Hur kan man tjäna pengar under mammaledighet?

tjäna pengar under mammaledighet
Av Vera Kristen •  Uppdaterad: 27 december 2022 •  6 min

Att ens jobbsituation kommer att se annorlunda ut under tiden man har bebisar och små barn kommer definitivt inte som någon överraskning för småbarnsföräldrar.

Numera finns dock många sätt att tjäna pengar under föräldraledigheten i och med att många extrajobb kan skötas helt online.

I många fall är de också väldigt flexibla och enkla, vilket kan vara perfekt under en period där ens huvudsakliga fokus ändå ofta är någon annanstans.

I den här artikeln ges en översikt av vilka möjligheter som finns att tjäna pengar under sin mammaledighet och exempel på hur man kan komma igång med respektive aktivitet.

Hur kan man tjäna pengar under mammaledighet?

Att tjäna pengar lite extra pengar under sin mammaledighet är definitivt möjligt om man är beredd att vara lite flexibel vad gäller uppdrag och inkomstkällor.

Några av de vanligaste sätten är att börja med affiliatemarketing, som skribent, som översättare, eller att skapa onlinekurser.

Börja arbeta med affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett ord som förekommer i många sammanhang och det är inte konstigt att det har ökat i popularitet under de senaste åren.

Denna typ av marknadsföring handlar om att samarbeta med olika företag och annonsera för dem på sina plattformar, oavsett om det är Youtube, Instagram eller någonting annat.

I varje inlägg med affiliate-association infogar man en länk som leder till företaget i frågas starthemsida eller en av deras specifika produkter eller tjänster.

Varje gång någon av ens följare klickar på länken kopplas detta till ens affiliatekonto och ersättning utgår om följaren genomför ett köp.

Utmaningen ligger alltså i att locka rätt typ av trafik till ens plattform och sedan vidare till partnerföretaget för att tjäna kommission på dessa transaktioner.

Hur man kommer igång med affiliatemarknadsföring

Om man vill komma igång med affiliatemarknadsföring är det bästa sättet att först skapa en plattform och bygga upp ett följarantal.

Det är bra att ha en särskild nisch eftersom detta dels kommer att göra att man sticker ut, dels kommer att göra vissa affiliatesamarbeten med partnerföretag mer självklara.

Enklast kommer man igång genom att registrera sig i ett affiliatenätverk.
Några av de största affiliatenätverken i Sverige är Adtraction, Adrecord och Tradedoubler.

När man blivit godkänd hos affiliatenätverket – vilket ofta kräver runt 500 följare och en professionell layout och intryck på ens plattform – kan man börja skicka ansökningar till partnerföretag om att marknadsföra dem.

Börja arbeta som skribent

Om man är duktig på att skriva och på att undersöka och få grepp om nya ämnen snabbt kan ett deltidsarbete som skribent vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar.

Ofta arbetar skribenter som frilansare och annonserar sina tjänster på till exempel Fiverr.

I de flesta fall blir man anställd på uppdragsbasis, vilket gör det väldigt flexibelt, men det finns ibland även möjlighet att hitta uppdrag som pågår på längre sikt.

De som ofta beställer den här typen av tjänster är företag som behöver innehåll till deras hemsidor.

Oftast får man ett uppdrag med ett förbestämt antal ord att skriva, om ett visst ämne och med ett visst perspektiv.

Börja arbeta som översättare

Att arbeta som översättare är till viss del likt det ovanstående förslaget att arbeta som skribent, med skillnaden att man inte behöver producera helt ny, egen text.

Dessutom måste man naturligtvis tala och skriva åtminstone två språk flytande.

Kunder som behöver översättningstjänster är ofta företag som har verksamhet i flera länder och således behöver hemsidor på samtliga språk.

Det kan också vara till exempel manualer eller marknadsföringsmaterial som begärs översättning av.

Att komma i kontakt med företag som behöver den här typen av tjänster kan göras antingen via individuella företag man tycker är intressanta, eller via en plattform som Translated.com.

Skapa onlinekurser

Om man har specialistkunskap inom ett särskilt område kan skapande av en onlinekurs vara ett bra sätt att tjäna pengar.

Dessa specialistkunskaper kan vara i princip vad som helst – hur man lär sig plantera grönsaker efter säsong, hur man börjar investera i aktier, en nybörjarkurs i piano eller något helt annat.

Även om detta kräver ganska mycket arbete initialt sett, med förberedelse av utbildningsmaterial, inspelning av videor och så vidare, är det ett utmärkt sätt att skapa en passiv inkomst.

Om man laddar upp sin kurs på exempelvis Udemy kan studenter köpa kursen för en engångskostnad och har sedan konstant tillgång till den.

Har man till exempel också en hemsida kan man marknadsföra sin kurs där och på så sätt driva trafik till kursen.

Besvara enkäter online

Att besvara enkäter online är ett av de enklaste sätten att tjäna pengar utan särskild erfarenhet eller kunskap.

Det är också en av de allra mest flexibla källorna till inkomst eftersom man i hög grad själv kan bestämma när och var man vill delta i undersökningarna.
Det finns många olika marknadsundersökningsföretag som inbjuder till medlemskap gratis.

Vid registrering fyller man i sina profiluppgifter som kommer att avgöra vilka enkäter man blir skickad.

Exempel på dessa uppgifter är kön, ålder, geografiskt område, yrke och så vidare.

Ersättningen som utgår är oftast baserad på hur lång enkäten är, vilket vanligtvis är mellan fem och tjugo minuter.

Således är det kanske inte det bästa sättet om man siktar på att bli rik, men det är enkelt att komma igång med och man kan delta så länge man har internetuppkoppling.

Glöm inte föräldrapenningtillägget

Även om det är ovanstående sätten är enkla och bra sätt att tjäna pengar som mammaledig är det viktigt att ha koll på sina rättigheter också.

Om man är anställd i ett företag med kollektivavtal kan man ha rätt till föräldrapenningtillägg.

Detta ger tio procent extra tillägg utöver ersättningen från Försäkringskassan och gäller som längst till dess att barnet är 18 månader.

Om man tjänar mer än Försäkringskassans tak kan man ändå ha rätt till 90 procent på den del som överstiger taket.

Notera att denna typ av tillägg är någonting man själv måste ansöka om, så det är rekommenderat att kontrollera om detta gäller för ens individuella situation, gärna redan under graviditeten.

Vera Kristen

Vera är Content Editor på tjanapengar.se. Hon har en examen från Stockholms Universitet och brinner för frågor om privatekonomi. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa