Lendify

Lunar
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 17 januari 2020 •  15 min

Vad är Lendify

Vad är Lendify?

Lendify är en tjänst som erbjuder dig att låna eller investera utan att blanda in någon av de traditionella bankerna. Lendify hjälper dig med dina privatlån eller passar dig som vill investera. Allt sker digitalt och du slipper stora mängder pappersarbete. Du identifierar dig med ditt BankID.

Lendify jämför sig själva med tjänster som Uber och Airbnb, ett nytt och smidigt sätt att låna. Istället för att du lånar av en bank är Lendify en länk mellan dig som behöver låna och dig som vill investera, såkallat peer-to-peer lending, vilket blir både billigare och effektivare. Alla lån som görs på Lendify är annuitetslån och så kallade blancolån.

Samla dina lån och krediter hos Lendify

Samla dina lån och krediter hos Lendify

Om du har flera olika lån och krediter eller ett lån hos en annan bank kan det vara ett bra alternativ att flytta över det eller dom till Lendify. Eftersom Lendify inte är en bank och alltså inte har en mellanhand kan det bli avsevärt billigare för dig att föra över ditt eller dina lån till just Lendify.

Du kan också få lägre ränta i takt med att du betalar av dina lån och det finns ett lojalitetsprogram, Lendify Rewards, där du samlar poäng som sedan i sin tur ser till att du får de bästa villkoren om du sköter dina lån och betalningar. Det kan löna sig att se över hur du skulle kunna sänka dina räntekostnader med Lendify och det går snabbt och enkelt att ansöka om ett lån.

Du har också nästan en månad på dig att bestämma dig efter att du blivit godkänd för att ta ett lån, vilket betyder att du hinner jämföra innan du bestämmer dig helt.

Investeringar

Investera och få avkastning Lendify

Investera och få avkastning

För dig som investerare är Lendify ett alternativ om du vill tjäna pengar på det kapital du inte använder. Du kan både som privatperson och som företag investera i Lendify och därmed få avkastning.

Hur investerar man hos Lendify

Hur investerar man hos Lendify?

För att investera i Lendify behöver du skapa ett konto hos Lendify, detta kan du göra var som helst, du behöver endast ditt BankID. Du behöver sen sätta in pengar på det konto du skapat hos Lendify.

Därefter väljer du om du vill att Lendify automatiskt sprider ut din investering eller om du själv vill välja manuellt. Efter det kan du vänta in pengarna varje månad på ditt konto.

Om du vill att Lendify automatiskt sköter dina investeringar väljer du ett autoinvestkonto och Lendify sprider då dina risker åt dig. Det är det allra vanligaste sättet och ca 90% av alla som investerar hos Lendify använder sig av detta.

Vill du istället sköta det manuellt väljer du precis vem du lånar du till och styr hela investeringsförloppet. Det finns en stor efterfrågan att investera hos Lendify vilket gör att många låntagares lån blir fullt finansiera snabbt. Du kan välja att få ett automatiskt mail varje gång ett nytt lån publiceras på deras sida för att få en god överblick och snabbt kunna investera.

Är det säkert att investera hos Lendify

Är det säkert att investera hos Lendify?

För att få låna hos Lendify behöver du ha en god kreditvärdighet vilket skapar en trygghet för dig som investerar. Har låntagaren betalningsanmärkningar eller om det finns fog för det så får personen inte möjlighet att låna hos Lendify. Det är bara ca 10% av alla låneansökningar som kommer in som blir godkända.

Lendify har en restriktiv policy och vill inte att varken låntagare tar för stora lån som de inte klarar att betala av och inte heller att investerare ska göra kreditförluster. Som investerare kan du välja att automatiskt fördela dina investering på 40 olika låntagare slumpmässigt utvalt för att sprida riskerna. För att göra detta behöver du investera minst 10 000:- kronor.

Lendify kräver i vissa falla också elektroniska kontoutdrag för att styrka de UC:s som tagits och gör kalkyler där de ser vad som finns kvar att leva på när låntagaren betalat alla fasta kostnader samt lån, så det blir en rimlig beräkning som fungerar för låntagaren.

