Spara pengar: 100 bästa tipsen att få mer pengar över

Spara Pengar 100 Tips
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 24 januari 2022 •  61 min

Alla har ibland behov av att spara pengar, dra ned på omkostnader och ta kontroll över sin finansiella situation. Det gäller såväl hög- som låginkomsttagare och är helt enkelt en del av livet. Men har man inte redan för vana att utvärdera allt man gör utifrån ett ekonomiskt perspektiv, så kan det vara svårt att komma igång med vardagsbesparingar. Man när du väl kommit igång så kommer du märka att det är enklare än man tror att spara pengar.

Föra att göra din egen resa mot besparingar enklare så har vi samlat hundra av de allra bästa sätten att spara pengar. Även om vi inte kan garantera att varje enskilt tips passar just dig, så är vi övertygade om att många av dem kan bli en del av din resa mot att få mer pengar över.

Innehåll

100 bästa tipsen att spara pengar

Så, hur sparar man pengar? Här kommer våra 100 bästa tips. Att försöka tillämpa alla på en och samma gång kan kanske vara lite väl mycket att axla. Därför rekommenderar vi att du väljer ut de som du tycker passar just dig.

1. Byt till en bank med lägre avgifter

Ett gammalt klassiskt påstående i den ekonomiska världen är att man sparar genom att minimerar utgifter. Och när det kommer till löpande utgifter så ligger det verkligen en hel del sanning i påståendet. Särskilt när det handlar om bank- och finansutgifter. Numera är det oerhört vanligt att vi betalar månadsavgifter för bank- och korttjänster. Och i många fall så blir de på sikt ganska betydande. Särskilt då det dessa dagar är omöjligt att klara sig utan ett kort, och då hela familjen med största sannolikhet behöver banktjänster så finns det mycket pengar att spara på ett billigare alternativ.

2. Välj ett sparkonto med högre ränta

Precis som att man har stora möjligheter att dra ned på utgifterna för sina banktjänster så har man även stora möjlighet att tjäna lite mer på de pengar som man faktiskt har sparade. De flesta personer har nämligen sina sparpengar endera på sitt lönekonto, eller på ett särskilt konto i samma bank. Och dessa banker är långt ifrån de allra mest förmånliga när det kommer till räntor. För att låta dina pengarna göra så stor nytta som möjligt när de vilar så är det en bra idé att överväga ett särskilt högräntekonto. Så länge du ser till att det har insättningsgaranti så är risken noll.

3. Ät mindre kött – Och mer bönor

När vi pratar om köttätande så är det inte ett moraliskt ställningstagande. Huruvida du vill äta kött är något du själv får avgöra. Men rent prismässigt finns det massor av pengar att spara på att dra ned på köttet, och öka mängden bönor. Bönor är inte bara billigare per kilo, utan säkerställer även ett mer varierat intag av näringsämnen. Då de även är fiberrika så finns det en hel del hälsomässiga fördelar med att seriöst överväga bönor som en regelbunden del av kosten.

4. Välj billiga aktiviteter

Ofta så blir aktiviteter väldigt kostsamma. Särskilt om det handlar om aktiviteter för barnen. Oavsett om det handlar om utrustning eller inträdes- och medlemsavgifter så är det inte ovanligt att man hamnar i en situation där man måste betala skyhöga kostnader för återkommande aktiviteter. Men turligt nog finns det alternativ. Särskilt i Sverige där allemansrätten, bibliotek och öppna verksamheter skapar unika möjligheter till aktiviteter som är gratis eller har låga omkostnader. Ta en titt på vad er kommun erbjuder för aktiviteter och spendera så mycket tid som möjligt ute i naturen. Det gör underverk för plånboken.

5. Koka eget kaffe istället för att köpa ute

Termosen är en pålitlig klassiker. Men vad som inte alltid nämns är att den i vår moderna tid är en given utgiftsbegränsare. För jämfört med att köpa kaffe ute så är hemmagjort kaffe många gånger billigare. Många har själva fått erfara att hemmakaffe gett dem flera hundra extra i plånboken. Därför rekommenderar vi helt klart att du alltid ser till att ha med dig ditt eget kaffe. Och med en termos så får du det alltid rykande färskt. Med fördel kan du se till att skaffa en pålitlig termos som håller kaffet varmt riktigt länge.

6. Undvik klantiga utgifter – Påminnelser, fortkörning och slarv

Ibland skapar vi stora utgifter av ren och skar klantighet. Det kan handla om allt ifrån påminnelseavgifter på fakturor som vi glömt bort, till fortkörningsböter och dåligt underhåll. Genom att sköta såväl våra prylar som våra åtaganden kan vi se till att få väldigt mycket mer pengar över. För även om dessa slarvutgifter ofta kategoriseras som oförutsedda så finns det faktiskt massor av saker vi kan göra för att undvika dem. Så med lite extra noggrannhet kan du slippa klantiga utgifter.

7. Sträva alltid efter att förbättra dig

Det kanske låter som ett konstigt förslag. Men genom att alltid försöka förbättra dig själv så kommer du även få mer kontroll över ditt beteende och dina val. Vi menar inte att du ska försöka prestera mer och därmed stressa upp dig. Tvärtom menar vi att du ska fundera över vad du faktiskt vill. Vill du vara den som köper saker? Vill du verkligen prenumerera på strömmande TV-serier? Känn efter och var ärlig mot dig själv. Då kommer du kunna skala bort många för dig onödiga utgifter.

8. Minimera antalet TV-kanaler

I dagsläget så har snittpersonen mellan en och tre olika tjänster för TV och strömmande media. Ibland betalar man till och med för att få samma innehåll från olika tjänster. Genom att utvärdera dina TV-kanaler så kan du i många fall avsluta onödiga prenumerationer, och ibland även sammanfoga två prenumerationer till en endaste mer förmånlig prenumeration. Är det svårt att välja så föreslår vi att du gör en lista över dina favoritprogram, och väljer prenumerationer utifrån detta. Numera finns det även otroligt många gratisalternativ därute, som ofta blir fullgoda alternativ till dyra prenumerationer.

9. Skippa gymkortet – Träna själv

Personer som tränar lägger i snitt mer än tusen kronor i månaden på sin träning. Och även om det i många vall är värt det, så bör man fundera på om kostnaden verkligen står i proportion till resultatet. Om du betalar med gymkort men främst använder löpbandet så bör du överväga om du inte lika gärna kan träna ute i naturen. Och i många fall kan man för gymkortets kostnad skaffa ett riktigt respektabelt hemmagym. Så fundera på om du inte kan träna hemma med samma resultat. Försök att se det hela som en del av din träning. Genom att utmana dig själv att förvandla vardagliga objekt till träningsverktyg så kommer du att få bättre kännedom om din kropp och dina individuella förutsättningar för träningsmässig framgång.

10. Hyr ut oanvänt utrymme

Om du har extrautrymme, oavsett om det handlar om ett rum eller en hel fastighet, så finns det oanade möjligheter att ordna en regelbunden extrainkomst utan alltför mycket ansträngning. Bor du i en studentstad så kommer efterfrågan på smidigt och enkelt boende definitivt att vara stor. Då det inte kräver särskilt stor ansträngning så väljer många numera att hyra ut istället för att låta extrautrymmen stå oanvända. Så länge du ser till att ha nödvändiga försäkringar och ta ditt åtagande på allvar så är det helt klart ett smart sätt att få lite mer pengar.

11. Odla mat

Om du bor i hus och har en tomt så har du en unik möjlighet att bli delvis självförsörjande när det kommer till mat. Oavsett om du väljer att göra ett odlingsland eller placera ut pallbackar med odlingsjord så har du en otrolig chans att minska dina matkostnader med hjälp av egenodlad mat. Så länge du inte sätter ribban för hög, utan fokuserar på enkla saker som klarar de flesta klimat, såsom potatis och gurka, så kommer du definitivt att lyckas. Vill du göra något mer avancerad så kan du anpassa din odling efter din klimatzon.

12. Semestra i närområdet

Semesterutgifter är något som årligen gräver stora hål i svenskarnas plånböcker. Och väldigt många personer väljer att låna till semestern eller betala semesterutgifterna med kreditkort. Detta leder i många fall till en negativ kostnadsspiral där man hela tiden trissar upp semesterkostnaderna och drabbas av allt större belåning. För att sätta stopp för det hela så kan du överväga att semestra endera i närområdet eller på hemmaplan i Sverige. Då sparar man både pengar och får chansen att uppleva saker som man faktiskt inte visste fanns. Ett smidigt sätt att återuppväcka sin uppskattning för hemmaplan.

13. Betala av dina skulder

Det kanske låter som en uppenbar rekommendation. Men genom att fokusera på att återbetala dina skulder så kan du på sikt ge dig själv mer pengar i plånboken. Anledningen är såklart att lånens ränta hela tiden leder till omkostnader. Och om du när du har pengar över väljer att fokusera på återbetalning så kommer du på sikt att minska dina räntekostnader. Många har fått uppleva att snabb återbetalning av skulder har varit det allra bästa de gjort för sin ekonomi. Huruvida det även gäller dig är svårt att säga, men det är helt klart värt att överväga.

14. Köp storpack

Ett givet sätt att få mer över i hushållskassan är att köpa storpack. Det är nämligen en ekonomisk grundstomme att man får ett lägre pris när man köper större kvantiteter. Och detta är något som företag ständigt drar nytta av. Varför ska inte du som privatperson också göra det? Genom att välja storpack av produkter som du annars köper så kan du spara en hel del pengar samtidigt som du får de produkter som du tycker om och vill ha.

15. Se till att inte ha mer mobildata än nödvändigt

Nu för tiden så spenderar vi en ganska stor månadskostnad på mobildata. Men det är långt ifrån säkert att vi alltid använder upp den data vi har. Därför finns det mycket pengar att spara på att endera välja ett abonnemang med mindre data, eller ett abonnemang som gör att man kan spara sin data till nästa månad. Genom att ta kontroll över din dataförbrukning så kan du få oerhört mycket pengar över. Ta även chansen att titta om det finns ett på det stora hela mer förmånligt mobilabonnemang. Är du noggrann och selektiv så kan du hitta ett abonnemang som på det stora hela är billigare och samtidigt mer lämpligt för ditt sätt att använda din mobiltelefon.

16. Välj billigare varianter av de produkter du gillar

De flesta produkter finns i två varianter. Dels som märkesprodukt och dels som butiksvara. Även om det är mest sant när det kommer till matvaror, så gäller det även ett stort antal produkter. Genom att undvika dyra märken och köpa likvärdiga produkter kan man ofta få samma smak, funktionalitet eller vad man nu är ute efter, fast till avsevärt mycket lägre pris. Om du har som rutin att alltid välja det billigare alternativet så kommer du märka att det gör väldigt stor skillnad. Den här idén kan du behöva ge några månader för att den ska fungera så bra som möjligt. För i vissa fall är det oundvikligt att du kommer märka en viss smakskillnad. Och om du verkligen vant dig med vissa favoritprodukter så kan du ta lite tid innan du blir bekväm med den nya smakupplevelsen.

17. Innan du köper – Fråga dig varför du behöver produkten

Att utvärdera sitt eget köpmönster är en av de bästa saker man kan göra om man vill säkerställa långsiktig besparing. För det kostar ingenting att bli mer rationell i sitt köpande, samtidigt som det gör att man får ett enkelt sätt att spara pengar. Bäst av allt är att det går att tillämpa på alla situationer, och är inte bundet till en viss sorts handling eller köpbeteende. Så nästa gång du köper något, fråga dig själv varför du behöver produkten eller tjänsten du köper. Är svaret oklart så är det bara att avvakta med köpet. Detta förhållningssätt brukar kallas att handla med spärrar och balanser, och är ett klassiskt sätt att säkerställa ekonomisk rationalitet.

18. Överväg intermittent fasta eller förändrade matvanor

Många har märkt att matrelaterade utgifter utgör en stor del av hushållsbudgeten. Och att man med hjälp av förändrade kostvanor kan påverka hur mycket pengar som försvinner varje månad. Men hur gör man det? Genom att titta närmare på intermittent fasta så kan du drastiskt minska mängden mat som går åt. Och genom att hoppa över ett mål kan du på sikt uppnå stora besparingar. Det finns många alternativ, och vilket som passar dig är helt och hållet individuellt. I slutändan kommer du märka att dina personliga matvanor i stor utsträckning står i direkt relation till hur mycket pengar du får över.

19. Avbryt onödiga prenumerationer

I snitt så har varje person mellan tre och fem prenumerationer som leder till en regelbunden utgift. Genom att utvärdera de streamingtjänster, tidningar och så vidare som du prenumererar på, kan du sålla bort de som du inte använder tillräckligt ofta för att de ska vara värda utgiften. På så sätt får du chansen att såväl ger dig själv mer fritid, som att slippa betala mer än nödvändigt. Det vinner du definitivt på i längden. I tider då gratisalternativen frodas på nätet så kommer du ofta kunna hitta likvärdiga alternativ som inte kostar något, eller som kostar avsevärt mycket mindre. Se det som en utmatning att hitta jämförliga alternativ.

20. Undvik att slöshoppa

Att shoppa utan mål är en av de största pengatjuvarna som finns. För då löper man nämligen risk att göra köp som vare sig är genomtänkta eller motsvarar något som man egentligen behöver. Och då det ligger i sakens natur att butiker vill att man ska köpa, så lockas man hela tiden av erbjudanden, kampanjer och liknande. Det är helt enkelt mycket man tvingas stå emot. Men genom att planera dina inköp i förväg så slipper du brottas med impulsen att köpa. På sikt kommer du att märka att du har förvandlat shopping till en upplevelse på dina villkor som du har full kontroll över. Det innebär smartare inköp och bättre impulskontroll.

21. Laga inte mer mat än nödvändigt

Sverige är internationellt sett känt för förhållandevis högt matsvinn. Och även om det ofta presenteras som en främst resurs- och miljörelaterad fråga, så är det minst lika mycket en ekonomisk fråga. För mycket av matsvinnet motsvarar fullgod mat som hade kunna ätas om den endera sparats eller om den tillagats vid ett senare tillfälle. Därför är det en bra idé att alltid sträva efter att inte laga mer mat än vad familjen äter, och så fort som möjligt ta hand om och spara den mat som blir över. Samtidigt kan du ta för vana att aldrig lägga upp mer mat än vad du kommer att äta. Välj att hellre ta fler gånger än att lägga upp för mycket första gången.

