Välja kreditkort: Tips på hur du väljer rätt kreditkort!

välja kreditkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 6 februari 2020 •  9 min

Att välja kreditkort är ingen lätt uppgift. Det finns en uppsjö att välja mellan och de har alla sina för- och nackdelar. Några har bonus som du kan resa för, medans andra har låga räntor. Vissa tar avgifter för det mesta du gör med kortet, andra inte.

Så hur ska du kunna välja kreditkort?

Här ska vi titta närmare på vilka faktorer som spelar in och ge några tips som kanske passar just dig.

Vilken typ av konsument är du?

Hur din ekonomi ser ut och vad du spenderar dina pengar på spelar in när du ska välja kreditkort. Tror du att du kommer att använda krediten för att delbetala dina inköp ofta är räntan en viktig del att titta på. Har du däremot så bra ekonomi att du aldrig, eller mycket sällan inte kan betala hela fakturan när den kommer saknar ju räntan på kortet betydelse.

Om du reser mycket kan ju ett bonusprogram hos SAS eller Norwegian vara fördelaktigt. Spenderar du inte så mycket på flygresor varje år är det kanske bättre med ett kort där du får pengar i bonus.

Kommer du framförallt att använda ditt kort för att handla mat med får du väga den bonus du får på matbutikernas kort mot den bonus du kan få med andra kort med samma avgifter.

Ett annat alternativ kan vara att välja ett kort som ger bra rabatter. Då rabatterna ibland kan uppgå till både 10-20% kanske det är mer värt än bonusen.

Du måste också se till de årsavgifter som en del av korten har. Många saknar denna, men ofta är det ju så att det finns fördelar med de kort som har en årsavgift som de andra saknar.

Kreditkortets ränta

Söker du ett kreditkort med låg ränta så är det ett som står ut från mängden. Handelsbankens kreditkort Platinum med sina 5,05% i ränta har nästan halva räntan jämfört med den näst billigaste. Du får också tillgång till concierge service, dvs hjälp med bokningar av restaurang o dylikt och är prioriterad vid incheckning, säkerhetskontroll och boarding när du flyger. Det har också en omfattande reseförsäkring. Men det är inte gratis, årsavgiften är 2 400 kr.

Ett lite billigare alternativ med låg ränta är Swedbanks kreditkort Mastercard. Med en ränta på 10,70% och en årsavgift på 195 kr kanske detta är vad du söker om du enbar vill ha en låg ränta utan allt för hög årsavgift. Nackdelen med detta kort är att det helt saknar bonusprogram.

 

Om du skulle vilja ha en relativt låg ränta men helt slippa årsavgiften kan OKQ8s Visakort vara ett alternativ. Här är räntan 14,95% och du får dessutom bonus på inköp även på andra ställen än OKQ8. Dessutom får du rabatt på bensin och återbäring på allt du handlar på deras stationer. Slutligen får du 0,75% i sparränta om du har pengar insatta på ditt konto.

Den lägsta räntan på ett kort utan årsavgift just nu är ICA Bankkort plus med sina 11,20%. Men då det endast ger bonus på inköp i ICA får du väga detta mot den bonus som andra kort ger.

Bonusarna

De bonusar som finns kopplade till kreditkortet kan delas upp i två grupper, de där bonuspoängen används till flygresor och de där poängen ger reda pengar.

Resekort

Här finns kort från SAS och Norwegian.

SAS Amex classics fördelar är att det saknar årsavgift och ger 1,5 ggr mer bonuspoäng på flygresor med SAS än Mastercard. En nackdel är att vid kontantuttag tas ränta ut från uttagstillfället och man får betala 4% av uttaget i avgift. Dessutom tillkommer 2% i valutaväxlingsavgift vid uttag i utlandet.

SAS Mastercards fördel i jämförelse med Amex är att du vid kontantuttag har 1% lägre uttagsavgift och ingen ränta innan fakturans betalningsdatum. Nackdelarna är att också detta kort har dyra avgifter vid kontantuttag jämfört med Norwegian och dessutom en årsavgift. Det första året är denna 195 kr för att därefter gå upp till 395 kr per år.

Cashback-kort

Det finns ett stort antal kreditkort som ger rena pengar tillbaka som bonus, några av de bättre är:

Matkort

Du kan välja mellan ICAs och COOPs kreditkort om du vill ha ett kort främst inriktat mot livsmedelsbranschen.

Vad som är bra med ICAs kort är att det har en mycket låg ränta för ett kort utan årsavgift, 11,20%. Du kan ta ut kontanter i uttagsautomater avgiftsfritt både här hemma och i utlandet, och det har dessutom en av de allra lägsta valutaväxlingsavgifterna, 1,25%.

Så detta skulle jag bara rekommendera om du gör många kontantuttag, speciellt utomlands eller om du ofta avbetalar dina månadsinköp.I andra fall är det ju mer förmånligt att ha ett annat kort med bonus ha ett medlemskort du drar när du handlar på ICA, då får du ju dubbel bonus.

Rabattkort

Använder du den största delen av dina månadsutlägg till att tanka din bil kan ju att kort som ger rabatt på bensin vara det självklara valet.

Då skulle jag välja Circle Ks kort som ger dig 15 öre i rabatt per liter. Dessutom får du 1% i återbäring på de flesta köp, utom hos konkurrenter, om du tankar mer än 1000 liter per år. Kortet har ingen årsavgift, en ränta på 15% och 3% i avgift för kontantuttag, lägst 35 kr. Om du har en summa tillgodo på kortet får du dessutom 1,32% i ränta på detta.

Ett annat kort som ger fler typer av rabatter är IKANO Banks kreditkort. Även detta kort saknar årsavgift, och dess ränta är 14,25%. Med IKANOs kort får du alltid 1% rabatt på drivmedel och dessutom har de varje månad Rabatter som gäller olika branschers affärer. I början på 2020 ger de 10% rabatt i sportaffärer under januari, 20% hos bokhandlare i februari och 10% hos smyckes och klockbutiker i mars. En nackdel är att de liksom Circle K tar ut en avgift vid kontantuttag.

Så vilket ska du välja?

Allt beror ju på vad du själv tycker är viktigast, men om vi skulle välja så skulle vi tänka så här:

* Alla ränteuppgifter var gällande 2020-01-20.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]