Kan du minska kreditkortsräntan?

minska kreditkortsräntan
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 15 februari 2020 •  4 min

Visst skulle det vara skönt om du kunde få en lägre ränta på ditt kreditkort? Tyvärr har de flesta svenska kreditkortsföretag en fastställd ränta som inte går att ändra.

Några av kortutgivarna tillämpar dock en individuell ränta, och har du ett kreditkort från dem kan det vara värt att försöka förhandla.

Men även om du har ett annat kreditkort kan du kanske få ner räntan, låt oss titta på hur.

Kreditkort med individuell ränta

I Sverige har vi bara hittat två kreditkort som har en individuell ränta. Dessa är:

  1. Remember Flex MasterCard. Detta kort har en nominell ränta mellan 9,74% och 24,74%.
  2. Rebilla kortet från Northmill Bank där räntan ligger mellan 4,95% och 24,95%.

Om du har något av dessa kreditkort kan det vara en bra ide att försöka förhandla ner din ränta. Om du ofta utnyttjar möjligheten att avbetala din kredit och har skött betalningarna borde det finnas ett utrymme för räntesänkning. Eftersom de tjänar pengar på dig vill de säkert inte bli av med dig som kund.

Gå igenom vilka jämförbara kreditkort som finns när det gäller avgifter och bonus. Titta efter vilket av dessa kort som har den lägsta räntan. När du därefter förhandlar med din kortutgivare så förklarar du att du funderar på att byta till kortet med låg ränta som du funnit. Men naturligtvis kan du tänka dig att stanna om de kan erbjuda en ränta som t.ex ligger 0,5% under det kort du hittat.

Skulle du redan ha en ränta som ligger under jämförbara kort kan du alltid säga att du funderar på att byta till ett kreditkort med annat bonusprogram eller andra avgifter.

Har du ett kreditkort med fastställd ränta?

De allra flesta korten hör till denna grupp. Här är inte en förhandling med kortutgivaren om räntan en framkomlig väg. Istället är du hänvisad till att se om det finns andra jämförbara kort med lägre ränta. Några exempel på kort med en relativt låg ränta som dessutom inte kostar en förmögenhet är:

Bästa sättet att få ner ränteutgifterna

Det allra viktigaste du kan göra för att få ner dina ränteutgifter är något helt annat än att förhandla eller jämföra korträntor. Vad du istället borde göra är att försöka att undvika att utnyttja kreditutrymmet för delbetalningar. Betalar du hela beloppet när du för fakturan har ju räntenivån ingen betydelse.

Sammanfattning

Eftersom alla utom två kreditkort på den svenska marknaden har en fastställd ränta, så blir du antagligen hänvisad till att byta kreditkort, om du vill ha ett kort med lägre ränta. Oavsett detta är det viktigaste du kan göra för att få ner dina ränteutgifter att försöka undvika delbetalningar. Då utnyttjar du ditt kreditkort på bästa sätt.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]