Hur kan man tjäna pengar hemifrån?

tjäna pengar hemifrån
Av Vera Kristen •  Uppdaterad: 28 december 2022 •  6 min

Idag när i princip alla har tillgång till internet konstant är det inte konstigt att fler och fler inser fördelarna med möjligheten att arbeta hemifrån.

Pandemin gjorde kanske detta särskilt tydligt för många.

Oavsett vad man är intresserad av att göra finns nästan garanterat någonting som går att göra hemifrån relaterat till det intresset.

I den här artikeln ges en överblick av olika jobb som kanske ter sig bäst lämpade att börja med på deltid, men som definitivt kan komma att bli heltidsjobb när man fått kläm på hur de fungerar.

Hur kan man tjäna pengar hemifrån?

Internet möjliggör en uppsjö av olika jobb som kan skötas hemifrån.

Allt ifrån marknadsföring till virtuella assistentjobb är aktiviteter som kan starta som en hobby eller deltidsjobb, men som många trots allt har som heltidsjobb idag där de också tjänar ganska mycket pengar.

Kom igång med affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring handlar om att annonsera åt företag och få kommission om någon köper företagets produkt eller tjänst via ens länk.

Det är mycket vanligt att man ser personer länka till olika företag på sina sociala medier, bloggar, Youtubekanaler eller hemsidor.

Om man redan har ett stort antal följare är detta definitivt värt att börja med, men även om man är helt ny är det en bra metod att på lite längre sikt få en relativt passiv inkomst online.

I det sistnämnda fallet gäller dock att man spenderar en del tid och energi på att bygga upp en stark, engagerad och helst nischad följargrupp, eftersom detta underlättar marknadsföringen gentemot dem.

Det enklaste sättet att komma igång med affiliatemarknadsföring är att registrera sig hos ett affiliatenätverk.

Blir man godkänd kan man ansöka om partnerskap med olika företag som man anser har relevanta produkter eller tjänster för ens följare.

Bli en virtuell assistent

De flesta företag behöver extra hjälp då och då med olika administrativa uppgifter, men kanske anses det inte motiverat att anställa en person på heltid.

Detta är ett perfekt sätt för den som är organisatorisk och kan hålla många bollar i luften att tjäna lite extra pengar.

Vanligtvis kommer man överens med företaget om hur många timmar i månaden som krävs för att sköta och planera kalendern, boka flygbiljetter för affärsresor, sortera epost, enklare bokföring och så vidare.

Man behöver generellt inte ha några kunskaper inom branschen som sådan.

Det kan dock vara ett ypperligt sätt för studenter att få en fot in i en bransch som de är intresserade av, även om man inte är intresserad av det administrativa arbetet på lång sikt.

Att redan ha kontakter på ett företag kan underlätta jobbsökandet efter examen dramatiskt.

Arbeta med dropshipping

Någonting som blivit mycket populärt de senaste åren i takt med att Amazon har tagit mer och mer av marknaden i olika länder är dropshipping, eller vad som på svenska kan kallas samarbete med distanslager.

Konceptet innebär att man skapar en butik online, exempelvis via Amazon, men behöver inte bygga upp ett eget lager.

Istället samarbetar man med ett distanslager, ofta i en annan del av världen, där kundens beställning tas emot och det är också därifrån den skickas.

Man agerar alltså som en mellanhand i den roll som fysiska butiker oftast har.

Priset som kunden betalar går dels till en själv, dels till distanslagret, som också helt sköter logistiken.

Detta är ett relativt riskfritt sätt att starta en butik och det finns många exempel på personer som tjänat en hel del pengar på den här affärsmodellen.

Ta hand om sociala medier

Har man någon gång stött på ett företags Facebooksida eller hemsida som varit alldeles utdaterad, vet man vilket intryck det ger.

Även om företaget bakom är fantastiskt på vad de gör i sin affärsmodell, blir man som potentiell kund inte direkt imponerad av ett digitalt ansikte utåt som inte är uppdaterat.

Här finns dock en möjlighet att tjäna pengar för den som har koll på sociala medier eller uppbyggnad av hemsidor.

För att komma i kontakt med dessa företag är det troligt att man behöver vara proaktiv och själv höra av sig och erbjuda sina tjänster.

Är man duktig och det visar sig genom exempelvis ökad försäljning är sannolikheten mycket stor att man får fortsatta uppdrag för samma företag.

Arbeta som mötesbokare

Om man är en fena på retorik och säljteknik kan mötesbokare vara en karriär med goda intjäningsmöjligheter.

En mötesbokare anställs av företag som inte vill lägga interna resurser på att identifiera potentiella nya kunder och försöka övertyga dem om att just deras produkter är relevanta.

Mötesbokaren tar istället hand om denna identifieringsprocess, värmer upp potentiella kunder och gör dem intresserade av företagets produkter och bokar sedan ett möte mellan den potentiella kunden och företagets ägare.

Företagets ägare kan således fokusera på saker som driver verksamheten framåt, snarare än att generera nya kunder.

Vad gäller ersättning finns olika modeller, med provision och timkostnad som de vanligaste alternativen.

Starta ett eget konsultbolag

Om man har erfarenhet från exempelvis ledningen i stora företag, som elitidrottare eller som politiker, finns definitivt anledning att överväga att dela med sig av kunskap och erfarenheter till andra.
Ett sätt att göra detta är via konsultbolag.

Beroende på vad man har expertis inom kan det vara mer eller mindre lämpligt att sköta all kommunikation online, men ofta fungerar en hybrid mycket bra.

Om man exempelvis coachar en ledningsgrupp i ett annat företag kan en majoritet av utbildningen ske online och kanske avslutas med ett möte i grupp.

Konsulter kan ofta ta väldigt bra betalt, särskilt om man är välkänd bland allmänheten.

Sammanfattning

Digitaliseringen har medfört många fördelar, inte minst när det gäller flexibilitet i arbetet.

Möjligheterna att arbeta hemifrån, från sommarstugan eller ett hotellrum, är oändliga och det finns hundratals sätt att tjäna pengar online – de som nämns i den här artikeln är bara ett fåtal exempel.

Marknaden utvecklas ständigt och för den hungrige finns massor av möjligheter att ta tillvara på.

Den som är kreativ kommer dessutom säkert att se nya möjligheter i sitt letande efter det perfekta arbetet hemifrån.

Vera Kristen

Vera är Content Editor på tjanapengar.se. Hon har en examen från Stockholms Universitet och brinner för frågor om privatekonomi. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa