Vad du som student bör veta om kreditkort

student bör veta om kreditkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 19 februari 2020 •  6 min

Som student kanske inte ekonomin är det första du tänker på.

Tentor och inlämningsuppgifter känns kanske mycket viktigare och sen har du ju studentlivet med allt det roliga det för med sig. Men ekonomiska misstag du gör nu kan förfölja dig under en lång tid framåt.

Ett kreditkort kan både hjälpa och stjälpa dig, så fortsätt läsa så kommer du att få veta vad du som student bör veta om kreditkort.

Vad är ett kreditkort?

Du kanske säger: Det här vet jag. Är du helt säker på detta så kan du ju hoppa över det här stycket och fortsätta läsa längre ner. Men för de av oss som inte är helt säkra ska vi nu svara på den frågan.

Hur används ett kreditkort?

Ett kreditkort kan du använda för att betala i butiker och på nätet. Du kan också ta ut kontanter i bankomater och i banker. Även dina räkningar kan du betala med ditt kreditkort, även om vi inte skulle rekommendera det på grund av den extra avgiften som tillkommer.

Ditt kreditkort har en fastställd kredit, vilken du använder för dina transaktioner. Allt du spenderar under en månad samlas på en faktura som du betalar i slutet på månaden efter. Om du betalar hela beloppet så tillkommer inga ytterligare avgifter, men du kan också betala en mindre summa men för då betala ränta på din skuld.

Hur ska du välja kreditkort?

Om du funderar på att skaffa ett kort med kredit är det många saker du måste jämföra.

Vissa kort har en fast kostnad varje år även om många av dessa är avgiftsfria för studenter, andra saknar helt årsavgift. Många kort har en avgift på kontantuttag, hur hög är den?

Du bör titta på svaren på alla dessa frågor, och utifrån hur du tror att du kommer att använda ditt kreditkort välja vilket du ska skaffa.

Fördelar med ett kreditkort

Alla kort har en reseförsäkring och ibland kan även andra försäkringar ingå. De ger också ofta bonus på dina inköp eller i vissa fall rabatter i utvalda butiker.

Försäkringar

Reseförsäkringen är oftast ingen heltäckande reseförsäkring utan ska mer ses som ett komplement till det reseskydd som ingår i din hemförsäkring. Skulle du sakna hemförsäkring bör du teckna en separat reseförsäkring då ett skydd vid sjukdom saknas om du inte har ett av de dyrare kreditkorten.

Ofta ingår också köpskyddsförsäkringar. Dessa kan ge dig ersättning om något du köpt själs, blir skadat vid brand eller går sönder genom en olycka. Du kan också få mellanskillnaden tillbaka om du hittar en likadan vara som är billigare än vad du betalat.

I de dyrare kreditkorten, så kallade premiumkort, har du ofta bättre försäkringsvillkor. Här ingår det också andra försäkringar som t.ex självriskeliminering vid användning av hyrbil.

Bonus och rabatter

Genom de bonusprogram och rabatter som oftast finns hos kreditkortet kan dina inköp bli billigare, och pengarna räcka till mer. Det finns i huvudsak tre olika varianter av detta:

  1. Vanliga bonusprogram, också kallat cashback, där du kan spendera det du får tillbaka på vad du vill.
  2. Resekort där du kan få en högre bonus men där bonusen bara kan användas för att köpa flygresor eller saker associerade med detta, som uppgraderingar.
  3. Rabattkort vilket ofta saknar bonus men där du istället kan få en rejäl rabatt på vissa saker.

Nackdelar och risker med ett kreditkort

Här kommer vi in på det som kanske är viktigast. Inte nog med att de kan ge onödiga kostnader, som avgifter vid kontantuttag och räntekostnader om du delar upp betalningen. Dessutom finns ju risken att tillgången till krediten leder till att du gör ogenomtänkta köp. Detta kan i sin tur i värsta fall leda till att du får betalningsanmärkningar.

Vad är en betalningsanmärkning?

Om du inte betalar din räkning trots påminnelser kommer den till sist att hamna hos kronofogden. Denne kommer att skicka en anmaning att betala skulden innan ett visst datum. Skulle du då varken betala eller bestrida skulden kommer kronofogdemyndigheten att fastställa skulden och du får då samtidigt en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar finns kvar i tre år efter det datum de tillkommit, och dessa finns med i en kreditupplysning om dig.

Vilka följder får en betalningsanmärkning?

Om du fått en betalningsanmärkning kan detta få svåra konsekvenser för dig. Det kanske viktigaste är att det kommer att bli mycket svårt att få ett hyreskontrakt. I stort sett alla hyresvärdar, åtminstone de större tar en kreditupplysning på tilltänkta hyresgäster. Har du då en betalningsanmärkning brukar de flesta neka dig möjligheten att hyra.

En betalningsanmärkning innebär också att det kommer att bli nästan omöjligt att få lån. Du kommer också att riskera att bli nekad vissa jobb, t.ex vid anställningar som kassörskor är detta ofta diskvalificerande.

Sammanfattning

Ett kreditkort ger många fördelar för dig som student. Du behöver inte betala dina inköp förrän i slutet på nästkommande månad och om du köper en resa med det får du ett komplement till din hemförsäkring. Du kommer också att få extra mycket för dina pengar genom de bonusprogram eller rabatter som kortet har.

Men nackdelarna kan om det vill sig illa vara så mycket större. Förutom de avgifter som kan finnas kan lockelsen med att krediten finns leda till att du får betalningsanmärkningar. I sin tur kan detta göra att du inte kan få hyra en egen lägenhet eller att du inte får jobbet du sökt.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]