22. Skriv ned bra idéer och tillämpa dem

Även om vår lista strävar efter att vara så heltäckande som möjligt, så är det omöjligt att nämna precis alla sätt att spara pengar. Får du själv en idé som du känner kan leda till besparingar så föreslår vi att du skriver ned den. Gör man inte det så är det oerhört lätt att man glömmer bort den. Och har du en egen lista över idéer så kan du tillämpa dem parallellt med denna lista, för att säkerställa så omfattande besparingar som möjligt. Många har fått erfara att det är de egna idéerna som i slutändan ger bäst resultat. Ta gärna vår lista som inspiration och anpassa våra förslag utifrån dina personliga förutsättningar.

23. Gör så mycket som möjligt av frysutrymmet

Frysen är en riktig guldgruva. Inte bara ökar den hållbarheten på maten, utan gör även att man kan tillaga och frysa in mat och därmed skapa egna snabbrätter som sparar både tid och pengar. Men väldigt många låter frysutrymmet stå oanvänt. Därför är det en bra idé att verkligen göra så mycket som möjligt av utrymme och regelbundet frysa ned såväl råvaror som färdig mat. Då får du även chansen att köpa större mängder via rea, och frysa ned vad du inte använder direkt. Om du märker att frysen blir full så är det även dags att överväga att köpa en större frys. Det kan definitivt vara värt det i längden.

24. Dra nytta av förmånsprogram

Bonus är ett smidigt sätt att få ut mer för varje enskild krona. Och nu för tiden så har ett stort antal butiker, särskilt matvarukedjor, förmånsprogram som man utan kostnad kan ta del av. Vanligtvis så innebär det att man får en procentuell andel pengar tillbaka på varje köp. Dessa pengar kan endera tas ut som kontanter eller användas för köp på butiken i fråga. Utöver butiker så är det vanligt med förmånsprogram hos olika utfärdare av kreditkort. Så leta alltid efter bra förmånsprogram. I de flesta fall kan det även löna sig att skaffa ett särskilt bankkonto hos den matbutik som du regelbundet handlar på, då man då får chansen att få ytterligare bonus och förmåner.

25. Använd ditt kredit när det är förmånligt

Kreditutrymme kan både hjälpa och stjälpa. Det har blivit vanligt att använda kredit slentrianmässigt, då det verkligen ger känslan av att man har mer pengar än man faktiskt har. Men genom att använda kreditutrymmet på ett lite smartare sätt så kan du istället se till att förvandla det hela till en fördel. Då kredit ger dig en möjlighet att köpa precis här och nu, så kan du spara krediten tills dess att det dyker upp ett riktigt oväntat men förmånligt erbjudande. Då använder du krediten när det är förmånligt, och låter kreditutrymmet göra verklig nytta.

26. Månadshandla mat och undvik småköp

Spontanköp är en av de allra största riskerna för plånboken. Då de i sin natur är oplanerade, ogenomtänkta och oväntade så vet man aldrig när de dyker upp eller hur mycket omkostnader de leder till. För att motverka småköp och hålla koll på utgifterna så är det en bra idé att månadshandla. Skriv ned dina planerade köp och utvärdera dem regelbundet. När det är dags att handla så vet du att du har en lista att förhålla dig, där det väsentliga finns uppskrivet. Kom bara ihåg att verkligen håla dig till listan.

27. Ta med dig lunch till jobbet

Hämt- och utemat är knappast billigt. Tvärtom så ligger snittpersonen nästan tusen kronor i veckan på utemat. Om samma person hade valt att ta med sig lunch så hade utgiften kunnat krympa åttafaldigt. Detta skapar ett otroligt utrymme för att spara pengar. Även om det kortsiktigt kan kännas mer bekvämt att äta ute så är det tyvärr på många sätt ekonomiskt självmord. Överväg därför att istället fokusera på att ta med dig lunch till jobbet. I positiv bieffekt är att du även får större kontroll över din tid.

28. Laga trasiga kläder

Att köpa nytt istället för att laga har kommit att bli något utav tidens melodi. Fast det ligger förändring i luften. Allt fler väljer att laga trasiga kläder istället för att springa iväg och köpa nya. I många fall är det enklare än man tror. Tråd, nål, några få stygn och en eventuell lapp är ofta allt som krävs för att kläderna ska bli som nya. Med tiden lär man sig även att göra småförändringar som säkerställer att kläderna blir unika. Samtidigt som det leder till besparingar så blir det lätt en hobby. När du väl har fått till snitsen så kommer du märka att det verkligen var värt att laga kläder, då du nu har utvecklat en ny egenskap.

29. Umgås med dina barn istället för att underhålla med prylar

Utan att göra ett värderande ställningstagande så är det på objektiv och statistisk nivå sant att barn aldrig tidigare haft tillgång till så mycket elektronik och underhållning. I de flesta fall så handlar det om mobiltelefoner och surfplattor. Många föräldrar har fått uppleva att det är helt enkelt är enklare att låta barnet skapa sin egen värld utifrån de förutsättningar som tekniken gör. Men ofta är det en kostsam och sällan långsiktigt hållbar väg. Genom att välja traditionellt socialt umgänge så kan du bespara dig och din familj många utgifter, och även få en bättre relation till dina barn.

30. Förhandla räntor med din bank

Även om den pågående kreditexpansionen har gjort att man som enskild bankkund inte är värd lika mycket som förr, så finns det ändå utrymme för att förhandla. Oavsett om det handlar om låne- eller sparräntor så kan man i många fall förändra förutsättningarna genom att enkelt samtal. Men för att du ska få som du vill är det en bra idé att vara påläst. Kontrollera om andra banker har mer förmånliga erbjudanden, och förklara för din befintliga bank att du kommer behöva byta om de inte kan ge dig ett lika bra erbjudande själva.

31. Läs gamla klassiker – Gratis e-böcker

Trots att upphovsrätt förknippas med en sorts evig och oundviklig naturkraft, så är verkligheten lite annorlunda. Upphovsrätten löper nämligen ut, om det inte vidtas särskilda åtgärder. Detta betyder att många gamla klassiker numera är fritt tillgängliga och helt lagliga att ladda ned. Ta chansen att välja en klassiker istället för att kasta dig över den senaste deckaren. Du kommer definitivt att överraskas över hur mycket klassikerna har präglat vår samtid. Och du kommer helt klart märka var många samtida författare har fått sin inspiration.

32. Titta på gamla klassiker – Gratis film

Precis som med böcker så finns det numera ett stort antal filmer vars upphovsrätt helt enkelt har löpt ut. Och det gör att de finns fritt tillgängliga på internet att endera strömma eller ladda ned. Vid det här laget representerar dessa filmer ett enormt utbud, och du kan utan problem göra en riktigt gedigen resa genom filmhistorien. Genom att se de gamla klassikerna så får du även bättre insikt i vad som har skapat vårt moderna bildspråk.

33. Drick vatten istället för läsk

Läsk är i många hushåll en stor utgift. Och många personer dricker i snitt en liter läsk om dagen. Om man jämför med vatten, som helt enkelt är gratis, så innebär det en enorm utgift. Om du på sikt märker att du saknar kolsyra så kan du välja ett köpa en kolsyremaskin. För oavsett hur man än vrider och vänder på saken så kommer vatten före läsk att bli ett ofelbart sätt för dig att spara pengar. Men det är inte säkert att det kommer gå helt smärtfritt. Ofta tar det ett tag att avvänja sig från söt eller sockrad läsk.