Om låntagaren inte betalar sina fakturor vid förfallodatum skickar Lendify både e-post, sms, samt ringer dom innan de skickar fallet vidare till Inkasso.

Investera i 5 eller 15 år Lendify

Investera i 5 eller 15 år

Om du väljer att investera och använda dig av den automatiska investeringstjänsten finns två alternativ för hur länge du lånar ut dina pengar. Det finns ett val som kallas Autoinvest kort och som löper ut under max fem år. Det går också att välja tjänster som heter Autoinvest lång, där det istället är 15 år som max innan du får tillbaka din investering. Under dessa år får du varje månad inbetalningar från dina låntagare där de betalar amorteringar och ränta.

 

Andrahandsmarknad

Skulle du vilja avsluta ditt lån finns också en andrahandsmarknad. På andrahandsmarknaden kan du sälja dina investeringar till andra som är intresserade av att ta över dina konton och därmed kommer du ur ditt avtal i förtid. Utlåningsräntan är olika beroende på om du väljer Autoinvest lång eller Autoinvest kort men räntorna kan variera över tid.

Kreditförlustfond Lendify

Kreditförlustfond

Lendify har strikta regler och kontroller för vem som får låna. Trots detta förekommer kreditförluster, då låntagare inte betalar eller är försenade med sina betalningar. Kreditförlustfonden fungerar som så att om en av dina låntagare inte betalar i tid och dina andra låntagares inbetalningar inte täcker detta belopp står Kreditförlustfonden för det du förlorat.

Denna avstämning görs varje månad och ersättningen från Kreditförlustfonden utgår också månadsvis. Du kommer alltså inte sakna inbetalningar även ifall någon av dina låntagare inte fullföljer sina inbetalningar. Då står istället Kreditförlustfonden för detta. När sedan låntagaren betalar in går det till fonden.

Detta är en säkerhet och ett skydd för dig som investerar. Det som dock kan ske om en låntagare inte fullföljer sina inbetalningar är att du som investerar får tillbaka din investering från Kreditförlustfonden, men räntor kan utebli och du får endast in det nominella kapitalet. Kreditförlustfonden är inte heller att jämföra med den statliga insättningsgarantin då Kreditförlustfonden inte kan betala om inte låntagaren upprepade gånger inte sköter sina betalningar.

Hur kopplas låntagare och investerare ihop Lendify

Hur kopplas låntagare och investerare ihop

Innan banker användes för att låna ut pengar så lånade man pengar av vänner och familj. Lendify har anammat detta sätt och skapat ett peer-to peer sätt att hantera lån. Det betyder att banken som mellanhand försvinner. Investerare hos Lendify kan välja om dom automatiskt blir tilldelade låntagare eller om dom manuellt vill välja detta. Lendify rekommenderar att man sprider ut sina investeringar hos många låntagare.

Låntagare

Varför är Lendify bättre än ett vanligt banklån

Varför är Lendify bättre än ett vanligt banklån?

Lendify erbjuder dig lån till en förmånligare ränta eftersom de inte är en bank. Du som låntagare lånar av en privatperson eller ett företag utan en mellanhand i en bank. Detta gör att du som låntagare kan låna till lägre kostnad. Du kan också få pengarna direkt då Lendify inte använder sig av bankdagar, eftersom de inte är en bank. Om du har ett lån hos en eller flera banker kan du förmodligen sänka din månadskostnad genom att istället låna från Lendify eftersom du där troligen får en lägre ränta.

Hur ansöker jag om lån hos Lendify

Hur ansöker jag om lån hos Lendify?

För att ansöka om ett lån från Lendify fyller du i dina uppgifter på deras hemsida och du får svar direkt. Ansökan gör du på ett par minuter och vill du ha personlig hjälp finns deras kundservice tillgänglig med generösa öppettider både på kvällar och helger via telefon, chat och e-post. Även om du gör en ansökan är du inte tvungen att genomföra lånet då din ansökan inte är bindande. Du har upp till 30 dagar på dig att besluta dig för om du ska ta lånet eller inte och hinner på så vis i lugn och ro se över dina alternativ och jämföra för att se om Lendify är ditt bästa alternativ. Hela låneprocessen sker digitalt och du för att legitimera dig använder du ditt BankID.

