Bank Norwegian Kreditkort: Omdöme & Recension [Allt du behöver veta]

Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 1 februari 2020 •  8 min

Kortfakta

Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 19,99 %
Effektiv ränta: 21,93 %
Räntefritt: 45 dagar
Korttyp: VISA
Uttagsavgift: 0 kr
Valutapåslag i utlandet: 1,75 %
Aviavgift: Pappersfaktura 45 kr

E-faktura Gratis

Övertrasseringsavgift: 0 kr
Dröjsmålsränta: 24 %
Minsta belopp att betala: 3 % (minst 300 kr)
BankID Ja
Mobilt BankID Ja
E-faktura Ja
Autogiro Ja
Välja din egen pinkod Ja
Blippa Ja
Sparränta 0 kr

Krav

För vem passar Norwegian kreditkort bäst för?

Mycket tid på flygplatser och en känsla för förmånliga priser. Då är detta kreditkortet för dig! Norwegian kreditkort är perfekt lämpat för dig som reser mycket och vill få ned priserna. Även om du är företagare så erbjuder Norwegian dig ett fördelaktigt sätt att få ned kostnaderna. Igenom att använda kortet vardagligt samlar du ihop cashback som du sedan kan rikta specifikt till dina resor. Om du redan är frekvent kund hos Norwegian passar det ännu bättre, då du kan resa med samma flygbolag men få lägre kostnader.

Som frekvent kund har du en fördel i att du får en större återbäring på köp hos Norwegian och deras samarbetspartners. Reseförsäkring ingår också vilket gör detta till ett perfekt kort att ha med sig på resan.

Ett kreditkort för dig som flyger eller planerar att flyga mycket med Norwegian!

Fördelar

Nackdelar

Fördelar förklarade

Upp till 10 % cashback hos Norwegian och 0,5 % på övriga köp. Kreditkortet kopplas till Norwegians reward program. Där samlar du ihop cashpoints som du sedan kan använda vid betalning av resor med Norwegian. Även företag kan samla cashpoints och använda för företagsresor. Ett cahspoint motsvarar 1 norsk krona vilket gör det till ett mycket prisvärt bonusprogram. Du tjänar 10 % cahspoint när du köper flexbiljetter hos norwegian och 4 % på lowfare biljetter. Vanliga varuköp ger 0,5 % cashpoint upp till 100 000 kr per år. Om du överstiger 100 000 kr så fortsätter du att tjäna 0,5 % cashpoint vid dagligvaruhandel, köp på bensinstationer och även köp av utländsk valuta!

Ingen årsavgift. Det finns inga stående avgifter bara för att inneha kortet. Så du behöver inte tänka på att nå ett visst användande för att inte gå netto minus på bonusprogrammet.

Möjlighet till stor kredit. Kortet erbjuder upp till 100 000 kr i kredit. Det är inte det största på marknaden men absolut större än andra kreditkort.

Ingen uttagsavgift. Norwegian tar inte ut någon uttagsavgift varken i utlandet eller i Sverige. Det kan fortfarande tillkomma avgifter från det företag som förmedlar bankomaten.

Reseförsäkring m.m. Det ingår en reseförsäkring som täcker resor med start och avslut i Norden, 75 % av resan måste vara betald med kortet och den gäller för resa upp till 60 dagar. Det finns även andra försäkringar du kan lägga till igenom Norwegian bank, en tandvårdsförsäkring t.ex.

Nackdelar förklarade

Dröjsmålsränta. Om du slarvar och inte betalar tillbaka i tid så kostar det dig 24 % av beloppet i dröjsmålsränta. Vilket är betydligt mer än vissa andra kreditkort som bara tar ut en mindre dröjsmålsavgift.

Valutapåslag. Vid valutaväxling med kortet kostar det 1,75 % av beloppet. Vilket inte är något märkvärdigt i sammanhanget men fortfarande en extra kostnad för den som t.ex. reser mycket.

Ingen möjlighet till extrakort. Norwegian erbjuder inga extrakort till kreditkontot. Du får därför bara ett fysisk kort att använda.