34. Undvik snabbmat

Snabbmat är en spännande lockelse. Det är gott, sparar tid och finns där precis när vi vill det. Utöver det så blir det lätt en given del av fredagsmyset, filmkvällen eller egentiden. Men det är även en lurig företeelse då det snabbt leder till dyra vanor. För snabbmat är så klart långt ifrån gratis. Och i många fall så leder ett enskilt mål snabbmat till en utgift på flera hundra kronor. I jämförelse med egenlaget så är det en hiskeligt kostsam syssla. Sträva därför efter att förbättra din matlagningskonst.

 

35. Stäng av TVn – Få mer tid över

Även om en TV är ett givet inslag i de flesta personers vardag, så är den även en riktig tidstjuv. Ofta märker man inte hur tiden går när man väl har slagit sig ned framför den. Och denna tid hade i många fall kunnat spenderas på något mer gynnsamt. Så istället för att bänka dig framför din TV, spendera tiden på att fundera på ett eventuellt extrajobb, kravlöst umgänge eller annat som minskar din stress och på sikt främjar förutsättningarna för en sund ekonomisk situation. Även om det är lockande att använda TV-apparaten som avslappning så leder det i de flesta fall bara till mer stress.

36. Ta bort Facebook

Precis som med en TV så är Facebook en otrolig tidstjuv. Men faktiskt i ännu värre utsträckning. För till skillnad från en TV så håller Facebook oss ständigt på tårna med notiser via våra mobiltelefoner. Detta stjäl inte bara tid, utan påverkar även våra förmågor att med fullgott resultat genomföra övriga sysslor. Därför föreslår vi att du tar bort Facebook och fokuserar på att vara här och nu. Många som har gjort denna resa har i efter hand insett hur destruktiva sociala medier har varit för såväl deras välmående som ekonomi.

37. Sälj det du inte behöver

Vi lever i en materiell värld. Det kan vi inte förneka. Men det betyder inte att vi på ett personligt plan behöver existera i materiellt överflöd. För prylar kostar, tar plats och blir ofta något man måste arbeta för att sköta, lagra eller förvara. Därför är det en bra idé att med viss regelbundenhet ta en titt på de saker man äger, och sälja de saker man inte behöver. På så sätt får du utrymme till det som är mer väsentligt, samtidigt som du får mycket mer pengar över.

38. Köp inte mer än vad du använder

Vi svenskar verkar särskilt benägna att köpa de saker vi anser kan vara bra att ha. Det leder i många fall till att vi har allahanda konstiga lager med prylar som vi kanske aldrig ens kommer att använda. Och det gäller allt ifrån mat till kläder och hemelektronik. Därför föreslår vi att du vid nästan inköp inte bara funderar på om du verkligen behöver den sak du planerar att köpa, utan även om du verkligen behöver den mängd som du planerar att köpa.

39. Skippa energidrycken

Bland personer under fyrtio så är konsumtionen av energidrycken oproportionerligt hög. Och i många fall är det en utgift som man när allt kommer omkring inte har råd med. För på sikt blir den helt enkelt orimligt hög. Om du känner dig träffat så kan du såväl överväga att växla till klassiskt kaffe, eller fundera på om du överhuvudtaget behöver denna energikick. Oavsett vilket av alternativen du väljer så kommer du definitivt att spara pengar och få dem över till de saker som är mer väsentliga.

40. Sluta röka eller snusa

Från att ha varit i en fallande trend så har nikotinprodukter återigen blivit populära. Främst bland yngre. Och många som röker eller snusar gör det dagligen i sådan stor utsträckning att det motsvarar en betydande och kännbar utgift. Så om du regelbundet använder nikotin är det en bra idé att fundera på alternativ. Är det svårt att sluta kan gå från rökning till rökfritt och vidare till nikotinbaserade avvänjningsprodukter. På sikt kommer du absolut märka att det verkligen lönar sig att helt och hållet undvika nikotin.

41. Byt till lågenergilampor

LED- och lågenergilampor är en av vår tids mest otroliga uppfinningar. Aldrig tidigare har det varit möjligt att generera starkt ljus till i det närmaste obefintlig energiåtgång. Därför är det inte så konstigt att världen nu är i ett enormt skifte där man håller på att byta ut äldre belysningslösningar mot modern lågenergiteknik. På ett personligt plan så kan du haka på tåget och byta ut dina egna lampor. Det kommer ge dig mycket pengar över.

42. Släck lamporna när du inte behöver ljus

Ljuskällor använder ström, och det kan vi nog knappast förändra. Men det betyder att du även har kontroll över strömåtgången. Genom att inte ha tänt mer än nödvändigt, och släcka när du inte behöver ljus så kan du spara en hel del pengar varje månad. Dels genom att du minskar de regelrätta strömutgifterna, men även då du ökar livslängden på dina lampor. Då det är så enkelt att ta för vana att släcka ljuset när man lämnar rummet, så finns det egentligen ingen anledning att inte börja redan idag.

43. Välj energisnåla vitvaror

Precis som på belysningsfronten så har det hänt otroligt mycket i vitvarornas värld. Jämfört med äldre hushållsmaskiner så är de nyare alternativen oerhört energieffektiva. Har man kvar gamla vitvaror så kan man genom att köpa nya göra en långsiktigt smart investering, då de dels drar mindre ström men även är avsevärt mycket mer effektiva. Och kombinationen lägre elförbrukning, mer tid över och bättre resultat är väldigt oslagbar. Undvik däremot lockelsen att välja det allra dyraste alternativet bara för att. Fokusera istället på det som är väsentligt för dig och din familj.

44. Jämför alltid priser

Dessa dagar finns det väldigt många återförsäljare som ofta har en och samma produkt. För att konkurrera sinsemellan så har de att välja mellan att erbjuda mervärde eller lägre pris. De flesta väljer lägre pris, då det helt enkelt att enklast. Som konsument kan du dra oerhörd nytta av detta, då du bara genom att välja en annan återförsäljare ofta kan spara en massa pengar. Att det finns smidiga jämförelsesajter gör ju så klart inte saken svårare. Kom därför ihåg att alltid jämföra innan du väl bestämmer dig.

45. Välj att göra själv istället för att köpa

Även om det på många sätt sitter i ryggmärgen att köpa nytt när något gått sönder, köpa underhållning och köpa smarta lösningar, så går det faktiskt att göra saker själv. När något går sönder, eller när något behöver ordnas, ställ dig då frågan hur du kan lösa situationen med de saker som du har till hands här och nu. Utöver att det är väldigt mentalt stimulerande, så är det även ett sätt att spara pengar på utgifter som ofta är onödiga. Visar det sig däremot att du inte kan lösa det hela på egen hand, så är det så klart ingen skam i att faktiskt köpa.

46. Spendera mer tid i naturen

Den svenska allemansrätten är både unik och otrolig. I de flesta andra länder i Europa så får man endast besöka särskilda vandringsleder, då huvudregeln ofta är att allmänt tillgänglig mark faktiskt inte får beträdas. I Sverige är det omvänt. Här får i princip all mark, förutom den som ligger i anslutning till en bostad, får beträdas. Det gör att vi har enorma förutsättningar för att spendera tid i naturen. Bäst av allt? Det kostar ingenting. Så låt nästa utflykt bli till naturen.

47. Köp saker endast då priset är nedsatt

Ofta så handlar denna sorts tips om att man ska undvika att köpa. Men det är oundvikligt att man ibland faktiskt måste köpa saker. Och då får man göra det bästa av situationen. Genom att välja att köpa endast då en vara är nedsatt så kan du ofta spara mycket pengar på sikt. Om det handlar om livsmedel bör du välja att handla reavaror. Handlar det om hemelektronik så bör du vänta på en kampanj. Här kommer du se att tålamod är din vän, och på sikt utvecklar du både bättre självdisciplin och en sundare ekonomi.

48. Välj begagnat före nytt

I det rådande slit-och-släng-klimatet är det inte ovanligt att nästan helt oanvända kläder hamnar i second hand-butiker. Detta kan du använda till din fördel. Ha för vana att leda efter begagnade saker istället för att ständigt leta efter saker ur den senaste kollektionen. Det innebär både en spännande utmaning och ger dig chansen att komma i kontakt med saker du inte visste du ville ha. Allt till ett avsevärt mycket lägre pris. Du kommer även märka att du faktiskt får tillgång till ett mycket större, tidlöst och mer intressant utbud.

49. Välj mer förmånliga försäkringar

Försäkringsutgifter gräver ofta ett stort hål i hushållskassan. Men vi lever inte längre i tider då man endast hade ett endaste försäkringsbolag att välja. Tvärtom finns det ett flertal försäkringsbolag som alla strävar efter att få just dig som kund. Det skapar dels prispress, men även unika förutsättningar för att förhandla. Så kontakta ditt befintliga försäkringsbolag och säg att du har fått ett bättre erbjudande på annat håll, eller ta en titt på vad de andra bolagen faktiskt har att erbjuda. I många fall kan du minska dina befintliga månadskostnader för försäkringar.

50. Undvik standbyläget

Standbyläget är en lömsk bov. Det kännetecknas av att elektroniken står redo att användas så snabbt som möjligt, på bekostnad av elräkningen. För när man stänger av en TV med fjärrkontrollen, eller trycker på strömknappen på en spelkonsol så är det faktiskt inte säkert att de stängs av helt och hållet. Tvärtom så fortsätter de förbruka ström för att kunna aktiveras så snabbt som möjligt. Resultatet blir att de helt enkelt drar ström. Gör därför allt du kan för att se till att din elektronik är helt och hållet avstängd.

51. Ha inte varmare än nödvändigt

Om du betalar för egen uppvärmning så finns det mycket pengar att spara genom att inte göra det till en vana att ha väldig varmt. Enligt forskningen så mår vi som bäst när det är lite kyligt, och i tider då många väljer riktigt hög inomhusvärme så finns det många fördelar med att helt enkelt sänka termostaten. På sikt får du pengar över, och du kanske även gör din egen hälsa en tjänst. Var inte orolig om det känns ovant i början, på sikt kommer du att vänja dig.

52. Välj kvalitet före kvantitet

Att spara pengar har i viss utsträckning kommit att bli synonymt med att välja det billigaste alternativet. Och även om det kanske känns ekonomiskt i det korta loppet, så kan det i många fall leda till oväntade kostnader på lång sikt. För det billigaste alternativet kan nämligen bli dyrt på sikt, endera genom att saken helt enkelt går sönder eller att de kräver onödigt underhåll. Genom att välja kvalitetsprodukter så slipper du däremot detta, och kan vara säker på få ut så mycket som möjligt för varje enskild krona du spenderar.

53. Undvik kreditinköp

Kreditinköp kan vara lömska då man helt enkelt inte märker att man spenderar pengar, förrän fakturan kommer. Om du har för vana att handla på kredit så rekommenderar vi att du endera gör vad du kan för att etablera en strikt budget, eller ersätter ditt kreditkort med ett vanligt kontokort. För utan kreditutrymme är det avsevärt mycket svårare att ta stora, ogenomtänkta och ekonomiskt förödande beslut. Det finns så klart tillfällen då kredit är både gynnsamt och nödvändigt, men det gäller definitivt inte vardagsinköpen.

54. Planera födelsedagspresenter långt i förväg

Genom att planera inför födelsedagar långt i förväg så ökar chanserna för dig att köpa presenter till nedsatt pris. Och du får även längre chans att fundera noggrant på dina inköp för att undvika onödigt dyra inköp i sista sekunden. Du får även möjligheten att satsa på att tillverka något själv istället för att köpa. För hur man än vrider och vänder på det så är tiden i många fall privatekonomins bäste vän.

55. Planera julen långt i förväg

Precis som med födelsedagar så har man mycket att vinna på att planera julen långt i förväg. När det kommer till julklappar så får du många tillfällen att köpa på rea. Men när det kommer till själva julfirandet finns ett särskilt förmånligt tillvägagångssätt. Om redan vid slutet av julen börjar planera inför nästa, så kan du köpa många julvaror till nedsatt pris. Detta gäller faktiskt allt ifrån pynt till livsmedel. Med god framförhållning kan du få en unik jul till riktigt lågt pris.

56. Skriv ned dina löpande utgifter

Om du vill spara pengar så är det viktigt att du har koll på dina utgifter. Annars blir det som att fumla runt i blindo. Därför rekommenderar vi att du under en månads tid skriver ned varje inköp du gör. Vid månadens slut så stryker du helt enkelt över de inköp som var onödiga, och undviker dem nästa månad. På så sätt får du både en utmaning och ett smidigt sätt att förbättra din ekonomi. På sikt kommer du även lära dig väldigt mycket om dina köpmönster, och varför du väljer vissa saker framför andra.

57. Res med allmänna transportmedel

Att en bil ofta är ett måste är ingen hemlighet. Men en bil är också väldigt dyr. Bor du centralt kan du överväga att helt och hållet skippa bilen och åka med allmänna medel. Bor du längre bort så kan det vara en idé att låta allmänna färdmedel komplettera bilåkandet. Oavsett vad som passar dig bäst så finns det många pengar att spara på lite noggrant val av färdmedel. Är du riktigt vågad så kan du till och med fundera på om inte en cykel vore ett bra alternativ.

58. Klipp ditt hår själv

Många av oss har frisyrer som faktiskt inte är särskilt omständliga. Men ändå besöker vi med regelbundenhet frisörer och spenderar dyra pengar på våra respektive hårstilar. Om du istället väljer att helt på egen hand ta hand om ditt hår så kommer du märka att du får en chans att spara oerhörda mängder pengar. Som bonus kommer du även att bli bättre med både trimmern och saxen, vilket gör att du på sikt kommer kunna ta hand om hela familjens hår.

59. Gör långkok

Precis som att de små regelbundna inköpen har en negativ inverkan på sparförmågan, så kan småätande ha samma effekt. Ett sätt att motverka detta är att alltid ha tillgång till lättillgänglig och prisvärd mat. I detta hänseende är långkok och grytor en räddare i nöden. Genom att tillaga stora mängder kan du frysa mat och på sikt bygga upp en buffert. Det gör att du kan undvika lockelsen att köpa snabbmat, och även kan dra nytta av större inköp av råvaror.

60. Reparera och underhåll saker

Precis som med kläder så finns det mycket pengar att tjäna på att ta kontroll över underhållet av sina saker. Det kan handla om allt i från bilens motorfilter till mobiltelefonens batteri. Så länge du lägger dig på en kunskapsnivå som känns rätt så kan du med stor fördel ta hand om dina egna saker. Detta leder till att du lär dig mer om grejerna du äger, och att du sparar pengar på sikt. Helt klart något som bara är positivt.

61. Ha ett matförråd

Om man alltid har tillgång till mat så minimerar man risken att man lockas att köpa onödigt dyr snabbmat eller småäta godsaker. Därför föreslår vi att du ser till att alltid ha tillgång till de råvaror som krävs för att laga åtminstone en enkel måltid. Med fördel kan du även välja att ha tillgång till konserver, vilket även säkerställer att du har ett litet nödförråd av mat om något oväntat skulle hända. För precis som med annat kan noggrann planering av mat vara ett enkelt sätt att spara pengar.

62. Fokusera på ordning och minimalism

Ordning och minimalism kanske låter pedantiskt. Men du behöver absolut inte dra det till den yttersta spetsen. Vad vi menar är att du bör fokusera på att skaffa saker som gör vad de ska utan att vare sig kräva alltför mycket underhåll eller ta alltför mycket plats. Detta lämnar nämligen automatiskt plats för det som är mer väsentlig. Och du får även ofta därmed även tillgång till saker som är multifunktionella i den utsträckningen att de kan ersätta flera andra mer otympliga saker. På sikt kommer du märka att det ger dig större kontroll över din egen vardag och ger dig mer tid över till det som du känner är viktigt.

63. Använd inte bilen mer än nödvändigt

Bilen är ett fantastiskt men kostsamt färdmedel. Turligt nog så väljer du själv i vilken utsträckning du vill använda den. Många av våra övriga tips har den indirekta effekten att de minskar bilanvändningen, men om du vill minimera bensinkostnaderna så bör du alltid fundera om du inte kan skjuta upp åkturen eller om du inte kan promenera istället. En bra idé är att planera saker på sådant sätt att du kan kombinera två sysslor i en och samma biltur.

64. Odla kryddor

Att odla är både stimulerande och ekonomiskt givande. Men har du ont om utrymme, eller inte känner dig så överdrivet engagerad, så kan du med fördel välja att odla just kryddor. Det finns många spännande alternativ som växer bra i vårt nordiska klimat, och du kommer att kunna spara mycket pengar om du annars ofta köper färska kryddor. Du kommer att bli överraskad över hur enkelt det faktiskt är, och vilken skillnad det är i smaken jämfört med egenodlade kryddor och det som man köper i butik.

65. Ät en stadig frukost

Känner du igen påståendet att frukosten är dagens viktigaste mål? Vi är inte helt övertygade om att det stämmer. Men vad vi vet är att en stabil frukost gör att du kan undvika småätande, kan vara mer effektiv under dagen och kan vänta längre tills nästa mål. Därför rekommenderar vi helt klart att du lägger lite extra krut på din frukost. Vad som passar dig bäst kan vi såklart inte svara på, utan det får du justera på egen hand. Men se till att få med både fibrer och proteiner får att säkerställa så långvarig mättnadskänsla som möjligt.

66. Spara rester från matlagningen

Att spara rester i kylen, eller frysa in dem om det sker så snabbt som möjligt, är ett smart, säkert och pengabesparande sätt att få ut det mesta av sin matlagning. Det motverkar även det ofta stora matsvinnet som vi mer eller mindre omedvetet utsätter våra plånböcker för. Att spara resterna gör även att du får tid över, då du inte behöver spendera lika lång tid på nästkommande måltid. Helt klart en bra rutin för att spara pengar och tid.

67. Dra nytta av bortskänkes

I en tid då de flesta av oss har fler saker än vi kan hantera så har man ibland inget alternativ än att slänga saker. Många väljer däremot att istället skänka bort saker, då det ger någon annan chansen att dra nytta av prylarna. Därför vet man aldrig riktigt vad man kan hitta som bortskänkes. Därför finns det stora möjligheter för dig att spara pengar på att ta emot saker som skänks bort, istället för att per automatik köpa nytt.

68. Överväg att flytta till ett billigare område

Att flytta kan i många fall kännas som en väldigt drastisk åtgärd. Men i många fall är det ett sätt att spara enorma mängder pengar, oavsett om du äger hus eller bor i lägenhet. Så sätt dig ned och fundera på jobbmöjligheter, omkostnader och förutsättningar gällande en flytt. Även om det inte är aktuellt just här och nu, så är det en bra idé att ha koll på framtida förutsättningar för en prisvärd och ekonomisk flytt. Kom däremot ihåg att inkludera hela familjen i funderingarna, så att alla funderingar och perspektiv synliggörs.

69. Besök biblioteket mer ofta

I Sverige har vi en unikt omfattande bibliotekstjänst. Inte bara får man tillgång till böcker, utan man kan även låna musik, ljudböcker och filmer. Utöver det så får man via bibliotek ofta tillgång till streamingtjänster. Så om du inte redan har ett bibliotekskort rekommenderar vi verkligen att du skaffar ett. Eftersom det är helt gratis så har du inget att förlora. Om du har barn så får du via biblioteket även tillgång till ett enormt antal barnböcker och barnfilmer.

70. Samla dyra smålån

Smålån kännetecknas av att det handlar om förhållandevis småbelopp men höga räntor. Det innebär att en blygsam summa ofta leder till oväntat stora återbetalningskostnader. Har du haft för vana att använda dessa lånetjänster är risken stor att du har flera små lån som nu ligger och samlar räntekostnader. Då bör du verkligen överväga att samla dessa lån hos en traditionell bank eller kreditinstitutet. Vad detta innebär är att de ger dig ett lite större lån, med vilket du avbetalar de mindre lånen. Och då större lån hos vanliga banker ger bättre ränta så leder det på sikt till lägre omkostnader.

71. Släng reklamen istället för att läsa den

Slänga reklamen? Det kommer såklart i sig självt inte att leda till att du sparar pengar. Men om man funderar på vad syftet med reklamen egentligen är, så blir det uppenbart att dess främsta syfte är att få oss att konsumera. Genom att inte läsa reklamen så tar du kontroll över ditt köpmönster, och ser till att du inte blir påverkad mot din vilja. Vad vi föreslår är att du skipper reklamen, och själv tar reda på utbudet när du väl känner att det är dags att köpa. Men du behöver inte ta det hela till extremer. Ta gärna del av reklam från matbutiken då det gör att du kan ta del av kampanjer.

Hitta läckorna som släpper in kalluft

72. Hitta läckorna som släpper in kalluft

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet så kan okontrollerat luftintag leda till allt ifrån försämrad inomhusluft till dålig uppvärmning. För det är ofta genom springor som den kalla luften smyger sig in, utan att bli uppvärmt på vägen. Om du täpper till dessa läckor, och ser till att luften endast kommer in genom ventiler så kan du säkerställa mer effektiv luftomsättning och uppvärmning. Det sparar helt klart pengar på sikt.

73. Fokusera på det positiva

Att fokusera på det positiva är faktiskt en av de allra viktigaste saker om man vill spara pengar långsiktet. För ibland kommer det kännas helt hopplöst och meningslöst att spara småkronor på att bortprioritera det som man känner att man faktiskt vill göra. Men du kommer att märka att det förbättrar din självdisciplin, ger dig förståelse för ditt beteende och ditt köpmonster och gör det enklare att spara mot långsiktiga mål. Så försök vara positiv och känn nöjet i att existera här och nu.

