Hur du skaffar ett kreditkort

Hur du skaffar ett kreditkort
Av Per Svensson •  Uppdaterad: 12 januari 2020 •  7 min

Sverige är ett av de länder som kommit längst i avvecklingen av pengar. På många transporter idag är det i dag omöjligt att betala med kontanter, detsamma gäller i vissa affärer och det finns även bankkontor som vägrar att befatta sig med kontanter.

Anledningen till att man slutar med kontanthantering är först och främst att man vill minska rånrisken, men även att man vill spara in på de kostnader som kontanthantering medför.

För oss som konsumenter innebär det att vi måste hitta nya sätt att betala på.

Ett av dessa sätt är att skaffa kreditkort.

Men hur gör man det?

Det är en av de frågor som vi skall försöka besvara här, men låt oss först reda ut begreppen lite.

 

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalkort där du handlar för lånade pengar. Inga pengar kommer att dras från till exempel ditt bankkonto vid själva inköpet. I stället får du en faktura i slutet av varje månad. När fakturan kommer kan du i många fall välja att antingen betala hela summan på en gång, men vissa företag accepterar att man delar upp betalningen över en längre period genom att göra delbetalningar varje månad.

Vilka är kreditkortsaktörerna?

När du handlar med kort är det flera steg mellan din plånbok och det företag du handlat av. Först är det kortutfärdaren, vilket kan vara en bank eller ett företag, sedan är det kortinlösarföretaget, vilket det finns flera av, till slut är det själva kortföretaget som det också finns flera av. De största är Visa, Mastercard och American Express (den sistnämnda är ändå relativt liten, de har cirka 5 procent av den amerikanska marknaden).

Naturligtvis vill varje steg i den här kedjan helst ha lite pengar från dig för att de skall utföra sin del. Hur mycket, beror i första hand på avtalen mellan de olika aktörerna.

Hur ansöker man om kreditkort?

Det är lätt att ansöka om ett kreditkort prata med din bank, eller fråga till exempel i den matvaruaffär eller på den bensinstation du brukar använda dig av. De flesta ingår i någon kedja som erbjuder kreditkort, även flera fackförbund erbjuder kreditkort. De flesta kreditkort har också andra fördelar förutom att låna ut pengar. Exempel på det är bonusar, rabatter och reseförsäkring.

Vilka är kraven för att få ett kreditkort?

Kraven skiljer sig beroende på avtalen mellan de olika aktörerna och sträcker sig från inga alls till att du är arton eller tjugo år, har ett fast arbete och inte har några betalningsanmärkningar hos kronofogden. Generellt sett är det billigare för dig att äga och använda ett kreditkort med många krav för acceptans än att ha ett kort med få eller inga krav, men ibland måste man på grund av sin personliga situation använda sig av ett dyrare alternativ.

Hur mycket kredit kan jag få?

Det beror på flera olika orsaker. Först och främst avtalet mellan kortutfärdaren och kortinlösaren och vilka garantier kortutfärdaren ger, men dessutom på hur kreditvärdig kortutfärdaren anser dig vara. Detta bygger på din ekonomiska historia. Har du tidigare skött dina inbetalningar i tid, finns du registrerad hos kronofogden med betalningsanmärkning och så vidare, men även sådana saker som om du har fast jobb och vad din lön är.

De flesta kortutfärdare ger en maximal kredit på 20 000 till 50 000 kronor, men det finns enstaka som ger upp till 250 000 kronor.

Vad är fördelarna med kreditkort?

Fördelarna med att skaffa kreditkort är framförallt två. Vi har alla ibland en tuff ekonomisk månad då och då, men om vi har ett kreditkort kan vi fördela den kostnaden över flera månader. Det kanske kostar lite extra, men är oftast värt den extra kostnaden. Den andra fördelen är att man kan köpa varor eller tjänster när de säljs som mest förmånligt även om man inte har pengar till det just då. Det finns även en annan fördel. Om man skulle råka ut för en tillfällig olycka eller sjukdom har man med kreditkortet oftast en ekonomisk hjälp som gör att man kan klara av situationen.

Vad är nackdelarna med kreditkort?

Nackdelarna är i huvudsak två och om de uppstår beror helt på dig själv.

  1. Den ena är att varan eller tjänsten kan bli några procent dyrare om du köper den med ett kreditkort, detta beroende på hur många procent aktörerna kräver och hur du betalar. Om du betalar hela summan direkt när fakturan löper ut eller om du väljer att betala över flera månader. Även i det sistnämnda fallet kan priset för varan eller tjänsten bli lägre. Det beror helt enkelt på hur mycket man satt ner priset.
  2. Den anda nackdelen handlar helt enkel om att känna och vara ärlig mot sig själv. Om man är en person som har dålig ekonomi och gärna impulshandlar kommer med högsta trolighet ett kreditkort att innebära ett problem för dig med växande skulder som en följd.

Finns det andra nackdelar?

Ja faktiskt att det finns tre till, återigen beror det på hur du använder ditt kreditkort. I samtliga fall handlar det om att handla på nätet. Om du aldrig kommer att använda ditt kort för att handla över nätet behöver du inte bry dig om detta, men om, bör du veta följande. I samtliga fall gäller det en jämförelse mellan debitkort, där kostnaden dras direkt från ditt bankkonto och kreditkort, där du betalar senare.

  1. I vissa länder och bland vissa företag accepterar man inte betalning via kreditkort. Detta beror på bankreglerna. Alla kortköp innebär en extra kostnad för företagen. I flera länder säger regeln att om kunden betalar med debitkort får företaget lägga denna extra kostnad på köparen, medan om kunden betalar med kreditkort får företaget stå för den extra kostnaden
  2. Om du betalar med ett kreditkort är du ansvarig för hela inköpet. Om du betalar med debitkort har banken ett visst ansvar. Detta innebär till exempel att om du köper en vara med ditt kreditkort och den inte motsvarar dina förväntningar eller inte levereras får du själv stå för alla kostnader. Om du handlar med ett debitkort går banken i de flesta fall in och hjälper dig, alternativt står för kostnaden.

Skaffa kreditkort bra eller dåligt?

Som vi har försökt beskriva ovan beror det helt på hur du använder det. Använd det med förnuft och det kommer at ge dig möjligheter du annars inte skulle få, i vart fall inte vid den tidpunkten. Använd det oförståndigt och det kommer att skapa ytterligare problem för din ekonomiska situation. Följ även våra andra artiklar om kreditkort som du finner på hemsidan.

Per Svensson

Per Svensson är en kreditkortsskribent som gick med i TjänaPengar 2020. När han inte skriver om pengar tycker Per om att resa och undvika kreditkortsavgifter. E-post: [email protected]