Mastercard Kreditkort: Hitta bästa Mastercard kreditkort för dig

Mastercard Kreditkort
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 19 januari 2020 •  9 min

Ett Mastercard kreditkort ansöker du hos din bank om och de allra flesta banker i Sverige erbjuder idag Mastercard. Du kan ansöka om Mastercard Standard hos banker som Handelsbanken, Swedbank, SEB, Nordea och Danske Bank för att nämna några. Med Mastercard kreditkort kan handla hos miljontals inköpsställen runt om i hela världen och du behöver inte växla pengar när du reser. Skulle du tappa bort ditt kort när du är på resande fot hjälper Mastercard dig med ett nytt kort och till och med nödkontanter. Du har också alltid en reseförsäkring om du köper dina resor med ditt Mastercard kreditkort.

Du betalar alltid mot faktura i efterhand, vilket gör att du får en bra överblick och kan ha koll på exakt vad för inköp du gjort varje månad. Om du behöver delbetala finns också den möjlighet, en kortare period som oftast är räntefri och sedan till en ränta som beror på vilket kort och kortutgivare du valt. Ett Mastercard kan också innebära förlängda försäkringar på saker du köper med ditt kreditkort.

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort fungerar på det sätt att du handlar på kredit. Med ett kontokort handlar du för dina egna intjänade pengar, men med ett kreditkort använder du bankens pengar när du genomför dina köp.

Du får sedan en faktura på det du handlat och betalar sedan i efterhand tillbaka till banken. Om du inte har möjlighet att betala allt på en gång har du oftast upp till två månader räntefritt, vilket betyder att du kan dela upp din betalning under en längre tid. Om du vill ha ännu längre tid på dig att betala tillbaka det du är skyldig har du också möjlighet till detta med de flesta kort.

Det som dock händer då är att det tillkommer en ränta som du behöver betala ovanpå det belopp du handlat för. Om du vet att du kommer handla för mer än du kommer kunna betala tillbaka och vill betala tillbaka det under en längre period behöver du se över vilket kort som ger dig den bästa räntan, det en viktig aspekt att ta i beaktning när du väljer kreditkort. Du får också en bra överblick på dina köp med ett kreditkort eftersom allt samlas på en faktura.

Vilka olika slags kreditkort finns det hos Mastercard?

Mastercard Standard

Det vanligaste kortet hos Mastercard heter Mastercard Standard. Med detta kort har du ett kort som fungerar på de allra flesta ställen i världen och accepteras som betalmedel på de allra flesta ställen.

Mastercard Guld

Mastercard Guld passar dig som vill ha fler förmåner än bara ett smidigt kort som fungerar på de allra flesta ställen som deras standardkort. Detta kort ger dig fördelar när du är ute och reser och du får även fördelar på andra köp du gör, stora som små. När du är ute och reser får du med Mastercard Guld en reseförsäkring som ingår i ditt kort. Du får också bonus på allt du handlar med detta kort samt rabatt på drivmedel.

Mastercard Platinum

Med ett Mastercard Platinum får du tillgång till fina bonusprogram. Du får också större flexibilitet i hur du gör dina återbetalningar. Kortet accepteras i hela världen och du har ansvarsbefrielse för kort- och kontantersättning. Du har också tillgång till en större kredit per månad. Det som också ingår i detta kort är tillgång till VIP-lounger på flygplatser, du har också tillgång till andra VIP-lounger på ställen som golfklubbar och andra evenemang och tillställningar plus att designen på detta kort medför också en viss status. Du har självklar även här en reseförsäkring, men med Mastercards Plarinumukort är denna mer omfattande och du har tillgång till fler lounger på flygplatser runt om i världen.

World Mastercard

Detta kort ger dig många förmåner, du får ett kort som innehåller en uppgraderad reseförsäkring och när du är på resande fot har du tillgång till över 850 lounger runt om i världen. Du har många rabatter du kan nyttja när du reser, som fria hotellnätter, rabatt på hyrbilar och tillgång till gratis uppgraderingar hos flera olika butikskedjor. Du får ofta bonus på dina köp och kan hitta rabatter hos olika butiker. Med World Mastercard får en bra reseförsäkring med detta kort som täcker dina kostnader både för borttappat bagage och försenade flyg. Behöver du ett försäkringsbrev för t.ex. din ansökan om VISA kan du enkelt erhålla det med ditt World Mastercard.

