Kreditkort Student: Hitta det bästa kreditkortet för dig som Student

kreditkort student
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 8 mars 2020 •  9 min

Vad är ett kreditkort

Ett kreditkort skiljer sig från en vanligt bankkort på så vis att du inte handlar för dina egna pengar när du gör ett köp med ett kreditkort.

När du handlar med ett bankkort kan du endast köpa för så mycket pengar som finns på ditt kort men handlar du med ett kreditkort kan du handla för pengar som du inte har. Med ett kreditkort så står banken för pengarna du betalar med när du gör ditt köp.

Du betalar sedan i efterhand till banken och varje månad skickas en faktura ut på de köp som du gjort som du sen betalar. Du kan också välja att betala senare, bankerna erbjuder då oftast ett visst antal dagar räntefritt, vilket betyder att du kan göra ett köp men betala det inte på en månad utan kanske två månader utan att betala något extra.

Behöver du däremot längre tid än så på dig för att betala tillbaka det du är skyldig banken så läggs oftast en ränta på. Denna ränta skiljer sig från kort till kort och vet du med dig att du ska göra stora köp som du kommer att behöva betala tillbaka i en långsammare takt än på de räntefria dagar som erbjuds är det viktigt att se över vilket kort som har fördelaktigast ränta.

Vad skiljer ett vanligt kreditkort från ett kreditkort för studenter?

Ett vanligt kreditkort som inte är kopplat till dig som student erbjudet oftast en högre kredit. Eftersom studenter vanligtvis inte har någon inkomst eller en väldigt låg inkomst så erbjuds en lägre kredit då kortutgivaren vill vara säker på att få tillbaka det som de lägger ut för. Men själva kreditkortet fungerar precis som ett vanligt kreditkort.

Oftast innehåller kortet en reseförsäkring som gör att du kan känna dit trygg när du är på resande fot. Försäkringen täcker oftast kostnader i samband med försenade eller inställda flyg och försenat bagage. Vissa kort täcker också eventuella kostnader du har om du blir sjuk på resan. Det finns även andra förmåner som kan vara extra bra för dig som student med ett kreditkort för studenter, försäkringar som hemförsäkring kan vara rabatterade eller helt gratis ett visst antal månader med vissa kort.

Vilka erbjuder kreditkort för studenter

När det gäller kreditkort för dig som är student så gäller det att hitta de kortutgivare som erbjuder kort till dig som inte har så mycket säkerhet. Det finns kort som är speciellt utformade för dig som är student, där kan ett krav vara att din CSN utbetalning går in till samma bank. Det finns också andra kort som ger dig som student möjlighet att ha ett kreditkort, det är kortutgivare som har lägre krav på din ekonomiska situation än vanliga traditionella banker. Det finns en del att välja mellan och listat här nedan är de kort som du som student kan ansöka om:

Vilka förmåner har du som student?

De kreditkort som erbjuder kort för dig som student har oftast ingen årsavgift som kreditkort vanligtvis har. Det betyder att du kan ha ett kort som inte kostar dig något alls vilket självklart är mycket förmånligt för dig som student med en mindre kassa.

Ett kreditkort kan hjälpa dig som student att dryga ut kassan och klara dig en månad när du har mycket utgifter som dyr kurslitteratur utöver dina vanliga fasta kostnader som mat och hyra. Du kan också få extra bonusar som student när du tecknar ett kreditkort, det kan vara så att du får bonus om du väljer att sätta in ditt studiebidrag från CSN direkt på ditt kort, du kan även få ta del av andra bra rabatter på till exempel försäkringar och framförallt en hemförsäkring, något som är otroligt viktigt att ha och som är en kostnad som man ofta inte räknar med när man nyss flyttat hemifrån.

Andra fördelar som kan finnas med ett kreditkort är att du med vissa kort kan samla bonus. Denna bonus kan du sedan omsätta i pengar, antingen hos en viss kedja om ditt kort är kopplat till en matvarukedja, eller till rena pengar som sätts in på ditt konto beroende på vilket kort du väljer.

Vilka krav behöver du uppfylla för att kunna få ett kreditkort?

