Sänkt kreditgräns: Har du fått sänkt kreditkortgräns på kreditkortet?

sänkt kreditgräns
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 17 februari 2020 •  3 min

Du har skött betalningarna på ditt kreditkort. Inte en enda gång har banken varit tvungen att skicka en påminnelse. Ändå så har du plötsligt fått sänkt kreditgräns på kreditkortet. Varför gör de så? Har de verkligen rätt att minska din kredit då?

I den här artikeln ska vi titta på vad som gäller.

Får banken sänka din kreditgräns?

Svaret på denna fråga är: Ja, din kreditgivare har rätt att sänka din kreditlimit. I avtalet finns angivet hur och när de får sänka din kredit. Om vi tittar på vad som gäller om du har ett kort från Swedbank så regleras detta i paragraf 6. Kreditgräns. Här framgår att din kreditgräns kan sänkas på två olika sätt:

  1. Kreditgivaren kan alltid sänka din kredit ner till den del som du utnyttjat. Om de vill göra detta måste de dock underrätta dig om detta och det får först ske två månader efter att du underrättats.
  2. Om det är skäligt, t.ex om din betalningsförmåga får de sänka din kredit omedelbart efter att du blivit meddela. Tvånget att meddela dig innan krediten sänks faller dock bort vid t.ex misskötsel eller misstanke om brott.

Varför sänker de kreditgränsen?

Orsaken till att de sänker din kreditgräns om du fått minskad betalningsförmåga eller missbrukat krediten är ju ganska självklar. Jag antar att om du lånar ut pengar till en vän, vill du ha dem tillbaka. Det samma gäller för din kreditgivare, de vill inte heller riskera att förlora sina pengar.

När det gäller en sänkning av ditt kreditutrymme när du varken misskött din kredit eller fått sämre betalningsförmåga är svaret på varför inte lika självklart.

Ett exempel på varför detta kan hända är att ekonomin i landet skulle börja gå riktigt dåligt. Då finns ju risken att många kommer att bli arbetslösa och därigenom få mindre pengar att röra sig med. Även om deras betalningsförmåga just nu är bra kan det ju ändras. Kreditgivarna kan då komma att minska krediten för ett stort antal kunder för att minska risken för framtida kreditförluster.

Sammanfattning

Om din kreditgräns plötsligt sänkts beror det antagligen på att banken anser att din betalningsförmåga minskat, eller att du misskött din kredit. Men enligt det avtal som finns mellan dig och kreditgivaren kan de sänka ditt utrymme utan klar orsak. De måste i det senare fallet meddela dig om sin avsikt två månader innan de sänker din kredit.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]