Vad är ett Betalkort?

vad är ett betalkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 13 februari 2020 •  2 min

Egentligen är det ju ett lustigt namn, man skulle ju kunna säga att alla kort som du betalar med är ett betalkort eller? Inte i Sverige, här betecknar uttrycket en speciell sorts kort.

Det är inte utan att jag tycker att amerikanarna har ett bättre namn på korttypen, nämligen charge card. Men låt oss inte gå in på hårklyverier utan låt oss se om vi kan besvara frågan: Vad är ett betalkort?

Nästan ett kreditkort, men bara nästan

Betalkortet liknar ett kreditkort på flera sätt. Det har oftast har ett bonusprogram och rabatter kopplat till sig och dessutom försäkringar, ofta riktigt bra sådana.

Även när det gäller hur du betala dina inköp har det stora likheter med ett kreditkortet, med ett undantag. Du kan inte dela upp din betalning. Istället måste du betala hela fakturan för den förra månadens inköp senast på dess förfallodatum.

Varför ett betalkort istället för ett kreditkort?

Eftersom du inte behöver betala någon ränta på ett kreditkort, om du betalar hela skulden när fakturan kommer, ser vi bara två fördelar med att välja ett betalkort.

  1. Du kan få tillgång till fördelar som bara det kortet har. Ett exempel, även om det är få av oss som någonsin skulle kunna få ett sådant är Amex Centurion. Detta, kanske världens mest ryktbara kort finns bara som betalkort. Så vill du kunna spendera några miljoner, ha en personlig shopper på Gucci och gratisnätter på lyxhotell, med mera, med mera, så får du hålla till godo med ett betalkort.
  2. Du vill slippa risken att lockas till impulsköp. Med ett kreditkort är det ju lättare att tänka: Jag kan ju alltid dela upp betalningen.

Vilka betalkort finns det i Sverige?

I Sverige är det inte lika vanligt med ett renodlat betalkort, så är du orolig för att krediten ska leda till impulsköp får du ansöka om ett kreditkort med 0 kr i kredit. Om kortutgivarna inte går med på detta är alternativet ett debetkort kopplat till ditt konto.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]