Kreditkort utan avgift

kreditkort utan avgift
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 23 januari 2020 •  9 min

En komplett guide till kreditkort utan avgift

Hur fungerar ett kreditkort utan avgift?

Ett kreditkort som inte har någon avgift fungerar precis som ett vanligt kreditkort, men med fördelen att du inte behöver betala något för att ha kortet. Med ditt kreditkort utan avgift kan du göra alla dina köp och du får ofta även andra fördelar. Just kreditkort utan avgift har ofta bonusprogram och rabatter som du kan använda. Korten är ofta kopplade till kedjor som till exempel matvaror, drivmedel eller reseföretag och då får du rabatter och bonusar hos dessa företag. Med ett kreditkort utan åravgift kan du spara in stora kostnader, men alltså ändå få samma fördelar – om inte fler. Du kan som sagt till och med spara in pengar om du använder ett kort som ger dig rabatt på dina köp.

Vilka erbjuder kreditkort utan avgift?

Norwegian Bank Kreditkort utan årsavgift

Norwegian Bank har ett kreditkort där du inte betalar någon avgift för att inneha kortet, det vill säga det kostar dig ingenting. Norwegian kreditkort passar dig som just reser mycket eftersom kortet är kopplat både till Norwegian och inte har något valutapåslag. Kortet gör det möjligt för dig att handla så mycket du vill utan valutapåslag. Du får ta ut kontanter i hela världen utan extra kostnad och du har sex veckor fri kredit med kortet och du tjänar också in bonuspoäng, eller som Norwegian kallar Cash Reward, som du sedan kan omvandla till resor hos flygbolaget. Du får också en reseförsäkring med detta kort samt avbeställningsskydd. Detta är alltså ett kort som passar mycket bra till dig som flyger med Norwegian och ofta befinner dig utomlands. För att bli beviljad detta kort måste du vara minst 23 år gammal.

OKQ8

Detta kort har ingen årsavgift och är alltså gratis att inneha. För dig som köper mycket drivmedel kan detta kortet passa då du också får hela 20 öres återbäring på alla köp av drivmedel du gör hos just OKQ8. Du får också 2% återbäring på alla resterande köp du gör på deras bemannade stationer. Du får också återbäring på alla köp du gör med kortet, men då till en mindre procentsats, du får 0,3 procent återbäring på alla köp som görs utanför OKQ8. Om du löser ut din bonus genom att handla hos OKQ8 dubblas också din bonus värde till 0,6 procent. Kortet som är ett kreditkort har en flexibel betalning, du kan få upp till 100 000 kronor i kredit och har upp till 45 dagar räntefritt. Kortet har ingen årsavgift och du kan också lägga till ett extra kort utan extra kostnad.

Re:member Flex

Detta kort från Re:member som kallas för Flex har ingen årsavgift. Remember Flex kreditkort ger dig också möjlighet till att ta del av många rabatter i över 300 olika butiker på nätet. Det finns också ett bonussystem som kallas för Reward. Kreditkortet har inte en fast ränta utan detta bestäms utifrån kund till kund, så beroende på din ekonomiska situation så får du en viss räntesats tilldelad men som högst kan du få 100 000 kr. Du har upp till åtta veckor räntefri kredit. Om du inte kommer att använda dig av krediten har du förstås ingen ränta som ska betalas. Det ingår som i de allra flesta kreditkort även en reseförsäkring som också har avbeställningsskydd och detta är inget som kostar dig extra.

Tillkommer det dolda kostnader med ett kreditkort utan avgift?

Ett kreditkort utan avgift betyder att kreditkortet inte har någon årsavgift, kortet är alltså helt gratis att införskaffa och använda. Men det kan tillkomma andra avgifter. Om du får din faktura på avi varje månad tar många banker ut en aviavgift som du får betala.

Detta kan betyda att ditt kort i själva verket blir dyrare än andra banker som tar ut en avgift varje månad då summan för aviavgiften kan vara högre än en månadssumma för ett kreditkort. Detta kan du dock undgå i de flesta fall om du väljer att betala din faktura via e-faktura. Då kan kortet alltså komma att vara helt gratis. Så även om kortet utger sig för att vara ett kreditkort helt utan avgifter är det viktigt att kolla upp dessa andra avgifter som kan tillkomma och väga in detta innan du bestämmer dig för vilket kort som passar dig bäst.

