Kreditkorts giltighetstid: Hur länge ditt kreditkort är giltigt

kreditkorts giltighetstid
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 24 februari 2020 •  3 min

Om du är nyfiken av naturen kanske du nån gång funderat på varför ditt kreditkort bara är giltigt en viss tid.

Att maten du köper i livsmedelsbutiken har ett utgångsdatum är ju lätt att förstå, men varför kreditkortet?

Här kommer du att få svar på den frågan och dessutom få veta vad som händer när kreditkortets giltighetstid gått ut.

Vad är kreditkorts giltighetstid?

Hur länge ditt kort är giltigt kan du se på framsidan av kreditkortet, där det står vilken månad och år som kortet gäller till. Det kan t.ex stå Valid thru 10-23 vilket betyder att du inte kan använda det efter oktober 2023.

Hur länge ett kreditkort är giltigt från att du först fått det skiljer sig åt mellan olika kortutgivare, men det normala är mellan 3 och 5 år.

Vad händer när giltighetstiden går ut?

När giltighetstiden för ditt kreditkort gått ut kan det inte längre användas, varken för köp eller kontantuttag. Men du behöver inte vara orolig, några veckor innan kommer du att få ett nytt kort med posten.

Det normala är att ditt nya kort har samma kortnummer och pinkod som ditt gamla kort. Det enda som skiljer sig åt är säkerhetskoden och giltighetstiden.

När du fått ditt nya kort måste du troligen aktivera det innan du kan använda det. Detta kan ske i internetbank, på webben med BankID eller på några andra sätt, t.ex vid ett personligt besök på utfärdarens bankkontor.

Varför har kortet en begränsad giltighetstid?

Det finns några olika orsaker till att kortet bara gäller en viss tid. Till att börja med så slits ju korten och ju längre de har använts ju större är risken att de inte kommer att fungera vid ett köp. Utgivaren av kortet vill ju att du ska kunna känna dig säker på att kortet fungerar, då det annars finns en risk att du väljer ett annat kreditkort.

Genom att ditt kreditkort byts ut med jämna mellanrum kan också kortet vara uppdaterat med den senaste tekniken hela tiden. Ett exempel på detta var ju när man började använda chip på korten för att förbättra den säkerhet de hade med bara en magnetremsa.

Till sist så ger ju giltighetstiden en ytterligare säkerhet. Både genom att detta måste anges vid köp över nätet och genom att säkerhetskoden byts ut på ditt nya kort.

Sammanfattning

Kreditkortets giltighetstid som anges med två siffror för månad och två för år finner du på kortets framsida. Orsakerna till att det har en tidsbegränsad giltighet är:

När kortets giltighet närmar sig slutet får du ett nytt kort per post. Innan du kan använda ditt nya kort måste du oftast aktivera det.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]