Hur kan man tjäna pengar på att köra bil?

tjäna pengar på att köra bil
Av Vera Kristen •  Uppdaterad: 19 december 2022 •  7 min

I Sverige finns ungefär fem miljoner personbilar.

Med en befolkning på över tio miljoner människor innebär detta att runt hälften inte har tillgång till egen bil.

Det kan naturligtvis finnas många orsaker till detta – det kan exempelvis bero på att de är minderåriga, eller att de bor i städer där det inte är nödvändigt att ha bil för att ta sig runt på ett smidigt sätt.

För den som har körkort och egen bil är det därför sannolikt att det finns möjlighet att tjäna pengar.

I den här artikeln ges ett antal förslag på hur man kan tjäna pengar på sin bil på olika sätt.

Hur kan man tjäna pengar på att köra bil?

Beroende på var i Sverige man bor och vilken bil man kör finns mer eller mindre lämpliga sätt att tjäna pengar på sin bil.

Det kan vara allt från att köra för Uber till att hyra ut sin parkeringsplats till pendlare om man har ledig plats på sin fastighet.

Köra via Uber eller andra taxitjänster

Om man har en välskött, nyare bil och bor i någon av de tre största städerna i Sverige, kan det vara möjligt att köra via exempelvis Uber.

Via denna typ av appar begär kunderna åkturer och betalar automatiskt i appen för dessa.

I en storstad finns när som helst på dygnet personer som behöver ta sig till eller från jobbet, flygplatsen, olika evenemang och så vidare.

Två fördelar med detta som förare är att man kan hålla ett väldigt flexibelt schema och det är relativt lite som krävs för att komma igång.

Nackdelar kan vara att man inte får någon stabil inkomst och att man måste hålla bilen i superbt skick.

Sälj reklamplats på bilen

Som privatperson är det möjligt att få ersättning för att upplåta ytan på sin bil till företagsreklam.

För att komma igång med detta tar man kontakt med företag som organiserar denna typ av kampanjer och anmäler sitt intresse.

Man uppger information om sitt fordon, sin geografiska plats, sina typiska körvanor och så vidare och blir sedan matchad med olika kampanjer som är lämpliga.

Reklamkampanjerna genomförs under olika långa tidsperioder, allt från ett par veckor till månader.

Om man anser att det är okej att låta reklamen sitta på bilen under längre perioder är detta naturligtvis uppskattat och det kan också göra det lättare att matchas med reklamkampanjer.

Sälj transporttjänster

Om man har en större bil med dragkrok samt en kärra alternativt en större van, finns möjlighet att hyra ut denna för transporttjänster.

Man kan erbjuda transport av tung, otymplig utrustning eller liknande mellan olika platser.

Kunder kan vara till exempel hantverkare med stora verktyg, företag som behöver utrustning för ett evenemang eller mässa eller någonting annat.

Är man öppen för att resa längre sträckor kan transporter för personer som flyttar genom Europa vara ett annat sätt att tjäna pengar.

Hyr ut husbil eller husvagn

Om man äger till exempel en husbil som man inte använder året runt är det möjligt att hyra ut denna under perioder när den ändå står oanvänd.

Känner man sig tveksam till att låta okända människor köra ens husbil behöver inte detta vara ett problem.

Att hyra ut sin husbil eller husvagn via Airbnb som ett udda, intressant sätt att bo under sin semester, kan vara ett innovativt sätt att tjäna pengar.

Väljer man det senare alternativet kan det vara bra att försöka göra ”boendet” så unikt som möjligt, gärna genom att välja ett tema för dess inredning eller någonting liknande.

På så sätt blir det en alldeles särskild upplevelse för gästerna.

Leverera mat

Sedan pandemin har det blivit en vana för många människor att beställa hem mat via olika appar som UberEats och Foodora.

Detta är en trend som inte är trolig att försvinna inom den närmaste framtiden.

Om man bor i en stad där det finns många restauranger är det därför mycket sannolikt att man kan tjäna en slant på att leverera mat.

För att komma igång med matleveranser behöver man inte ens nödvändigtvis ha en bil – om man har en scooter eller motorcykel kan detta fungera minst lika bra.

Fördelen med detta är att det kan fungera som ett deltidsjobb utanför ens vanliga jobb, samt att man i hög grad kan bestämma sina arbetstider.

Hyr ut parkeringsplats eller garage

Om man har en ledig parkeringsplats på sin fastighet och bor i ett samhälle dit eller varifrån många pendlar, kan det vara en bra idé att annonsera ut denna i detta syfte.

Särskilt om man bor i närheten av en järnvägsstation eller stora kontorsbyggnader kan detta vara mycket lämpligt.

Det är fördelaktigt för den enskilda pendlaren eftersom denne inte behöver tänka på att hitta parkeringsplats varje morgon.

Ett annat scenario kan vara om man bor i närheten av till exempel en arena eller större fotbollsplan, dit många reser regelbundet.

I detta fall är det mindre sannolikt att det är samma person som hyr varje gång, vilket kan vara värt att ha i åtanke eftersom det innebär lite mer administrativt arbete.

Djurtransport

För djurvännen finns möjlighet att tjäna pengar genom att köra husdjur till och från veterinär, från uppfödare eller liknande.

Det kan till exempel handla om en person i Malmö som har köpt en valp från Stockholm och vill undvika körningen.

De kanske hellre betalar för att få valpen levererad.

För att transportera djur bör man ha stor djurvana och en större bil som rymmer en stor bur.

Man bör också vara medveten om hur djuret mår under resan och stanna med jämna mellanrum för att rasta, ge vatten och så vidare.

Om man har tillgång till en bil med dragkrok och en hästtransport finns möjligheter att göra samma sak för hästar.

Sammanfattning

Att ha bil är normalt inte associerat med att tjäna pengar.

Det är vanligtvis en stor källa till utgifter i ens budget.

Som synes ovan går dock att på olika sätt tjäna pengar på sin bil.

I många fall är det inte heltidstjänster utan snarare sätt att dryga ut kassan.
Har man tur kan man nog ändå lyckas gå plus minus noll på sitt bilägande, om inkomster från dessa aktiviteter betalar bränsle, försäkring och andra omkostnader.

Vera Kristen

Vera är Content Editor på tjanapengar.se. Hon har en examen från Stockholms Universitet och brinner för frågor om privatekonomi. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa