Premiumkort: Hitta det bästa Premiumkortet för fina förmåner

premiumkort
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 1 mars 2020 •  9 min

Vad är ett Premiumkort?

Ett premiumkort är ett kreditkort som ser till att du får ut det mesta av ditt kreditkort. Premiumkorten kallas ibland också platinumkort, elitekort eller VIP-kort, vilket kan ge en förståelse för vad ett premiumkort innebär. Det handlar om ett kort som ger dig fördelar, både ekonomiskt men också på andra sätt. Ett kort som förenklar både din vardag och när du reser. Ett premiumkort har många fördelar som vanliga kreditkort inte har. Ett vanligt kreditkort ger dig möjlighet att handla på kredit, det gör också ett premiumkort, men premiumkortet ger dig också många andra fördelar. Det kostar oftast att ha ett premiumkort och den kostnaden kan variera ganska stort mellan de olika korten.

Vilka fördelar har ett Premiumkort?

Ett premiumkort kan ge dig fördelar som vanliga kreditkort inte alls har. Ett premiumkort kan till exempel ge dig tillgång till exklusiva lounger på flygplatser som du inte annars skulle ha möjlighet att få access till. Det kan också innebära att du får personlig conciergeservice om du tecknar ett premiumkort vilket kan underlätta för dig i både ditt vardagliga liv men även på resande fot. Det finns många rabatter och erbjudanden som du får ta del av när du har ett premiumkort. Du kan också få uppgraderingar när du bor på hotell och få hjälp med reservationer på exklusiva restauranger.

Premiumkort kreditkort

Med ett kreditkort handlar du på just kredit. Det betyder att du inte handlar för dina egna pengar utan du har en kredit, ett visst belopp som du kan spendera under ett visst antal dagar innan du behöver betala tillbaka det. Det är inte som med ett vanligt bankkort, med ett sådant handlar du ju med dina egna pengar medan du med ett kreditkort handlar med pengar som banken står för under en viss begränsad tid. Det är alltså banken som står för pengarna vid själva köpet och du betalar sen igen detta till banken. Med en kredit kan du enkelt vara flexibel i din ekonomi och lösa situationer som kräver mer pengar än du har vid ett visst tillfälle. Oftast vill banken få tillbaka pengarna ungefär en månad till sex veckor efter att köpen gjorts. Det som ett kreditkort tillåter är att du kan köpa något även innan du har tillräckligt med pengar för det. Varje månad får du en faktura där du tydligt ser vilka köp du gjort med ditt kort och vad du behöver betala. Ett premiumkort är ett kreditkort som förutom denna flexibilitet även ger dig många andra fördelar.

Vilka erbjuder premiumkort?

Det finns olika aktörer som erbjuder preimumkort. Korten har olika fördelar och olika kostnader. Det alla kort ger dig är tillgång till flygplatslounger, du är försäkrad när du är på resa och du får ta del av premier som bara du med ett premiumkort har tillgång till. Det som skiljer korten åt är den personliga servicen, vissa kort tillhandahåller en concierge som du kan få hjälp av om du ska boka resor, hotell eller restauranger.

Revolut Metal

Med Revolut Metal får du ett kort som ger dig conciergetjänst dygnet runt. Detta kanske är det som gör att detta kort sticker ut mest. Med denna tjänst har du tillgång till en concierge som kan hjälpa dig med dina hotellbokningar, hitta bästa priserna på flyg. Behöver du hjälp med att göra en reservation på en populär restaurang kan du använda dig av conciergen. Reser du har du tillgång till över tusen olika lounger på flygplatser runt om i världen. Du kan ta ut upp till 6000 kronor utan avgift varje månad. Kortet har en avsevärt lägre månadsavgift än till exempel American Express Platinum. Du får tillgång till fem olika kryptovalutor, som bitcoin. Det ingår virtuella kort för engångsbruk. Med detta kort får du också tillgång till en utomeuropeisk sjukförsäkring.

Mastercard Platinum

Mastercard som är ett av de allra vanligaste kreditkorten erbjuder även de ett premiumkort som de kallar Mastercard Platinum. Detta kort ger dom många fler privilegier än ett vanligt Mastercard kreditkort. Du får tillgång till flygplatslounger över hela världen med deras LoungeKey. Det är över tusen olika lounger som du får tillgång till och du kan ta med dig ditt sällskap in i loungen även om denna person inte har ett Mastercard Platinum, mot en mindre summa. Det ingår också en reseförsäkring med detta kort, för att nyttja den behöver du betalat minst 50 procent av din resa med ditt Mastercard Platinum kort. Har du gjort det samt börjat din resa i Norden har du skydd i det fall ditt bagage skulle försenat, om du missar din flyganslutning samt flygförseningar. Du kan också få ersättning om du blir sjuk på resan och det finns också ett avbeställningsskydd om du skulle bli så sjuk att du inte kan genomföra resan.