Snabb ansökan

Det går snabbt att ansöka om ett lån hos Lendify, det tar bara ett par minuter och du får direkt efter du fullgjort din ansökan ett preliminärt besked om vad ditt önskade låns räntesats skulle ligga på baserat på den information som du fyllt i. Räntan baseras på vilken storlek på lån du önskar, vilken återbetalningstid du valt och din tidigare kredithistorik.

Din ansökan hanteras sedan och ofta tar det inte mer än några timmar innan du får besked. Du kan följa statusen för din ansökan på deras sida. Blir du godkänd och har valt direktutbetalning får du pengarna direkt på ditt konto. Har du valt att signera med BankID från antingen Handelsbanken, Nordea, SEB, Danske Bank eller Swedbank tar det vanligtvis en bankdag tills du har pengarna på kontot.

Varför så bra ränta för låntagare Lendify

Varför så bra ränta för låntagare?

Lendify tjänar sina pengar genom att det dras en avgift från Investerarna. Den summan beror helt på vilken riskklass investeringar har samt hur lång tid lånet löper. Om du istället lånar pengar från Lendify så betalar du som låntagare en uppläggningsavgift. På det viset behöver inte Lendify ta lika hög ränta för lånen som banker gör. Om du tagit ett lån som du vill lösa in i förtid går det bra, du betalar du ränta fram till det datum du löser in lånet.

Hur snabbt kan jag få pengarna jag lånat Lendify

Hur snabbt kan jag få pengarna jag lånat?

Lendify är den enda tjänsten i Sverige där du kan låna pengar och få dem antingen direkt eller efter ett par timmar. Du kan då använda pengarna direkt. Det går också att välja andra alternativ om du inte har bråttom som en vanlig bankutbetalning. Lånet som du gör är ett så kallat blancolån, du bestämmer då själv vad du vill använda lånet till. Du kan till exempel betala av andra krediter och lån, köpa en bil eller renovera. Men din ansökan handlar inte om vad det är du ska använda pengarna till. Om du vill låna mer pengar än du gjort initialt kan du inom 30 dagar ansöka om ett till lån utan att en ny kreditupplysning görs.

Vill du låna mer efter att dessa 30 dagar gått görs en ny kreditupplysning och du får då ansöka om ett tilläggslån. Om du ansöker om ett tilläggslån måste dina tre senaste fakturor betalats i tid. Räntenivån för ditt tilläggslån blir samma som det du har på ditt primära lån, så har du fått mindre ränta i och med lojalitetsprogrammet tar du med detta även till ditt tilläggslån.

Loyalty Rewards Lendify

Loyalty Rewards

När du är låntagare hos Lendify är du också med i programmet Loyalty Rewards, det vill säga du samlar poäng som du i sin tur använder för att få bättre förmåner på ditt lån. Du kan till exempel byta in dina poäng mot en sänkt ränta. För att samla poäng behöver du betala dina räkningar i tid. Du kan också tjäna in poäng beroende på vilken betalningsmetod du väljer. Du samlar poäng för att nå till olika nivåer inom Lendify. För varje intjänat poäng kommer du närmare en ny nivå och en ny nivå innebär en lägre ränta för dig och ditt lån.

För att få lägre ränta behöver du när du tjänat in tillräckligt många poäng låsa upp denna nya räntenivå vilket du gör på deras hemsida. Om du når den högsta nivån hos Lendify omvandlas istället din poäng till investeringar hos Lendify. Du blir alltså inte bara låntagare utan också investerare. På ditt konto kan du följa dina nya investeringar och se hur dessa växer och kanske också investera egna pengar. Om du skulle missa en betalning eller vara försenad med en betalning förlorar du inte alla dina intjänade poäng med du får avdrag för varje missad inbetalning.

