Revolut – Ett nytt sätt att hantera pengar

Revolut Ett nytt sätt att hantera pengar
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 18 januari 2020 •  15 min

Revolut är ett revolutionerande sätt att hantera konton, kort och pengar. Du skapar kontot direkt i din telefon och du kan hantera ditt konto på ett helt nytt sätt till skillnad från en vanlig bank. Du får möjlighet att i mycket större utsträckning styra ditt konto.

Den stora fördelen är också att du direkt får tillgång till att överföra pengar i hela världen till interbankränta och du har 30 olika valutor att använda dig av. Du kan också överföra stora belopp utomlands utan att betala för det, du kan överföra ända upp till 50,000 kronor varje månad, och för premiumkunder ännu högre belopp, även detta till interbankränta och med bra växlingskurser utan dolda avgifter.

Revolut lanserades 2015 och har sedan dess växt till att ha över 8 miljoner användare och över 350 miljoner transaktioner. Bolaget satsar på att vara progressiva och följa med i utvecklingen på ett nytänkande sätt vilket ger dig ett smidigare alternativ till traditionella banken, vare sig du är företagare eller privatperson.

Internationellt företag

Revolut satsar på skapa en plattform för den global marknaden vi har idag. För dig som företagare finns det många smidiga och smarta lösningar att ta del av. Du får direkt tillgång till interbankränta för fler än 150 olika valutor.

Att ansluta dig till Revolut kan du göra var som helt ifrån eftersom du gör det via din telefon och deras app. Vill du lägga till andra tjänster behöver du inte heller vara på en specifik plats utan allt sker direkt i appen. Det finns försäkringar för dig som reser utanför EU och du kan också försäkra din telefon.

Behöver du ta ut pengar utomlands gör du det utan extra kostnader och beroende på vilket kort du har finns olika maxtak för hur mycket du kan ta ut innan det tas ut någon avgift. Du kan programmera appen så den jobbar för dig på bästa sätt och på så vis blir Revolut ett redskap som förenklar din vardag, oavsett om du använder det privat eller i ditt företag.

Ett nytt smidigt sätt att hålla koll på din ekonomi

Revolut har skapat ett sätt för dig att på enklast möjliga vis hålla koll på din ekonomi och dina intäkter och utgifter. Du håller helt enkelt koll på allt via deras smidiga app där du också kan dela upp dina köp i olika kategorier.

Alla restaurangbesök kan du göra en kategori för, medan alla matvaror du köpet hamnar i en annan vilket betyder att du får en bra överblick över alla köp du gör och kan tydligt analysera hur du spenderat dina pengar månad för månad.

Har du återkommande betalningar som hyra och andra räkningar kan du också ställa in dessa automatiskt så du inte behöver oroa dig över dessa betalningar utan det är något som görs automatiskt. Du kan också både skicka pengar till andra och begära in pengar från andra via Revolut. Du kan bifoga bilder, kanske har du lagt ut för något och bifogar det kvittot, du kan skicka GIF-filer och även anteckningar om du behöver förtydliga vad din begäran gäller.

Du kan också göra en mer tydlig budgetering där du utifrån din inkomst talar om hur mycket du vill göra av med varje månad. Därefter får du en daglig maxbudget så du vet vilken daglig utgiftsgräns du har. Du ser också i realtid hur mycket du gör av med och har kvar på ditt konto med Revolut vilket gör att du enkelt kan se exakt vad du gör för köp.

Ett globalt konto

För dig som reser i ditt arbete, reser mycket privat eller har ett företag som agerar runt om i världen både inom och utanför EU är Revolut mycket passande för. Revolut har specialiserat sig på att se till att du enkelt kan göra och ta emot betalningar från hela världen. Och att detta inte ska kosta dig skjortan utan vara ett smidigare samt billigare alternativ än vanliga banker. Du får också möjlighet att välja just hur mycket tjänster du behöver och därmed anpassas priset du betalar för Revolut.

Både för privat- och företagskunder

Du kan självklart som privatperson använda dig av Revolut, men det finns även specifika tjänster för dig som är företagare där du kan starta ett företagskonto via Revolut. Du får då ett globalt företagskonto där du enkelt gör internationella överföringar plus att du får ett öppet API. Du kan inneha, växla samt ta emot så mycket som 28 fiatvalutor utan att du får några dolda avgifter på köpet. Det betyder att du betalat tio gånger så lite som om du använt dig av en vanlig bank. Här kan du också göra kostnadsfria överföringar till andra som har konton hos Revolut världen över.

Du kan schemalägga betalningar, göra upp till tusen (1000 st) betalningar samtidigt med bara ett klick men du kan också skapa betalningar som måste godkännas innan de går iväg med betalningsgodkännanden. Företagskort som är kopplade till ditt konto kan du utfärda och spåra direkt i appen och du kan ha kort kopplade till de som du arbetar med i ditt företag.

Du kan också interagera med program som XERO, Slack och Zapie genom att använda dig Revolut Connect vilket självklart kan underlätta ditt arbetsflöde. Med Revoluts API kan du automatisera internationella företagsbetalningar, du kan övervaka alla dina transaktioner och göra det utefter dina och ditt företags behov. Du kan också göra utbetalningar till dina kunder och medarbetare. Som företagskund får du också utforma dina kontokort som du själv vill.

Ett företagskonto hos Revolut innebär alltså:

Vad kostar Revolut?

Det kan vara helt gratis att använda Revolut då det finns flera alternativ varav ett till en kostnad av noll kronor. Då får du inte lika många fördelar som om du väljer ett alternativ som kostar. Men om du inte har behov av en mängd tjänster så är det här ett perfekt sätt att få ett helt gratis kort som ändå ger dig ett kostnadsfritt IBAN-konto, du får kostnadsfritt växla mellan 30 flat-valutor för upp till 50 000 kronor varje månad.

Har du istället större behov av till exempel kundsupport, högre belopp som du fritt kan ta ut i bankomat eller inte han någon högsta gräns för växling mellan fiat-valutor finns ett kort som kostar under 80 kronor där du också får åtkomst till fem kryptovalutor, försäkring vid flygförseningar och förlorat bagage. Du får också en utomeuropeisk sjukdomsförsäkring, vilket självklart passar dig som reser mycket, vare sig det är i affärer eller privat.

Vill du ha ännu fler fördelar finns ett kort strax under 140 kronor per månad som ger dig möjlighet att ta ut ännu större summor från bankomater utan extra kostnad, du får cashback på alla dina köp både inom och utanför Europa. En stor fördel är att du också får tillgång till en concierge som hjälper dig personligen. Revolut är alltså ett kort som passar dom flesta eftersom det finns flera olika nivåer att välja bland.

Skillnaden mellan en vanlig bank och Revolut?

Revolut kanske är ett obekant namn för dig, men det är inget litet företag. Revolut har redan över 8 miljoner människor världen över som använder sig av tjänsten och växer dag för dag. Det finns inga kontor utan du sköter allt smidigt via nätet och skapar ditt konto direkt i din telefon. Det betyder att du har fler möjligheter att enkelt, snabbt och smidigt styra över ditt konto och kort än du har hos en vanlig bank. Tappar du bort ditt kort kan du snabbt spärra det, men skulle det vara så att du hittar det igen så kan du också själv låsa upp det.

Valv – ett sparande

Vill du spara pengar kan du använda dig av Revoluts tjänst Valv. Där kan du regelbundet sätta över pengar och skapa ett sparande för att nå dina sparmål. Du kan också när du handlar välja att runda upp dina köp och på så sätt spara kontinuerligt. Det går till så att kortet automatiskt rundar upp till närmaste heltal vid varje köp du gör och sätter över den mellanskillnaden till ditt Valv.

Du kan också välja att använda denna mellanskillnad och runda upp din köp till att köpa kryptovaluta. Varje gång du gör ett köp där du växlar upp så får du en notis om hur mycket du lagt in till ditt Valv samt hur mycket du totalt har sparat. Du skapar ett Valv på bara några sekunder, döper det till och väljer på vilket sätt du vill spara, om du ska växla upp mellanskillnaden på dina köp eller om du ska göra en veckovis eller månadsvis insättning och på vilken summa.

Säkert och smidigt

Du har fler möjligheter att hålla koll på dina transaktioner och köp med Revolut. Du kan till exempel ställa in i vilket land kortet ska fungera och försöker någon annan göra köp någon i ett annat land så spärras ditt kort automatiskt med så kallat platsbaserad säkerhet. Ett meddelande skickas också automatiskt till dig så du direkt vet vad som sker med ditt kort. Det finns också flera andra smarta säkerhetsaspekter, som nämnts tidigare kan du både spärra och låsa upp ditt kort själv, men det finns också fler andra smarta lösningar.

Du kan stänga av olika funktioner som kontaktlösa swipe betalningar, du kan välja om det ska gå att ta ut pengar i bankomater och om det ska vara möjligt att göra betalningar online. Revolut ger dig alltså möjligheten till ett flexibelt kort där du enkelt själv styr hur det ska fungera för att du ska få ett så tryggt alternativ som möjligt.

Kryptovaluta

Om du använder dig av kryptovaluta har Revolut gjort det till en mycket enkel och avskalad process. Detta är ju något som kan vara mycket tidskrävande och även komplicerat, men med Revolut kan du göra detta på bara ett knapptryck. Du har 30 olika valutor som du direkt kan växla och du har då möjlighet att välja mellan fem olika kryptovalutor, dessa är:

Till dessa kryptovalutor kan du växla direkt på ett mycket enkelt och snabbt sätt. Du ser också direkt i appen en realtidsgraf där du kan följa de olika kurserna. Du kan också själv välja att ställa in aviseringar när den valuta du valt nått ett visst värde. Detta är självklart en smidig funktion om du vill sälja eller köpa vid ett visst pris och du slipper själv följa utvecklingen utan blir notifierad automatiskt.