74. Starta ett företag vid sidan av din anställning

Ett starta ett företag kan vara en riktigt smidig väg till en extrainkomst. Så länge du inte sätter ribban alltför hög, eller lägger det på en nivå där stressen tar över, så är det både utmanande, spännande och belönande att driva företag. Det gör dig även möjligheten att få en extra intäkt som du kan lägga undan, eller spendera på saker som på sikt minskar övriga utgifter. Var däremot beredd på att det kan vara en hel del administration, och att det alltid finns en risk att det blir överväldigande mycket arbete. Se därför till att sluta i tid om du märker varningssignaler att det blir för mycket vid sidan av din anställning.

75. Tjäna pengar på enkäter eller mikrojobb

Om du inte vill löpa hela linan ut och starta egen verksamhet så kan du istället välja att satsa på mikrojobb och att göra enkäter. Denna sorts sidoinkomst är inte särskilt krävande, och kan utan problem klassificeras som hobbyverksamhet. Därför krävs egentligen ingenting för att komma igång. Skaffa bara ett konto hos några av de tjänster som erbjuder denna sorts uppgifter, så kommer du inom kort vara på god väg mot extra pengar i plånboken.

76. Välj kvalitetsvaror som håller längre

Inköp kan vara endera kortsiktigt eller långsiktigt fördelaktiga. När det handlar om produkter och tjänster som ska göra nytta under lång tid är det oerhört viktigt att de är långsiktigt fördelaktiga. Se därför till att välja kvalitativa saker. Detta gäller egentligen både produkter och tjänster, då det sällan lönar sig att stirra blind på den kostnad som uppstår precis i samband med köpet. Så försök att alltid tillämpa ett långsiktigt helhetsperspektiv. Då märker man oftast att kvalitet alltid vinner i längden.

Använd inte ugn och spis mer än nödvändigt

77. Använd inte ugn och spis mer än nödvändigt

Ugnen och spisplattorna är stora energitjuvar. Även när det kommer till induktionsteknik. Anledningen är att den alltid måste värme hela utrymmet oavsett hur lite man tillagar. Därför lönar det sig i många fall att använda nischade produkter såsom vattenkokare, brödrost, slow cooker och annat. Överväg därför att endera helt enkelt minimera ditt användande av ugn och spis, eller köpa särskilda smarta produkter som avlastar ugn och spis och ger samma resultat men mindre strömåtgång.

78. Hitta hemmets energibovar

Med hjälp av en enkel energimätare som du sätter mellan vägguttaget och kontakten så kan du få reda på hur mycket ström en viss apparat drar. Ofta kan det komma som en chock hur mycket ström den bärbara datorn eller TV-apparaten faktiskt använder. När du väl har identifierat energibovarna så kan du välja att endera använda dem mindre, eller ersätta dem med mer energieffektiva produkter. Valet är ditt, men första steget är alltid att hitta var strömmen egentligen tar vägen.

79. Minimera din stress – Ta bättre beslut

Det finns många fördelar med att minska stressnivån, såväl hälsomässiga som finansiella. För när vi minskar mängden stress som vi utsätter oss för så tar vi både bättre beslut, och slutar även att söka de små kickarna som vi ofta får genom små inköp. Så vill du spara pengar, och få tid över till att fundera på hur du på bästa sätt får kontroll över dina finanser, så är det helt klart en bra idé att satsa på att minska stressen. Men hur gör man det? Sov bättre, ät bättre och ta dig tiden att vara är och nu är vanligt förekommande tips. Men det är bara du själv som vet vad som fungerar för dig.

Ta ut pengar och betala kontant

80. Ta ut pengar och betala kontant

Att ta ut pengar istället för att använda kortet kommer inte per automatik att leda till sparade pengar. Men det gör att pengar går från att vara siffror på ett konto till att vara något verkligt och högst påtagligt. Det känns helt enkelt jobbigare att göra slut på en sedelbunt, jämfört med att blippa ett kort. Så om du vill hindra dig själv från onödiga utgifter så är det en bra idé att ta ut månadens budget och helt enkelt betala kontant.

Gör smartare inköp

81. Gör smartare inköp – Litet och smidigt före stort och otympligt

När vi gör genomtänkta inköp så får vi i de flesta fall produkter som är både bättre och mer lämpade för vad vi nu planerar att använda dem till. Därför bör du verkligen tänka igenom varje enskilt köp. Särskilt när det handlar om möbler. Genom att prioritera små och smidiga saker framför klumpiga prydnadsmöbler så kan man i många fall få både billigare och mer användbara möbler. Så ta för vana att fundera på huruvida ditt planerade inköp verkligen är smart.

82. Ta inga matbeslut på fastande mage

Det kanske inte kommer som en överraskning att man blir mer impulsiv om man handlar mat på fastande mage. Så undvik i största möjliga mån att handla ätbara saker på fastande mage. Och om du storhandlar så bör du definitivt se till att handla i anslutning till en riktigt stor måltid. På så sätt hindrar du smaksinnet och dina impulser från att ta kontroll över din handling. Det är ett smart sätt att spara pengar genom att undvika onödiga utgifter.

83. Prata öppet om dina pengafunderingar

Det sägs att de bästa idéerna uppstår i grupp. Hur som helst är det alltid skönt att kunna prata öppet och ärligt om sina pengafunderingar. Så om du känner mista lilla hämning kring att prata om ekonomi så är det dags att komma över den. Lita på att dina vänner kommer att förstå din situation. Du kan vara säker på att flera av dem har haft samma funderingar. Funderingar kring att spara pengar är något som alla har haft. Och det är absolut inget som man behöver dölja.

84. Se till att ha rätt lufttryck i bildäcken

Lufttryck i däck är faktiskt väldigt viktigt när det kommer till såväl väghållning som bränsleförbrukning. Fel lufttryck kan därför leda till både ökad risk i trafiken, och onödigt omfattande bränslekostnader. Ta därför chansen och kontrollera dina däck så fort du får chansen. Vilket tryck som är bäst framgår i de flesta fall av bilens manual. Och de flesta mackar har gratis lufttrycksmätare som gör att du utan problem kan kontrollera och fylla på dina däck.

85. Mat är näring – Inte underhållning

Det är väldigt vanligt att vi förknippar mat med nöje. Oavsett om det handlar om att gå ut och äta, sitta i TV-soffan eller unna oss något vid motgångar så har dessa saker som gemensamt att man använder mat för andra syfte än att ge kroppen näring. Om du lyckas identifiera de gånger du använder mat i andra syften, så kan du även på sikt hindra dig själv från att göra det. Och då märker du snabbt att det finns mycket pengar att spara. Försök istället fylla ditt liv med sysslor som inte innebär löpande utgifter.

86. Använd rakhyvel – Eller spara ute skägget (Om du har något)

En hårtrimmer eller elektrisk klippmaskin är ofta dyrare än man kan tro. Inte bara drar de ström, utan kräver även underhåll och blir förr eller senare för slöa för att användas. Så om du inte bestämt dig för att på egen hand klippa ditt hår, och därmed gjort en långsiktigt rationell investering i klippmaterial, så rekommenderar vi att du håller dig till en prisvärd rakhyvel eller helt enkelt låter håret växa.

87. Utnyttja friskvårdsförmåner – Minska gymkostnaderna

Dessa dagar är det väldigt vanligt att företag erbjuder sina anställda allahanda förmåner i syfte att främja hälsa och motivera fortsatt träning. Kontakta därför din personalavdelning och se vilka förmåner som just din arbetsgivare ger. I många fall kommer du märka att du har chansen att träna på betalt arbetstid. Om så är fallet får du en unik chans att minska dina omkostnader när det kommer till träning. Det är även en fantastisk chans att lära känna sina medarbetare lite bättre.

