Varför har jag ett negativt saldo på mitt kreditkort?

negativt saldo kreditkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 18 februari 2020 •  2 min

Fakturan du får från kortföretaget innehåller ju många ovanliga ord. Vad betyder ett saldo och vad innebär det att det är negativt? Frågar du dig detta, eller om du hört talas om ordet saldo men inte hittar det på din faktura, så kommer den här artikeln att hjälpa dig.

Vad är ett saldo?

Saldo definieras som skillnaden mellan debiteringar och krediteringar på ett konto. På ditt kreditkort innebär detta att saldot är lika med de insättningar som gjorts på kontot minus de betalningar och uttag som gjorts. Många av kreditkorten använder benämningen skuld istället för negativt saldo vilket åtminstone jag tycker är enklare att förstå.

Om din kortutgivare inte är en bank är det inte tillåtet att ha ett positivt saldo varför de i sådana fall kommer att betala ut överskjutande belopp. Skulle du ha ett kreditkort utfärdat av en bank kan en betalning som inte belastar din kredit göra att köpet inte blir bonusgrundande, och kanske till och med att försäkringar inte gäller.

Hur uppkommer ett negativt saldo?

När du utnyttjat krediten på ditt kort får att göra ett köp eller ett kontantuttag kommer du att få ett negativt saldo. Skulle du se att du har ett negativt saldo utan att du använt ditt kort så måste du spärra det direkt. Om du inte glömt någon transaktion du gjort så innebär ju detta att någon kommit över ditt kort, eller dina kortuppgifter.

Är du osäker på om du använt det bör du ändå spärra kortet. Eftersom du får ett nytt kort inom några dagar är det bättre att vara på den säkra sidan än att riskera fler obehöriga köp eller uttag.

Sammanfattning

Ett negativt saldo uppkommer på ditt kort när du utnyttjar din kredit för köp eller uttag. Ofta används ordet skuld istället får negativt saldo i din faktura och kontoutdrag. Skulle du upptäcka att du fått en skuld trots att du inte använt kortet ska du spärra kortet omedelbart.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]