Kreditkort trots många förfrågningar: Kan jag få ett Kreditkort ändå?

kreditkort trots många förfrågningar
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 11 februari 2020 •  3 min

Du har tänk ansöka om ett kreditkort. Men nu har du plötsligt börjat fråga dig: Kan jag få ett kreditkort trots många förfrågningar om en kreditupplysning?

Det här är en fråga som är relevant och som vi ska titta lite närmre på i denna artikel.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en sammanställd information över din ekonomiska situation. Detta kan beställas från något av de olika företag som har tillstånd från Datainspektionen att bedriva verksamhet. I den information som lämnas ut ingår dina inkomster, tillgångar och skulder. Dessutom syns ärenden hos kronofogden, betalningsanmärkningar och gjorda kreditupplysningar. De senare tre syns en viss tid innan de försvinner och när det gäller kreditförfrågningar är de synliga under 12 månader.

Det har blivit allt vanligare att det tas kreditupplysningar. Detta sker inte bara vid ansökan om krediter, vilket krävs enligt lag, utan även vid andra saker som t. ex ansökan om hyresbostad och vid vissa jobbansökningar. Jag har till och med läst en artikel i en tidning där de rekommenderade att man skulle ta en kreditupplysning på sin eventuella partner.

Påverkar antalet förfrågningar möjligheten att få kreditkort?

En generell bild tycks vara att ett större antal förfrågningar kan leda till avslag, men det finns ingen klar information av hur många det i så fall skulle röra sig om. Jens Magnusson, privatekonom på SEB säger i en intervju i GP 2016:

“Ja, det kan hända men det är inte svart eller vitt utan sker efter en individuell bedömning. Ett fåtal kreditfrågor spelar ingen roll men är det många kan det i första hand påverka räntenivån och i sista hand även påverka chansen att få ett lån. Det spelar också roll vad det är för typ av förfrågningar – konsumtionskrediter eller bostadslån, många frågor om samma lån eller hela tiden nya lån och så vidare”

Kontrollera dig själv

Eftersom det tycks finnas en samstämmighet om att många upplysningar är negativt kan det vara en bra idé att se vad som finns registrerat om dig innan du gör en ansökan. Det största företaget i Sverige när det gäller kreditupplysningar är UC, och då detta är det företag som används av kreditkortsutgivarna kan det vara en god idé att ta del av deras uppgifter.

Enligt lag har du rätt att en gång om året få ett kostnadsfritt utdrag ur deras register. För att få det kan du endera skicka ett mail till [email protected] eller skicka ett brev med post till UC AB Registerutdrag 117 88 Stockholm. Du får då hem utdraget till din folkbokföringsadress.

Skulle du i detta utdrag upptäcka att du har många upplysningar tagna på dig, kan det vara en god ide att vänta till tolvmånadersperioden gått för de flesta, innan du gör din ansökan.

Summering

Antalet förfrågningar om kreditupplysning tycks påverka möjligheten att få ett kreditkort. Enligt SEB sker det dock en individuell bedömning där ett flertal saker spelar in. Då en kreditupplysning bara syns i 12 månader kan det vara en god ide att kontrollera hur många man har innan en ansökan. Detta kan vara kostnadsfritt.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]