World Elite Mastercard

Vill du få premiumstatus, få tillgång till den bästa servicen och exklusiva fördelar är detta kortet du ska välja. Med World Elite Mastercard får du tillgång till en conciergetjänst som är öppen dygnet runt. Det fungerar ungefär som en personlig assistent som kan hjälpa dig att boka bord på exklusiva restauranger som är svåra att få bord hos, letar du efter något som är svårt att hitta finns också conciergetjänsten där för att hjälpa dig lösa ditt problem.

Precis som med World Mastercard får du även med detta kort tillgång till flygplatslounger över hela världen och med Elite World Mastercard kan du välja bland över tusen olika vilket gör din resa smidigare och skönare. Du får också tillgång till många attraktiva erbjudanden och rabatter. Du är förstås också försäkrad på resan där du är skyddad mot förlorat bagage och förseningar. Behöver du hjälp med att boka dina resor hjälper också den personliga conciergen till med detta och du får bra erbjudanden hos de hotell som samarbetar med Mastercard.

Masterpass

Med ditt Mastercard kan du även skapa ett Masterpass, detta är en digital tjänst som gör att du kan betala online på ett säkert och smidigt sätt. Du lägger in ditt Mastercard och du kan också lägga in andra kort du har, även om de inte är Mastercard. Ditt Masterpass sparar dina uppgifter så du behöver inte uppge detta vid varje köp du gör online. Det är en digital plånbok som låter dig göra köp online smidigt, det enda du behöver göra är att godkänna med ditt Bank-ID då dina kortuppgifter och leveransadress redan finns inlagda i ditt Masterpass. Det är säkert att betala med Masterpass då du oftast är skyddad mot bedrägeriförsök och har återbetalningsskydd, beroende på vilka villkor den bank som utfärdat ditt kort har.

Hos vilken bank ska jag ansöka om ett Mastercard Kreditkort?

När du bestämt dig för att ansöka om ett Mastercard behöver du också bestämma dig hos vilken bank du vill ansöka om det hos. Har du redan en bank kan det vara smidigt att ansöka om ett Mastercard kreditkort hos samma bank då du kan få en förmånlig årsavgift. Men det kan vara värt att läsa på om vilka villkor som gäller för kortet hos just din bank. Räntan för delbetalning kan variera hos de olika bankerna, så vet du med dig att du kommer att göra stora köp som du behöver betala av under en längre tid kan det vara viktigt att se över vilken bank som har det bästa erbjudandet gällande räntor på ditt Mastercard kreditkort. Det kan också finnas skillnader i vilka bonusar, förmåner och erbjudanden du får tillgång till med ditt kort beroende på vilken bank du väljer.

Hur använder du Mastercard kreditkort?

Med ditt Mastercard Kreditkort bestämmer du och banken vad du ska ha för kreditgräns, alltså för hur mycket du max ska kunna handla för på kredit med ditt kort. Detta bestäms utifrån vad du och banken tror att du kommer att ha för möjlighet att betala tillbaka, väljer du en lägre summa kan du oftast också höja denna i efterhand. När du fått ditt Mastercard Kreditkort kan du göra stora eller små köp som underlättar din vardag. Behöver du köpa en ny kyl akut när din har gått sönder kan du göra det med ditt kort och betala det senare. Vill du boka en semester innan priserna på flygbiljetter stiger kan du betala resan med ditt Mastercard kreditkort och sedan delbetala ditt köp eller dela upp det upp till två månader utan extra ränta.

Mastercard Kreditkort Sammanfattning

Ett Mastercard Kreditkort är ett bra val då det är ett kort som kommer göra det möjligt för att att handla på de allra flesta ställen runt om i hela världen. Mastercard har många olika slags kreditkort vilket gör att du kan hitta ett kort som passar just dina behov, om det är ett enkelt kreditkort, Mastercard Standard, som ger dig de vanligaste förmånerna med en reseförsäkring och enkla köp eller om du vill har deras lyxigaste kort, World Elite Mastercard, som ger dig många fördelar och till och med en concierge som du har tillgång till dygnet runt.

Mastercard Kreditkort kan du hitta hos de allra flesta banker och du kan jämför vilka fördelar de olika bankerna kan erbjuda och framförallt hitta ett kort med låg ränta om du vet med dig att du kommer behöva delbetala. Ett kreditkort ger dig en bra överblick på dina köp då du varje månad får en specificerad faktura vilket gör att du enkelt kan hålla exakt koll på de inköp du gör med ditt kort.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]