Hur fungerar kreditkortsränta?

hur fungerar kreditkortsränta
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 5 februari 2020 •  4 min

Om du funderar på att skaffa ett kreditkort så är det ju en hel del att sätta sig in i. Vilka bonusprogram har de olika kreditkorten? Vilka rabatter? Hur ser försäkringarna ut? Och sist men kanske viktigast, hur mycket kostar de olika korten?

En viktig del i kostnaden är ju vad det kostar att använda krediten och därför kanske du frågar: Hur fungerar kreditkortsränta?

Nominell och effektiv ränta

Nominell ränta är den räntesats du betalar per år för att få låna pengar. Detta innebär att om du lånar 1000 kr av någon under ett år med 10% ränta så kommer du att få betala tillbaka 1100 kronor. Dessutom kan du få betala avgifter såsom uppläggningsavgift och fakturaavgifter.

Då de avgifter som tillkommer kan skilja sig åt kan det vara svårt att se jämföra olika krediter, särskilt vid ett mindre lånebelopp. Därför har myndigheterna genom lagstiftning, ställt krav på kreditgivarna att de ska ange effektiv ränta på det vanligaste lånet, vad gäller summa och återbetalningstid.

I den effektiva räntan ingår den nominella räntan och alla avgifter du ska betala. Ett exempel, om du lånar 1000 kr under ett år, den nominella räntan är 10% och avgifterna uppgår till 300 kr, då blir den effektiva räntan 40%. Ganska mycket mer än de 10% som var den nominella räntan.

När måste du betala kreditkortsränta?

När du handlar med ditt kreditkorts kredit betalar du inte ränta från tidpunkten för inköpet. De köp du gör under en månad samlas på en faktura vilken ska betalas i slutet på nästkommande månad.

När det är dags att betala fakturan för månadsinköpen kan du välja att betala hela summan och därigenom slippa ränta eller att dela upp betalningen. Om du bestämmer dig för att delbetala kommer du att behöva börja betala ränta.

Du får då betala den aktuella årsräntan delat med 12 för det skuldsaldo du har. Förutom räntan betalar du också eventuella avgifter och en del av skuldbeloppet. Hur stor del av din skuld du betalar in bestämmer du själv, men i ditt avtal finns ett minimibelopp också angivet. Detta är oftast en viss procent av skulden och dessutom minst en viss summa t.ex 150 kr.

På de flesta kort finns också möjligheten till betalningsfria månader, men utnyttjar du detta eller genomgående bara betalar minimibeloppet på din skuld kommer du att få betala en högre sammanlagd ränta. Därför är det bäst att återbetala krediten så fort som möjligt.

Hur hög är en kreditkortsränta?

I normalfallet är räntan på ett kreditkort högre än ränta på ett banklån men lägre än vad så kallade snabblån eller SMS-lån erbjuder. De olika kortutgivarna bestämmer själva i sitt avtal vilken räntesats som ska tillämpas.

En normal ränta på ett kreditkort ligger inom spannet 10 till 20 procent. Då räntekostnaderna på de olika korten kan skilja sig åt så mycket är det viktigt att du jämför olika kort. Du vill väl inte betala mer än nödvändigt?

Sammanfattningsvis

Så svaret på din fråga, hur fungerar kreditkortsränta är att räntan måste betalas om du väljer att inte betala in hela din skuld när fakturan kommer utan delbetalar den. Hur mycket ränta du får betala beror på hur hög din skuld är och räntesatsen. Storleken på räntan bestäms i det avtal som du har med din kreditgivare.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]