Vilka krav finns Lendify

Vilka krav finns?

Lendify gör gedigna kontroller på dig som ansöker om ett lån. Din kreditvärdighet kontrolleras via kreditupplysningsföretaget UC. Du behöver också i din ansökan ange information om hur din ekonomiska situation ser ut, vad du jobbar med och vad du har för månadsinkomst. Det finns också ett antal minimikrav för att du ska få låna, dom är:

Lendify kan också begära lönespecifikationer, anställningsavtal, kontoutdrag och arbetsgivarintyg. Du blir sedan kategoriserad i kreditklasser mellan A till F. Om du inte blir godkänd för att låna får du ingen kreditklass alls.

Hur betalar du ditt lån Lendify

Hur betalar du ditt lån?

För att betala av ditt lån kan du välja att ha e-faktura, autogiro eller pappersfaktura men det är endast e-faktura som är kostnadsfritt. Din avi skapas varje månad den 12:e och du har fram till och med den 27:e varje månad att betala den.

Om du behöver hjälp Lendify

Om du behöver hjälp

Lendify erbjuder dig som låntagare en kurs som de kallar ekonomiskolan. Du får genom deras ekonomiskola lära dig om både privatekonom och marknadsekonomi. Du får även kunskap i hur lån och krediter fungerar precis som hur man sparar i aktier och fonder. Denna kurs är tillgänglig för alla Lendifys kunder och kan hjälpa dig i din egen ekonomi.

Om Lendify

Vilka är det som äger och driver Lendify

Vilka är det som äger och driver Lendify?

De som startat och äger Lendify är riktiga tungviktare i Sveriges näringsliv, det finns till och med en av Sveriges mest kända tidigare finansminister med på listan:

• Anders Borg (Sveriges finansminister 2006-2014)

• Ashley Heppenstall (Lundin Petroleum)

• Back in Black Capital (Investmentbolag med stöd av Lundin-familjen)

• Bo och Ulf Eklöf (Grundare av Stadium)

• Filip Engelbert (Grundare av Avito)

• Fredrik Wallenberg (Styrelseledamot Junibacken)

• Håkan Roos (Tidig investerare i iZettle)

• Inbox Capital (Familjeägt investmentbolag. Övriga innehav är

bland annat Min doktor, Fishbrain, Truecaller)

• Jonas Nordlander (Grundare av Avito)

• Martin Gren (Grundare av Axis)

• Nicolas Hassbjer (Tequity, grundare HMS Networks)

• Per Brilioth (CEO Vostok New Ventures)

• Richard Göransson (Göransson-

familjen grundade Intrum Justitia)

Lendify startade redan 2014 och har visat sig vara en seriös utmanare till de vanliga bankerna.

Till sist Lendify

Till sist

Lendify är ett mycket bra alternativ för dig som har spridda lån och vill samla dessa och samtidigt sänka dina räntekostnader. Det är enkelt och smidigt att ansöka men du behöver ha en ordnat ekonomi utan belastningar hos kronofogden eller betalningsanmärkningar. Allt sker digitalt och du legitimerar dig via BankID. Du kan samla poäng i deras lojalitetsprogram som gör att du kan sänka din ränta under tiden du har ditt lån. Du kan också på det snabbaste sättet i Sverige få dina lånade pengar.

Du kan om du väljer direktbetalning få pengarna samma dag och bara ett par timmar efter att du gjort din ansökan in på ditt konto. För dig som vill investera är Lendify ett enkelt sätt att tjäna pengar på. Du sprider din investering på många olika låntagare och minskar således riskerna. Vill du avsluta din investering innan ditt avtal löper ut finns en andrahandsmarknad där du kan sälja av lånen.

Väljer du att Lendify automatiskt tilldelar dig låntagare väljer du att investera i mellan fem och femton år. Du har också en trygghet i Lendifys Kreditförlustfon som kan lägga ut i de fall att en låntagare inte betalar in i tid. På så vis står Lendify för den summan i väntan på att låntagaren ska betala in.

 

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]