Olika kreditkort

olika kreditkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 22 januari 2020 •  6 min

Om du vill skaffa ett kreditkort saknas verkligen inte valmöjligheter. Inte nog med att det finns många olika kreditkortsutgivare, flera av dessa har dessutom många olika kreditkort i sitt sortiment.

Ett sätt att göra det lite lättare är att välja vilken kategori av kort du vill ha. Olika kreditkort kan delas in i 6 olika huvudsakliga kategorier:

  1. Resekort
  2. Premiumkort
  3. Matkort
  4. Bensinkort
  5. Bonuskort
  6. Rabattkort

Det är dessa 6 olika kreditkort vi ska titta vidare på i denna artikel.

Resekort

Resekort är framförallt riktade till dig som flyger mycket. De har ett bonussystem där poängen du tjänar kan användas för att betala för flygresor och du kan också ofta använda dina poäng för att uppgradera din biljettklass. I Sverige finns två kortutgivare inom detta segment, Norwegian och SAS EuroBonus.

Extra förmånligt kan de här resekorten bli för dig som flyger i tjänsten och själv betalar dina resor för att sedan skriva reseräkning och få tillbaka utläggen. Då kan du få flera gratisresor varje år.

Med Norwegians kreditkort tjänar du poäng på resor du gör med dem och poängen kan bara användas hos Norwegian. Det kan låta dåligt i jämförelse med SAS, men du får väldigt mycket poäng vid varje köp.

SAS kort, vilket kan fås både som Mastercard och American express, ger bonuspoäng på allt du använder de till. Dina poäng kan du sedan inte bara använda med SAS utan du kan också köpa en resa med de andra 25 flygbolagen inom Star Alliance, t.ex Lufthansa och Turkish Airlines.

Premiumkort

Ett premiumkort är ett kreditkort som ger dig riktigt bra fördelar. Dessa är ofta kopplade till resor, t.ex kan du få tillgång till lounger och förtur vid incheckning, säkerhetskontroll och boarding. Försäkringarna är också generellt sett bättre än de som finns hos andra kreditkort. Du får dessutom ofta tillgång till en personlig assisten som kan hjälpa dig med mindre ärenden. Exempel på detta kan vara att boka om din resa, skaffa biljetter till evenemang eller att rekommendera och boka plats på restaurang.

Men alla dessa förmåner är inte gratis, dessa kort har en avsevärt högre årsavgift än de vanliga korten. För att ta tre exempel kostar Swedbanks platinumkort 1700 kr per år, Handelsbankens Platinum 2400 kr och American Express Platinum hela 6600 kr. Mycket pengar, visst men i jämförelse med världens kanske mest ryktbara kort, American Express Centurion bara småpengar. Detta kort som bara kan fås efter en personlig inbjudan kostar i inträde 75 000 kr och därefter 25 000 per år.

Bensinkort

Med ett bensinkort från någon av våra stora bensinbolag, Shell, OKQ8 eller Cirkle K kan du hålla nere kostnaden för ditt bilägande. Du får rabatt eller bonus på allt du tankar Dessutom får du bonus på alla andra inköp du gör, förutom hos konkurrerande bensinbolag.

Gemensamt för alla tre är att de saknar årsavgift. Och har en komplementerande reseförsäkring om du betalar din resa med kortet. Ett kort sticker ut lite extra, Cirkle Ks där din bonus går upp till 1% om du tankar mer än 1000 liter per år.

Matkort

Här finns två alternativ, COOP och ICA. Dessa skiljer sig åt en hel del, både i kostnader och förmåner. Om vi börjar med ICAs kreditkort så har det ingen årsavgift och ingen avgift för kontantuttag. Den har en relativt låg ränta om du delar upp betalningen, och kanske lägst växlingsavgift vid kontantuttag utomlands av alla svenska kort. Låter bra, eller hur? Jo. men den har en stor nackdel. Det har inget specifikt bonusprogram utan du får samma bonus som de som bara är medlemmar, och bara på ICA.

Med ett kreditkort från COOP får du bonus på allt du handlar, överallt och dessutom får du återbäring på det du handlat på COOP. Men till skillnad mot ICAs kort får du här betala både årsavgift och avgifter för kontantuttag i automat samt en högre växlingsavgift.

Bonuskort

De flesta kort har någon form av bonus, men i denna kategori brukar man hänföra kort med riktigt hög bonus som inte i första hand hör till en annan kategori. I Sverige finns ett kort som verkligen gör skäl för namnet bonuskort och det är kreditkortet från Komplett.se. Med detta får du 4% i bonus på köp hos utfärdaren, 2% hos godkända internetbutiker och som minst 1% på allt övrigt. Du behöver varken betala någon årsavgift eller avgifter för kontantuttag. Nackdelarna som finns med detta kreditkort är att det har en hög ränta och vid uttag av kontanter betalar du ränta från uttagsdatumet.

Rabattkort

Vissa kortutgivare satsar mer på att ge rabatt på utvalda affärer eller branschsegment. En sådan är IKANO Bank. Här får du varje månad en rabatt inom t.ex sportaffärer eller elektronikbutiker. Dessa rabatter kan vara mellan 5 och 20%. Du får också alltid 1% i rabatt när du tankar. Kortet har en ränta på 14,25%, det saknar årsavgift men har en uttagsavgift vid kontantuttag.

Slutsats om olika kreditkort

Inom dessa segment av olika kreditkort kan du säkert hitta ett som passar dig. Vare sig du bara vill kunna få gratis flygresor eller om du också vill kunna få bekväma sådana finns ett kort för dig. Även du som tankar mycket eller vill kunna få bra dealer vid inköp av t.ex en ny dator finns passande kort. Välj bara rätt typ av kort så är saken klar.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]