11 sätt att undvika höga Kreditkortsskulder

11 sätt att undvika höga Kreditkortsskulder
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 11 januari 2020 •  6 min

Att använda sig av ett kreditkort har många fördelar. Det kan exempelvis ingå olika reseförsäkringar om du betalar din resa med ditt kreditkort eller diverse olika rabatter på saker som hyrbilar, hotell och bensin.

Ett kreditkort ger dig också en räntefri kredit, så länge som du betalar månadsfakturan innan dess förfallodag.

Sist men inte minst så riskerar du inte att bli av med dina pengar om du blir rånad, så länge som du inte varit vårdslös och anmäler stölden så fort som möjligt. Blir du av med kontanter är det ju en helt annan sak.

Men det finns ju nackdelar med ett kreditkort också.

Om du använder det för att köpa saker på kredit som du egentligen inte har råd med kan det leda till en skuldfälla där du varje månad behöver utnyttja krediten för att ha råd att betala ränta och amortering på kreditkort.

Så låt oss nu titta på några sätt att undvika kreditkortsskulder.

 

1. Var ärlig mot dig själv

Det första och kanske viktigaste rådet är att vara ärlig mot dig själv. Om du vet att du har svårt att hålla i dina pengar och lönen alltid tar slut innan nästa kommer så byt till ett kontokort som du bara kan använda om du har pengar på kortet.

 

2. Spara ihop en buffert

Försök att spara ihop en buffert som du kan använda vid oförutsedda händelser. Ett bra sparmål är att ha en månadslön på ett separat konto, då behöver du inte använda krediten om bilen skulle gå sönder. Har du svårt att spara en tiondel av din lön varje månad, gör upp en budget och se vad dina pengar går till. Kanske äter du lunch ute varje arbetsdag? Kan du istället ta med t.ex. en hemmagjord sallad så kan ju bara det vara en besparing på mer än 1500 kr per månad. Behöver du bilen eller kan du sälja den och använda kollektivtrafiken? Några timmars arbete med att göra en budget kan göra underverk.

 

3. Betala fakturan i tid

När du får fakturan för de köp du gjort under månaden, betala hela summan innan förfallodagen, så du slipper räntekostnader och avgifter.

 

4. Köp endast det du har råd med

Undvik att köpa saker som du inte har råd att köpa kontant om det inte är helt nödvändigt. Har du inte råd att betala det nu har du egentligen inte råd att köpa det över huvud taget.

 

5. Betala av skulder så fort som möjligt

Om du blivit tvungen att använda krediten trots allt, försök att minska på utgifterna och betala skulden så fort som möjligt. Om din ekonomi är så dålig att du har svårt att komma ikapp, se om det finns andra sätt att lösa det på. Kanske har du något hemma som du kan sälja på blocket? Se om det finns något extrajobb några timmar i veckan? Har du familj eller vänner som kan hjälpa dig med ett räntefritt lån?

 

6. Utnyttja inte krediten för kontantuttag

Använd inte din kredit för att ta ut kontanter i en bankomat. Är dina egna pengar slut så har du levt över dina tillgångar. Dags att se över din ekonomi. Gå tillbaka till råd fem och råd två.

 

7. Utnyttja inte krediten för större utgifter

Om du råkar ut för en oförutsedd större utgift som du inte kan påverka, låt oss säga att värmepannan måste bytas ut, använd inte din kredit. Se om du kan ta ett banklån istället. Det är trots allt en ganska stor skillnad på räntan på ett kreditkort och ett banklån. Är du medlem i facket finns det förmånliga medlemslån hos ett flertal banker. Här kan räntan vara ca 10% lägre än den på kreditkortet och vissa har inte heller vare sig aviavgift eller uppläggningsavgift.

 

8. Skaffa inte flera kreditkort

Ju fler kort du har desto större är krediten du kan utnyttja. Även om du tycker att du kan hantera din ekonomi, så är det bra att begränsa frestelsen att handla på kredit. Funderar du på att skaffa ett nytt för att kunna betala på ditt gamla är du illa ute, ta istället kontakt med din bank och berätta vad som hänt, gå igenom dina utgifter och se vad du kan dra ner på.

 

9. Teckna inte dyra lån

SMS-lån eller snabblån är något du aldrig ens ska överväga. Kreditkorten har en effektiv ränta mellan 10-25%, men SMS-lånen kan vara över 50%. Om du ens överväger detta bör du ta kontakt med kommunens skuldrådgivare direkt.

 

10. Låna inte ut ditt kreditkort

Låna aldrig ut ditt kreditkort till någon annan. Hur väl du än tycker att du känner den personen innebär det att du helt saknar kontroll över vad som händer.

 

11. Ta kontakt med kreditgivaren

Sist men inte minst viktigt. Om du skulle hamna i en situation där du använt krediten, dagen kommer då du ska betala ränta och amortering, och du inte kan betala. Stick inte huvudet i sanden, ta kontakt med kreditgivaren och berätta hur det är. De vill hjälpa till så att du kan undvika fler problem.

 

Slutord

För att undvika kreditkortsskulder är det precis som med andra skulder viktigast att ha ordning och reda på sin ekonomi. I längden går det inte att göra av med mer än vad du har som inkomst.

Gå igenom dina utgifter, gör en budget och håll den. Betala det du köper på kreditkortet direkt då månadsfakturan kommer så undviker du ränta och avgifter.

Om du trots allt skulle använda krediten, så betala bort den så fort som möjligt. Och om det händer ofta, så byt till ett debetkort. Och vad som än händer skaffa inte nya kreditkort eller SMS-lån för att betala på gamla. Ta istället kontakt med din bank och kommunens skuldrådgivare.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]