Detta premiumkort erbjuder också en conciergetjänst. Denna personliga tjänst kan hjälpa dig både när du är på resande fot och hemma. Behöver du ha hjälp med bokningar av dina resor finns denna tjänst till ditt förfogande, behöver du mer specifika tips på restauranger i en ny stad du befinner dig kan du få hjälp med detta och även tips på andra aktiviteter och nöjen.

Premiumkortet ger dig även ett skydd för självrisken på din bilförsäkring om du skulle råka ut för driftstopp eller behöva assistans med till exempel bilbärgning av din privata bil. Detta kort ger dig också bonus och rabatter utöver dessa andra tjänster som finns. Det betyder att du samlar bonus på alla köp du gör med kortet. Rabatt får du bland annat på drivmedel men även andra utvalda evenemang, evenemang, resor och inredning.

American Express Platinum

När du har ett American Express Platinum får du många fördelar. När du reser så får du gå före i kön till säkerhetskontrollen, den så kallade fast track och du har tillgång till lounger på flygplatser över hela världen. Kortet ger dig tillgång till över 1200 olika flygplatslounger och gäller både för dig och en till person. På Arlanda och American Express Lounge by Pontus ingår både mat och dryck. Kortet är gjort av metall och har en exklusiv känsla och det syns att det är ett premiumkort.

Kortet har självriskeliminering när du hyr bil. När du är på resande fot kan du också uppgradera dina medlemskap hos de hotell som American Express samarbetar med och på så vis få tillgång till erbjudanden och uppgraderingar på rum. Du är också försäkrad när du reser vilket betyder att du kan känna dig trygg om ditt bagage blir försenat eller flyget blir försenat. Med premiumkortet samlar du också poäng, du samlar bonus på alla köp du gör. Poängen kan du sedan välja att använda till att delbetala din faktura, shoppa för eller växla in hos deras samarbetspartners. Du får också tillgång till utvalda Premiumbiljetter via deras app Amex NU. Kortet har en månadsavgift du betalar varje månad, du kan välja att lägga till extrakort och då kan du lägga till upp till fem kort utan att betala någonting extra. Du har 55 dagars räntefri kredit med kortet.

Vad kostar ett premiumkort?

Ett premiumkort har en högre månadsavgift en vanlig kort, vissa kort finns ju till och med utan en månadsavgift. Men det som skiljer ett premiumkort från ett vanligt kreditkort är att du har mycket fler fördelar. Ett premiumkort passar framförallt dig som reser mycket då korten ger dig många fördelar när du är på resande fot. Du får tillgång till lounger på flygplatser över hela världen, rabatter och uppgraderingar på hotell, du får gå före i säkerhetskontroller och kan förmånligt hyra bil. Kortet passar alltså dig bäst som nyttjar dessa tjänster. Då kan du trots den högre månadskostnaden gå plus på grund av allt som ingår i kortet.

Sammanfattning premiumkort

Ett premiumkort kan vara en god investering för dig som kommer nyttja förmånerna som kortet innebär. Är du en frekvent resenär kan detta kort verkligen löna sig då du får tillgång till flygplatslounger världen över och vissa kort inkluderar även mat.

Det kan även vara lönsamt om du hyr bil ofta då du med vissa av korten inte behöver lägga till dyra försäkringar utan redan är försäkrad via ditt premiumkort. Premiumkorten ger dig en smidigare resa där vissa kort erbjuder dig att gå före säkerhetskön när är på flygplatsen, det betyder att du inte behöver stressa om det är långa köer på flygplatsen.

Det varier ganska mycket vad ett premiumkort kostar därför är det bra att se över vilka behov du har innan du ansöker om ett premiumkort. Det finns kort med många fördelar som ändå har en låg månadsavgift och så finns det kort som verkligen ger dig en lyxig upplevelse.

Kortens utseende kan också vara en statussymbol då du har ett kort som sticker ut från mängden. Det finns kort som är gjorda helt i metall och ger dig en annan tyngd när du betalar med det. Värdesätter du personlig service finns det flera kort som har en conciergeservice där du kan få hjälp med allt kring ditt resande, boende, restauranger men även tips på andra aktiviteter.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]