Dyr pappersfaktura. Tycker du om att få fakturor i pappersform i brevlådan så kostar det dig hela 45 kr i aviavgift. Vilket är dyrare än hos vissa konkurrenter. E-fakturan är däremot gratis och bättre för miljön så det är enkelt att komma undan.

Tjäna poäng på Norwegian kreditkort

Det är enkelt att tjäna cashpoints med Norwegians kreditkort. Boka dina flygresor igenom Norwegian för bästa återbäring 4-10 %. Du bör däremot utnyttja kortet i vardagen också. Detta för att samla den mindre återbäringen på 0,5 %. Många bäckar små kan samla ihop till en flygbiljett om du handlar tillräckligt mycket! Du måste bara se till att du har koll på hur mycket du handlat för med kortet, så att du inte utnyttjar det mer än nödvändigt. Efter 100 000 kr får du bara cashpoints för dagligvaror, bensin och valutaköp. Tänk bara på att cashpoints är individuella och du kan inte tjäna poäng på någon annans flygresa. Det finns samarbetspartners som erbjuder lite större bonus. Ett exempel är Hotels.com som genererar hela 5 % cashpoint, perfekt när du betalar hela resan med kreditkortet.

Använda poängen

Norwegians reward system går bara att utnyttja vid köp av resor hos Norwegian. Så om du samlar ihop mycket poäng men inte tycker om att flyga så har du ingen riktig nytta av poängen. För dig som istället är frekvent flygare så är det perfekt för att sänka priset på biljetterna. Har du lyckats samla ihop tillräckligt med poäng så kan du betala hela flygbiljetten med cashpoints. Räcker inte poängen till så går det att delbetala resan med cashpoints och på det sättet sänka priset lite grand. Eller mycket beroende på hur mycket poäng du har. Det är enkelt att hålla koll på hur mycket poäng du har att använda. Det är bara att logga in på Norwegians hemsidan och kolla ditt cashpoint saldo.

Hur får du ut det mesta av det här kortet?

För att få ut det mesta av Norwegian kreditkort ska du tycka om att resa! Norwegian erbjuder flera flygresor till och från Norden. Det här kortet är ett perfekt sätt att få ner priset på dina resor. Använd kortet så mycket som möjligt för att samla ihop många små poäng på dina vardagliga utgifter. Allt du vanligtvis köper kan i slutändan ge dig en billigare semester. Du får till och med cashpoints när du behöver köpa på dig lite utländsk valuta. Många bäckar små är viktigt att tänka på men du ska inte glömma de stora floderna som verkligen kan göra skillnad! Håll koll på vilka samarbetspartners som erbjuder en större återbäring, så som hotels.com. Givetvis ska du också boka alla dina flygresor igenom Norwegian för att verkligen utnyttja cashpoint programmet.

Säkerhetsfunktioner

Norwegians visa kreditkort erbjuder bankID precis som de flesta banker idag. Det är ett säkert och allmänt erkänt sätt att legitimera sig online. Ifall oturen är framme så finns det möjlighet att ta ett betalningsskydds lån hos Norwegian bank. Utöver det erbjuds inga särskilda säkerhetsfunktioner.

Avgifter att se upp för

Precis som med alla kreditkort finns det avgifter att passa sig för. Med Norwegian kreditkortet så är det främst dröjsmålsräntan som står ut. 24 % av beloppet kostar det dig att inte betala i tid. Vilket är dyrare än hos andra aktörer som bara tar ut en dröjsmålsavgift. Kostnaden för att inte betala i tid stannar däremot inte vid dröjsmålsräntan. Där finns en förseningsavgift på 95 kr och påminnelseavgiften landar på 60 kr. Du ska givetvis inte heller försumma valutaväxlingspåslaget som ligger på 1,75 %. Utöver dröjsmålsräntan som går att undvika hos andra aktörer så är dessa avgifter inget märkvärdiga i kreditkortssammanhang. Det bästa är att alla går att undvika om du sköter dig ordentligt och har koll på din ekonomi!

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]