Vill du överföra kryptovaluta till andra konto kan du göra det på ett par sekunder och då utan dolda kostnader men det gäller andra som också har Revolut konton. Viktigt gällande kryptovaluta hos Revolut är att dom inte omfattas av FCA. Det betyder att du inte har någon insättningsgaranti som är reglerad och skyddas av brittiska Electronic Money Regulations som tillkom år 2011.

Eftersom kryptovalutan är oerhört rörlig betyder det att din insättning snabbt kan öka men också minska men att det är du själv som är ansvarig över dina pengar. Och sjunker en kryptovaluta till noll så står inte Revolut som ansvariga för detta. Så det gäller att vara medveten om hur du hanterar dina pengar och transaktioner när du handlar med kryptovaluta. Däremot kan du göra det snabbt och smidigt och utan dolda avgifter.

Andra fördelar

Om du ofta är på resande fot och befinner dig utanför Europa har Revolut en utomeuropeisk sjukförsäkring du kan använda dig av. Du kan själv välja exakt vilka dagar du vill vara försäkrad under så du endast betalar för de dagar du faktiskt befinner dig utanför Europa. Du är skyddad för både läkarvård samt tandvård och det kan kosta så lite som £1.00 per dag.

Försäkringen tillhandahålls av Revolut Travel Limited som är företag som tillhör Revolut koncernen. Du kan välja att ha ett årligt skydd eller bara betala per dag. Du får snabbt tillbaka de pengar som du lägger ut när du behöver akut vård eller akut tandläkarvård och de sätts in direkt på ditt konto. Du har också tillgång till ett stort antal läkarmottagningar över hela världen. Ett smidigt sätt att se till att du är försäkrad är att betala in £30 i förskott som täckning för året.

Skulle du använda upp detta och befinner dig utomlands fler dagar kan du betala dag för dag. Reser du tillsammans med familj eller vänner kan du också inkludera dessa i din försäkring. Du kan lägga till dessa personer snabbt och enkelt direkt i din app. För dig som är en frekvent resenär finns också en möjlighet att ställa in en automatiskt uppdatering för din försäkring.

Det betyder att den geografiska platstekniken automatiskt upptäcker var du befinner dig och aktiverar din försäkring när det behövs samt inaktiverar den när du återvänder, ett oerhört smidigt sätt att alltid se till att vara skyddad.

Din mobiltelefon är idag bland det viktigaste du äger därför kan du också välja till en mobiltelefonförsäkring hos Revolut. Den skyddar dig mot alla otursskador och det inkluderar även sådana fall där skärmen spräcks. Du är också försäkrad för alla vattenrelaterade skador och även om det inte är du själv som har sönder telefonen så har du en försäkring som gäller även när tredje part har haft sönder telefonen.

Du är också försäkrad för sådana skador som ligger utanför garantin. Skador som att batteriet inte fungerar och dör ut snabbt och om du har fel på pekskärmen är du tryggt försäkrad mot. Om din telefon har gått sönder registrerar du det direkt i appen. Du gör en skadeanmälan som bara tar ett par minuter och Revolut ordnar det du behöver, reparation, byte av telefon eller ersättning. Det går mycket snabbt att försäkra din telefon, du gör även det direkt i appen.

Du kan ansluta ditt Revolutkort till Apple Pay och göra säkra och snabba betalningar direkt med din Apple Watch eller iPhone. Det blir inte smidigare för de vardagssituationer där du snabbt behöver betala. Det gäller också online där du om du lägger in ditt kort i Apple Pay inte längre behöver skriva in dina kortuppgifter utan istället direkt kan välja att betala med Apple Pay och ditt Revolutkort. Handlar du mycket online är detta självklart en mycket smidig lösning.

Sammanfattning

Revolut är perfekt för dig som handlar med olika valutakurser, tar ut pengar utomlands, har behov av att snabbt och enkelt kunna växla till kryptovaluta. Det finns många fördelar för dig som befinner dig på resande fot så som försäkringar som gäller utanför EU.

Du kan själv välja vilken nivå av kort du vill ha och på så vis anpassa månadskostnaden. Utöver det finns även andra bra fördelar som hjälper dig som privatperson hålla koll på var och hur du spenderar dina pengar. För dig som företagare kan du enkelt integrera Revolut i din verksamhet för att få en smidig överblick. Du kan också försäkra dig om du befinner dig mycket utanför EU på ett lätt och kostnadseffektivt sätt.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]