. Överföring från bankkonto är kanske det allra säkraste och kan ske direkt genom att de använder sig av Trustly där du godkänner överföringen genom din bankdosa.

Sammanfattning

Det virtuella kreditkortet, där ett nytt kreditkortsnummer skapas för varje köp, erbjuds inte längre i Sverige. För att minska risken att ditt kort töms vid en kapning finns det dock fortfarande några möjligheter för dig. Du kan skaffa ett särskilt konto, bara för nätköp. Välja att bara ha ditt kort öppet vid de tillfällen du handlar eller använda dig av PayPal.

 

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]