Det finns också många kort som erbjuder det första året gratis. Detta kan vara ett sätt att få dig som kund att välja just det kortet då det är lätt att se det kortsiktiga i att kortet första året inte innebär några kostnader. Men då ska man vara väl medveten om detta och veta vad kortet kommer kosta i framtiden, för ett kreditkort har man oftast en längre period än bara ett år.

Finns det fler fördelar med kort som inte har någon avgift?

Kreditkort som inte har någon avgift har även andra fördelar. Korten som inte har någon årsavgift har ofta en tydlig inriktning, det kan vara rabatt på drivmedel, resor eller mat. Så förutom att du inte behöver betala något att inneha själva kortet så kan du även samla bonus på matinköp. Kör du bil kan det löna sig i längden att ha ett kort som ger dig rabatt på drivmedel och du kan sänka din månadskostnad på ett så enkelt sätt som att skaffa ett kreditkort för just detta ändamål, som du inte betalar något extra för.

En familj som handlar mycket mat kan tjäna på att ha ett kort kopplat till den matkedja där de handlar mest, då det kan finnas förmånliga bonusar och kan gå att samla in poäng och som kan omvandlas till checkar att handla ny mat för. Det kan också vara ett smidigt sätt att hålla koll på sina inköp. Om du kopplar ett eller flera kort till ditt huvudkort och ni alla handlar mat för detta kan ni sen i slutet av månaden enkelt se precis, vilka inköp som gjort och får en tydlig överblick på kostnaden för era matinköp eftersom ni varje månad får en specificerad faktura.

Det finns också kort utan avgift som ger dig bonus på alla dina köp, vilket betyder att du faktiskt kan tjäna pengar på att använda ett kreditkort som inte kostar dig något att ha.

Det finns också kort som inte har valutapåslag som du med fördel kan använda när du är ute och reser. Valutapåslag varier mellan olika kort men de flesta banker tar ut en viss procents avgift när du handlar i utlandet. Om du då kan ha ett extra kort som inte kostar dig något och som inte har något valutapåslag så kan det vara en smart investering inför den stundande resan, för att inte göra av med pengar i onödan som endast går till den bank som tillhandahåller ditt kort.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett kort du kan handla med utan att betala med dina egna pengar direkt. När du använder dig av ett kreditkort är det banken som står för utlägget, själva transaktionen av pengar. Du betalar sedan tillbaka till banken. Varje månad får du en faktura med de köp du gjort med ditt kreditkort och betalar sedan den summan till banken.

Detta ger dig en bra överblick över dina köp när du får din specificerade faktura. Det som kreditkort också kan erbjuda dig är att betala tillbaka under en längre tid. Om du gör ett större köp som du inte kan betala tillbaka direkt kan du välja att dela upp din återbetalning. De flesta korten har en viss period räntefri. Oftast brukar det vara ungefär sex veckor till åtta veckors räntefri kredit.

Men du kan välja att betala tillbaka under en längre men då får du betala ränta också. Vet du med dig att du ska göra ett större köp som du kommer att behöva delbetala under en längre tid är det viktigt att du ser över vilket kort och bank som ger dig den mest förmånliga räntan.

Sammanfattning

Ett kreditkort utan avgift kan vara ett mycket bra val, då du kan ha ett kreditkort som inte kostar dig något alls. Det som är viktigt är att se över vad för villkor som gäller för kortet, vad tillhandahåller de för räntesats om du tänker att du ska delbetala dina fakturor. Finns det andra dolda kostnader och avgifter för kortet som tillkommer? Finns det bonusar och rabatter som du kan nyttja med ditt kort?

Ett kreditkort som inte har någon avgift kan vara ett bra komplement till ett kort du redan har. Om du har ett kreditkort hos en bank, men dessa använder sig av valutapåslag kan du teckna ett kort utan årsavgift och utan valutapåslag, som du använder dig av när du är ute och reser.

Du kan också se över vad du har för reseförsäkringar som ingår i det kort som du vanligtvis använder och se om det finns en lönsammare försäkring med mer generösa villkor hos ett annat kort och använda dig av detta även för dina köp av resor.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]