88. Läs böcker om pengahantering

Det finns oändligt många böcker om sund pengahantering. Såväl gamla klassiker som nya. Genom att läsa dem kan du få bättre förståelse för ekonomi på såväl personnivå som på lands- och världsnivå. Om du ser till att med regelbundenhet läsa denna sorts böcker kommer du snabbt att märka att det blir som naturligt att agera pengasparande istället för pengaslösande. Bäst av allt är att många gamla klassiker numera finns gratis på internet, och att du via biblioteket kan hitta de flesta nya böcker om att spara pengar.

89. Välj alltid kortaste färdrutten

Ibland lockas man att ta en extra sväng med bilen. Men på sikt kan det vara riktigt förödande för ekonomin. Särskilt då många små regelbundna utgifter tillsammans leder till ett riktigt stort hål i plånboken. Ta därför för vana att alltid välja den kortaste rutten. Och om du vill ta en nöjestur så bör du se till att spara den till en särskild dag i veckan. På sikt kommer du att få bättre insikt i ditt körmönster, och det blir då enklare att köra ekonomiskt.

90. Leta efter kuponger i matbutiken

I matbutiken finns det ofta förmånliga kuponger som gör att du kan prova nya produkter till nedsatt pris, eller köpa flera av samma vara till en mer förmånlig slutsumma. Om du har ett vakande och observant öga så kommer du lägga märke till att dessa kuponger döljer sig lite här och var i matbutikerna. Även om du inte planerar att använda en viss kupong direkt, så ta för vana att ändå plocka en kupong. Du kanske får nytta av den i framtiden.

91. Prata istället för att göra saker

En stor del av vår tid går till att göra saker. Ofta sker det mekaniskt utan att vi egentligen funderar närmare på det hela. Det kan handla om allt ifrån slentrianmässiga möten på ett café, till biobesök. Även om det helt klart kan vara roligt och tillfredsställande att göra saker i grupp, så kan det vara minst lika givande att bara träffas och prata. Så välj bort en aktivitet, och föreslå att ersätta den med rent och skärt kravlöst umgänge. Det blir både en utmaning och sparar pengar.

Gräv inte ned dig i felsteg

92. Gräv inte ned dig i felsteg

Det värsta kan man göra är att döma sig själv. Det motverkar inte bara framsteg utan blir även en direkt motpol till förbättring. Acceptera därför att alla gör fel ibland och gå därefter vidare. Det betyder så klart inte att du ska ta lätt på felstegen. Tvärt så bör du acceptera att de har hänt, utvärdera varför och först därefter släppa dem. Poängen är att inte låta sig själv älta i faktumet att felsteget har skett. Då är du redan på god väg till förbättring.

93. Välj begagnad bil före ny

Bilar är sällan en ekonomisk framgångssaga. De kostar i drift, underhåll, försäkringar och skatter. Ibland känns det som att en bil bara handlar om utgifter. Men något som är särskilt viktigt att komma ihåg är att nya bilar har en drastisk värdeminskning. I princip samma sekund som de blir sålda så tappar de en stor den av värdet. Det betyder att du aldrig kan få igen pengar genom att sälja bilen vidare. Överväg därför att välja en begagnad bil istället för en ny bil. I de flesta fall är detta det ekonomiskt rationella valet.

94. Byt till billigare abonnemang

Dessa dagar har vi alla möjliga abonnemang. Internetabonnemang, mobilabonnemang, filmabonnemang, musikabonnemang och så vidare. I många fall är de även ganska dyra. Genom att noggrant fundera på om du verkligen behöver alla abonnemang, eller om du kan ersätta dem med billigare alternativ, så kan du i många fall spara väldigt mycket pengar. Ofta så märker man att många av abonnemangen fyller samma funktion, och att de därför kan ersättas helt och hållet.

95. Byt ut dyra hobbies mot billiga

Det finns många aktiviteter som är väldigt roliga och givande, men samtidigt oerhört kostsamma. Om din ambition är att spara pengar så kan du med fördel byta ut några av de kostsamma hobbies mot billigare alternativ. Även om det kan kännas hårt så kommer det i många fall löna sig på lång sikt. Och det är så klart inget som säger att du inte kan återuppta dina dyra hobbies vid ett senare tillfälle. Du kanske måste förbereda dig på att du inte kommer kunna välja lika sociala hobbies som annars.

96. Välj fysiskt och analogt före digitalt – Mindre strömförbrukning

Vi är omgiven av elektronik som ständigt slukar resurser. Hushållens strömförbrukning ökar för varje år, trots att produkter blir alltmer resurseffektiva och strömsnåla. Vill du ta kontroll över din strömförbrukning så är det en bra idé att bortprioritera det digitala till förmån för det traditionella. I praktiken kan det innebära allt i från att byta bort e-boken mot biblioteksboken, till att promenera till grannen istället för att ringa. Hur långt du vill gå avgör du helt och hållet själv.

97. Lät dig hitta den gyllene gränsen – När nog är tillräckligt

Det finns ett påståendet som säger ingen orkar ligga på en 100%-ig nivå hela tiden. Vad detta betyder är att du kommer bränna ut dig om du inte tar dig tid till lugn och ro. Även om det lockar att ge precis allt du har för att spara pengar, så måste du komma ihåg att syftet är att det hela ska vara långsiktigt hållbart. Därför föreslår vi att du lägger dig på en rimlig nivå, och ökar utifrån hur mycket du orkar. I detta fall kan det innebära att välja ut några få av våra tips, och öka dem i takt med att du känner att du klarar det.

98. Välj gratis barnaktiviteter

Det finns många gratis barnaktiviteter. Allt ifrån öppen förskola till sagostund på biblioteket. I många fall så ger kommunerna information om vilka aktiviteter som anordnas. Även om resursbrist på senare tid tyvärr fått många att dra ned på gratis barnaktiviteter, så finns det fortfarande många gratis alternativ där ute. Håll ögonen öppna och hör dig för. Du kommer helt klart att hitta en hel del som passar.

99. Släpp en last i månaden

Oavsett om du har för vana att dricka en öl på fredag, snusa, dricka läsk, köpa appar som verkar roliga eller något helt annat så är det en bra idé att fundera på om det inte är en bra idé att släppa denna last. För i många fall så kan blygsamma summor på sikt leda till enorma utgifter. Och de flesta av våra laster kostar faktiskt en hel del. Du kommer även att märka att det ger dig större kontroll över din vardag, och att du får bättre insikt i dina egna beslut.

100. Ha roligt

Det kanske viktigaste är att se ditt projekt att spara pengar som en rolig grej. Genom att undvika att investera alltför mycket identitet och prestige i att lyckas, så kommer du inte drabbas lika hårt av eventuella motgångar och samtidigt ha riktigt skoj på din väg till framgångsrikt sparande av pengar. Vi är övertygade om att roligheten står i direkt relation till dina chanser att lyckas med att spara pengar. Så glöm alla tvång och måsten. Låt det vara roligt att spara pengar!

Sammanfattning spara pengar

Efter att ha läst den här artikeln om att spara pengar hoppas vi nu att du har fått både idéer och inspiration som du kan använda i din vardag för att spara ännu mer pengar.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]