När det gäller kreditkort så är det i allmänhet så att du inte får ha några betalningsanmärkningar. Det gäller både vanliga kreditkort och för dig som är student och ansöker om ett kreditkort för studenter. De banker och andra aktörer som erbjuder kreditkort gör alltid en kreditupplysning för att se så du inte har någon betalningsanmärkning och har du det uppfyller du inte kraven för att kunna få ett kreditkort.

Dock finns det vissa undantag där vissa aktörer har valt att bortse från detta och då har du som student med betalningsanmärkningar faktiskt en möjlighet att kunna få ett kreditkort även med dessa anmärkningar som vanligtvis utesluter dig från att kunna få ett kreditkort. Ofta behöver du ha fyllt 20 år för att kunna teckna ett kreditkort och det gäller också för dig som student. Även här finns kort som du kan få teckna från 18 års ålder men de allra flesta kräver att du är som minst 20 år gammal.

Vissa kort kräver att du har en inkomst utöver ditt eventuella studiemedel. När du gör din ansökan bedöms din inkomst också ifrån hur din boendesituation ser ut. Om du bor hemma accepteras en lägre inkomst eftersom du antagligen inte har lika stora fasta kostnader med hyra och el som du har om du har ett helt eget boende.

Varför erbjuder inte alla kreditkort för studenter?

För att bli godkänt för ett kreditkort kräver oftast många kortutgivare att du har ett jobb och en fast inkomst och tjäna ett visst belopp varje år. Detta kräver de som en säkerhet för att kunna vara trygga med att innehavaren av kreditkortet kommer att kunna betala de fakturor som kommer varje månad. När du är student så har du inte alltid en inkomst hela året och du har inte heller möjlighet till en så stor inkomst om du tar CSN med lån och bidrag. Vissa banker erbjuder dig ett kreditkort om du låter din CSN betalning gå in på ett konto hos dom, som en säkerhet att det kommer in pengar från dig. För att få ta ett kreditkort när du är student så behöver du också oftast vara minst 20 år gammal.

Vad bör man tänka på?

Viktigt att tänka på innan du tecknar ett kreditkort är att du behöver kunna betala tillbaka det du handlar på din kredit. Om du inte har möjlighet att betala fakturan varje månad kan kostnaden som läggs på i form av ränta bli hög. Om du inte har en fast inkomst och endast studiestöd kan det blir svårt att betala av större skulder.

Därför erbjuder kreditkorten för studenter en lägre kredit än vad som erbjuds för vanliga kreditkort. Men det är bra att vara noggrann med att man vet vad man gör för köp och att fakturan för dessa kommer varje månad. Annat som är viktigt att tänka på är att det kan tillkomma kostnader för avin. De flesta banker erbjuder dock dig att använda dig av e-faktura och då försvinner kostnaden för fakturan, men detta kan vara något som du själv behöver säga till om.

Sammanfattning

Ett kreditkort utformat för dig som student kan vara något som är mycket värt för dig under din studietid. Om du får oväntade utgifter vare sig de rör skolan eller andra aktiviteter kan ett kreditkort ge dig en trygghet i att kunna göra de köpen och inte stå helt utan pengar även om studielånet inte räckte fullt ut till alla utgifter en månad.

Med de kreditkort som erbjuder en längre räntefri kredit kan du också känna dig trygg med att dela upp betalningen ett par månader och på så vis slå ut kostnaden under en längre period. Då kanske inte den nya dyra boken blir lika kännbar i din ekonomi och du kan också få möjlighet att följa med på en resa som utan kreditkortet skulle varit omöjlig att göra.

Viktigt är att komma ihåg att alla köp som görs med kreditkortet ska betalas tillbaka och göra upp en budget för detta, så det inte kommer som en chock i slutet av månaden när fakturan för inköpen som gjorts med kreditkortet kommer. Ett kreditkort är också ett bra sätt att lära sig om ekonomi och kan hjälpa dig att få en överblick på vilka köp du gör och hur du ska göra upp en budget och följa den.

I och med de olika förmåner som korten erbjuder i form av reseförsäkringar och hemförsäkringar för att du också kan spara in pengar på sådant som är nödvändigt att ha. Du vill inte ha en egen lägenhet och stå där utan försäkring om något händer, men det kan vara en stor kostnad och att då ha ett kort som antingen ger dig flera månader gratis hemförsäkring eller en rabatterad försäkring är något som kan göra stor skillnad.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]